Ovn. Pizza. Brann. Røyk.

Nattmaten kan ta livet av deg

Pleier du å lage mat når du kommer hjem om natten? Det kan gå skikkelig galt.

Teknisk utreder Rune Nielsen i Gjensidige
Rune Nielsen i Gjensidige

Hender det at du blir fysen på litt nattmat etter en bytur i helgen? Det var trolig tilfellet for en mann som ble reddet da Rune Nielsen var ute for å lufte bikkja.

– Det var tidlig en søndag morgen. Plutselig hørte jeg en røykvarsler som sto og ulte i et rekkehus i nabolaget, forteller Nielsen.

Han løp opp til leiligheten, som var full av røyk. Etter hvert kom flere mennesker til, og sammen greide de å vekke en ung mann som lå og sov.

– Han var helt «fjern» etter å ha pustet inn mye røyk. I stekeovnen fant brannvesenet en svært godt stekt pizza som mannen hadde sovnet fra, forteller Nielsen.

Han beskriver hendelsen som skremmende. Samtidig var opplevelsen interessant for Nielsen, som er brannteknisk ekspert i Gjensidige. Denne morgenen fikk han oppleve fenomenet «nattmat gone wrong» på nært hold.

Teknisk utreder Rune Nielsen i Gjensidige
Rune Nielsen i Gjensidige

Fylla har skylda

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved infoenheten i Oslo brann- og redningsetat.
Sigurd Folgerø Dalen Foto: Obre

I snitt går «komfyralarmen» mer enn én gang hver dag bare i Oslo. Når brannvesenet rykker ut, finner de svartbrente pizzaer eller tørrkokte kjeler og panner. Andre ganger har brennbart materiale blitt lagt på en varm kokeplate. 45 prosent av alle utrykningene til boliger i hovedstaden skyldes tørrkokt mat eller branner som har startet på kjøkkenet, ifølge Oslo brann- og redningsetat (Obre).

– Spesielt i helgene er det en del som sovner fra en «grandis» eller lignende etter en fuktig bytur, opplyser kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Obre.

Fylla har ofte skylda, med andre ord. I tillegg kommer en del tilfeller i kategorien «helse», hvor blant annet alderdom, rus og psykiatri hører hjemme.

– Tidsklemma, med tilhørende stress og konsentrasjonssvikt, kan også føre til at maten blir glemt. Det samme kan en telefonsamtale. Og så er det ikke til å stikke under stol at folk kan være litt sløve, konstaterer Dalen.

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved infoenheten i Oslo brann- og redningsetat.
Sigurd Folgerø Dalen Foto: Obre

Det farlige fettet

En mann i 30 årene sovnet fra denne pizzaen og var nær ved å ta livet av seg selv og moren sin, ifølge Sør-Vest politidistrikt. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
En mann som sovnet fra denne pizzaen var nær ved å ta livet av seg selv og moren sin, ifølge Sør-Vest politidistrikt. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS

Hvorfor er det så skummelt å glemme pizzaen i ovnen? At den tar fyr i en lukket komfyr, er så godt som umulig, ifølge ekspertene. I slike tilfeller er det røyken som er farlig.

Men hva om det var egg og bacon du fikk lyst på da du kom hjem fra byen? Da kan historien bli en helt annen, forklarer Rune Nielsen.

– Hvis du glemmer stekepannen på platetoppen, skjer gjerne ett av to: Enten kan maten selvantenne, eller så kan varmen fra stekepannen føre til at fettet i ventilatoren – eller selve ventilatoren – smelter og drypper ned på den varme pannen. Begge deler kan fort føre til en brann som sprer seg raskt i kjøkkenet og resten av boligen, sier han.

Men altså: Røyk er farlig, enten den kommer fra forkullet mat eller åpen flamme.

– Røyken fra en brann er i utgangspunktet langt giftigere enn røyken fra en tørrkokt panne eller kjele. Brannrøyk tar liv relativt kjapt. Det betyr ikke at røyk fra tørrkoking er ufarlig. Den kan være helseskadelig og i verste fall ta livet av mennesker som puster den inn over tid, sier Dalen i Obre.

En mann i 30 årene sovnet fra denne pizzaen og var nær ved å ta livet av seg selv og moren sin, ifølge Sør-Vest politidistrikt. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
En mann som sovnet fra denne pizzaen var nær ved å ta livet av seg selv og moren sin, ifølge Sør-Vest politidistrikt. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS

Hva skal du gjøre hvis det brenner?

Rådgiver Line Hamre i Brannvernforeningen
Line Hamre

– Hvis det er mye fett i maten du lager, er det best å kvele flammene med et lokk. I andre situasjoner vil et branntepper eller en slukkespray også kunne kvele brannen, sier rådgiver Line Hamre i Brannvernforeningen.

Hvis brannen har rukket å vokse seg stor, og det har tatt fyr i kjøkkeninnredningen, vil pulverapparatet være riktig slukkeutstyr, ifølge Hamre.

– Prøv aldri å slukke en komfyrbrann med vann, understreker hun.

Hvis du oppdager et branntilløp på kjøkkenet, gjelder huskeregelen «redde, varsle, slukke»: Sørg for at alle i leiligheten og naboer kommer seg ut og i sikkerhet. Varsle brannvesenet på 110. Slukk brannen hvis det ikke innebærer risiko for deg selv.

– Rekkefølgen på tiltakene kan variere fra situasjon til situasjon. Dette må du vurdere der og da, forklarer Sigurd Folgerø Dalen.

– Hvis du blir varslet tidlig fordi røykvarsleren gir alarm, vil du trolig kunne slukke en brann på komfyren, legger Line Hamre til.

Rådgiver Line Hamre i Brannvernforeningen
Line Hamre

Ekspertenes huskeregler for nattmat

  • Spis helst nattmaten ute
  • Velg kald mat hvis sulten melder seg etter at du har kommet hjem
  • Hvis ingen av disse alternativene fungerer for deg, er det viktig følge med på det som skjer på komfyren. Det er smart å være flere om matlagingen. Det øker sjansene for at noen holder seg våkne og kan holde oppsyn med stekeovnen/-pannen.
  • Rengjør ventilatoren jevnlig. Ellers kan fett smelte, dryppe ned på platetoppen og føre til brann.
  • Se til at røykvarsleren fungerer. Har du flere varslere, bør de kunne seriekobles.
  • Monter komfyrvakt. Den skrur av komfyren automatisk hvis den blir for varm. En komfyrvakt er relativt rimelig og enkel å montere. En billig livsforsikring!

    Kilder: Brannvernforeningen og Oslo brann- og redningsetat

    Sjekk hva innboforsikringen dekker

Sist oppdatert: