Campingvogn

- Legg opp reiseruta etter kjøreferdighetene

Få kjøreuker i løpet av året kan gjøre campingvogn- og bobilsjåfører mer utsatt for trafikkuhell, advarer bilforsikringsekspert.

Bilforsikringsekspert Espen Johansen i Gjensidige
Espen Johansen

– Mange kjører kanskje bare en uke eller to i løpet av sommeren, og det er svært lite sammenlignet med det man kjører med personbil i løpet av året, sier bilforsikringsekspert Espen Johansen i Gjensidige.

Når du hekter på campingvogna mer enn dobler du den totale lengden og vekten på farkosten, og bredden øker i mange tilfeller med mer enn 60 cm, ifølge Johansen.  

– For å komme til mange av turiststedene i Norge må man kjøre på veier som er smale og svingete, og med mye trafikk i de hektiske sommermånedene. Dette i kombinasjon med liten eller ingen kjøreerfaring utgjør en potensiell stor fare, advarer han.

Bilforsikringsekspert Espen Johansen i Gjensidige
Espen Johansen

Høy temperatur i utleiemarkedet

Antall norske campingvogn- og bobilsjåfører på veiene ser ut til å bli høyt også denne sommeren.

– Utleieavdelingen vår har opplevd en solid vekst på 30 prosent sammenliknet med 2021. Etterspørselen har økt enormt, og det blir spennende å se hvorvidt vi har nok enheter for utleie, sier salgssjef Fred Karlsen ved Ferda i Tønsberg.

Salgssjef Fred Karlsen ved Ferda i Tønsberg
Fred Karlsen

Han forteller at Ferda-kjeden har etablert en utleieportal for privatpersoner, under navnet Campr.

– Portalen skal bidra til å trygge bobil- og campingvogneiere som vil leie ut, men som frykter problemer. Campr bygger på samme konsept som Airbnb, med et sikkert betalingssystem og kvalitetssikring av objektene, for å nevne noe, sier Karlsen.

Salgssjef Fred Karlsen ved Ferda i Tønsberg
Fred Karlsen

Mange krevende strekninger i Norge

Espen Johansens oppfordring er klar:

– Skal en legge ut på veien med en bobil eller campingvogn bør man ta seg god tid, ikke stresse, og velg en reiserute ut fra hva man tror man kan takle av dårlige veier, sier han og fortsetter:

– Det er mange dårlige veier i Norge, med et stort etterslep på vedlikehold, ikke minst på fylkesveiene. Det gjør ikke situasjonen bedre. Vær ditt ansvar bevisst. 

Han anbefaler både erfarne og ferske sjåfører å være ekstra obs ved fjelloverganger.

– Det blir fort varmgang under bremsing i bratte bakker, avlast derfor bremsene med å bremse på girene. Gjør også noen stopp underveis, hvor du får kjent på at bremsene fungerer som de skal samtidig som de får seg en hvil. Legg gjerne noe foran hjula, trekk ut draget på campingvogna, slik at bremsene ikke ligger på i tromlene når bremsene hviler, sier Johansen.

Har du riktig førerkort?

Alt du skal ha med deg på tur øker totalvekten på kjøretøyet.

– Pass derfor på at du faktisk får kjørt bobilen eller campingvogna lovlig med det førerkortet du har. Skal du kjøre med campingvogn eller tilhenger kan du sjekke om du kan kjøre lovlig med Statens vegvesens tilhengerkalkulator, avslutter Johansen. 

Les mer om førerkort hos Statens vegvesen

Les mer om bilforsikring

Sist oppdatert: