Bolig CV.

Slik skriver du en bolig-CV

Når prisene er høye og konkurrentene mange, er det vanskelig å finne seg et sted å bo. En bolig-CV kan være inngangsbilletten du trenger.

Lars Aasen i Leieboerforeningen
Lars Aasen

I flere byer og tettsteder er det rift om utleieboligene, særlig i forbindelse med semesterstart. På visninger er det tett mellom interessenter som til forveksling ligner deg selv. Hvordan kan du gjøre positivt inntrykk på utleier? En bolig-CV kan være et smart trekk, ifølge leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

– Noen utleiere fokuserer nok mest på profitt, men de fleste er minst like opptatt av å finne en leieboer de kan stole på. Med utgangspunkt i en bolig-CV kan utleieren danne seg et bilde av deg: Er du en person som betaler leien punktlig, steller pent med boligen og for øvrig er til å stole på, sier Aasen.

En bolig-CV bør kort gjøre rede for hvem du er, men husk at informasjonen skal være relevant for utleieren. Er du student, har du (deltids)jobb? Røyker du, og har du dyr? Hvis dere er flere som ønsker å bo sammen, er det smart å si litt om hvordan dere kjenner hverandre.

Lars Aasen i Leieboerforeningen
Lars Aasen

Vanskelig å få oppmerksomhet

Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren
Siri Anne Bernum Halck

Utleiemegleren håndterer mange tusen leieforhold på vegne av både profesjonelle og private utleiere. Regionsjef Siri Anne Bernum Halck mener en god bolig-CV gjør jobben lettere for utleieren. Det kan nemlig være vanskelig for interessenter å trenge gjennom støymuren i utleierens innboks og på visninger.

– Vi har gode rutiner og vet hva vi skal se etter i en potensiell leietaker. Likevel er det ikke tvil om at en bolig-CV vil ha positiv effekt. Det gjelder å skille seg ut på en måte som gjør at utleier blir positivt innstilt til akkurat deg, sier Halck.

Hun mener det kan være smart å nevne fritidsinteresser som kan ha betydning for leieforholdet.

– Enkelt sagt: Liker du turer i skog og mark, klinger det bedre enn «glad i en fest». Men ikke overdriv, og styr unna usannheter og bestikkelser, sier Halck. Hun viser til Utleiemeglerens mal for en god bolig-CV.

CV-en bør også inneholde referanser som kan bekrefte at du er til å stole på, påpeker ekspertene i Utleiemegleren og Leieboerforenigen. Referansen bør være en tidligere husvert, og det kan være lurt å ta med en arbeidsgiver. Ikke bruk familiemedlemmer.

Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren
Siri Anne Bernum Halck

Boligjakten er som et jobbintervju

– Se på boligjakten som en jobbsøkerprosess, hvor det gjelder å selge seg selv på en god måte. Når du skal møte en potensiell utleier, skader det ikke å kle seg litt pent og være blid – uten å dra det for langt. Regel nummer én er uansett å møte presis til avtaler, sier Lars Aasen.

Til syvende og sist er det inntrykket du gir som person som bestemmer om du får napp. Ja, det og betalingsevnen, fastslår Siri Anne Bernum Halck.

– Under pandemien har vi tatt i bruk alternativer til fysisk oppmøte, men regelen om at personlig inntrykk betyr mye gjelder fremdeles. Det er viktig at det er samsvar mellom bolig-CV-en og måten du fremstår på ansikt til ansikt, sier hun.

Kan du bidra med husarbeid, barnepass eller enkel oppussing? Det kan telle positivt, men Halck påpeker at slike tjenester faller utenfor husleieloven, og at Utleiemegleren ikke ønsker leieforhold som er basert på den slags.

– Hvis du leier direkte av boligens eier, og vedkommende er interessert i en slik ordning, er det veldig viktig at dere inngår en skriftlig avtale som beskriver omfanget og verdien av innsatsen din, understreker Lars Aasen.

Tenk utenfor boksen

Hvis du sliter med å finne tak over hodet, har Leieboerforeningen følgende råd:

– Tenk utenfor boksen. Mange leter etter bolig på finn.no og hybel.no, men det finnes et stort utbud av boliger som ikke legges ut der. Se etter lapper på oppslagstavlen på nærbutikken. Sjekk rubrikkannonsene i lokalavisen, og kanskje aller viktigst: bruk nettverket ditt, sier Lars Aasen.

Han peker på at mange finner et sted å bo etter tips fra familie, venner og kolleger. Et annet råd er at du prøver å unngå høysesongen ved semesterstart. Og at du har is i magen.

– Vi har svært få hjemløse i Norge. Må du krasje hos venner eller ta til takke med et litt kummerlig krypinn en periode, vil det som regel ordne seg med en ok bolig på sikt, sier Aasen.

Sist oppdatert: