Bolig CV.

Slik skriver du en bolig-CV

Når prisene er høye og konkurrentene mange, er det vanskelig å finne seg et sted å bo. En bolig-CV kan være inngangsbilletten du trenger.

Lars Aasen i Leieboerforeningen
Lars Aasen

I flere byer og tettsteder er det rift om utleieboligene, særlig i forbindelse med semesterstart. På visninger er det tett mellom interessenter som til forveksling ligner deg selv. Hvordan kan du gjøre positivt inntrykk på utleier? En bolig-CV kan være et smart trekk, ifølge leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

– Noen utleiere fokuserer nok mest på profitt, men de fleste er minst like opptatt av å finne en leieboer de kan stole på. Med utgangspunkt i en bolig-CV kan utleieren danne seg et bilde av deg: Er du en person som betaler leien punktlig, steller pent med boligen og for øvrig er til å stole på, sier Aasen.

En bolig-CV bør kort gjøre rede for hvem du er, men husk at informasjonen skal være relevant for utleieren. Er du student, har du (deltids)jobb? Røyker du, og har du dyr? Hvis dere er flere som ønsker å bo sammen, er det smart å si litt om hvordan dere kjenner hverandre.

Lars Aasen i Leieboerforeningen
Lars Aasen

Vanskelig å få oppmerksomhet

Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren
Siri Anne Bernum Halck

Det blir stadig tøffere for studenter å få innpass på leiemarkedet, konstaterer regionsjef Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren.

– Det kan være vanskelig å trenge gjennom støymuren i utleierens innboks og på visninger. Det er ikke tvil tvil om at en bolig-CV kan føre til at du skiller deg ut på en måte som gjør at utleier blir positivt innstilt til akkurat deg, sier Halck.

Hun mener det kan være smart å nevne fritidsinteresser som kan ha betydning for leieforholdet.

– Enkelt sagt: Liker du turer i skog og mark, klinger det bedre enn «glad i en fest». Men ikke overdriv, og styr unna usannheter og bestikkelser, sier Halck. Hun viser til Utleiemeglerens mal for en god bolig-CV.

CV-en bør også inneholde referanser som kan bekrefte at du er til å stole på, påpeker ekspertene i Utleiemegleren og Leieboerforenigen. Referansen bør være en tidligere husvert, og det kan være lurt å ta med en arbeidsgiver. Ikke bruk familiemedlemmer.

Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren
Siri Anne Bernum Halck

Boligjakten er som et jobbintervju

– Se på boligjakten som en jobbsøkerprosess, hvor det gjelder å selge seg selv på en god måte. Når du skal møte en potensiell utleier, skader det ikke å kle seg litt pent og være blid – uten å dra det for langt. Regel nummer én er uansett å møte presis til avtaler, sier Lars Aasen.

Til syvende og sist er det inntrykket du gir som person som bestemmer om du får napp. Ja, det og betalingsevnen, fastslår Siri Anne Bernum Halck.

– Under pandemien tok vi i bruk alternativer til fysisk oppmøte, men regelen om at personlig inntrykk betyr mye gjelder fremdeles. Det er viktig at det er samsvar mellom bolig-CV-en og måten du fremstår på ansikt til ansikt, sier hun.

Kan du bidra med husarbeid, barnepass eller enkel oppussing? Det kan telle positivt, men Halck påpeker at slike tjenester faller utenfor husleieloven, og at Utleiemegleren ikke ønsker leieforhold som er basert på den slags.

– Hvis du leier direkte av boligens eier, og vedkommende er interessert i en slik ordning, er det veldig viktig at dere inngår en skriftlig avtale som beskriver omfanget og verdien av innsatsen din, understreker Lars Aasen.

Tenk utenfor boksen

Hvis du sliter med å finne tak over hodet, har Leieboerforeningen følgende råd:

– Mange leter etter bolig på finn.no og hybel.no, men det finnes et stort utbud av boliger som ikke legges ut der. Se etter lapper på oppslagstavlen på nærbutikken. Sjekk rubrikkannonsene i lokalavisen, og kanskje aller viktigst: Bruk nettverket ditt. Mange finner et sted å bo etter tips fra familie, venner og kolleger.

Han minner om at studenter har muligheter hos samskipnaden sin. Mange samskipnader samarbeider dessuten med private utleiere og kan hjelpe deg med å få kontakt med disse. I tillegg har en del boligbyggelag utleieboliger. De leies bare ut til medlemmer, men et medlemskap kan vise seg å være en god investering – også med tanke på senere boligkjøp.

Et annet råd er å starte boligjakten tidlig. Unngå høysesongen ved semesterstart, selv om det innebærer en ekstra månedsleie eller to. Men i et stadig trangere boligmarked kan uansett være vanskelig å skaffe seg tak over hodet. 

– Da gjelder det å ha is i magen. I en periode blir du kanskje nødt til å akseptere leieforhold som ikke er optimale, sier Aasen.

Sist oppdatert: