Bolig CV.

Slik skriver du en bolig-CV

Når prisene er høye og konkurrentene mange, er det vanskelig å finne seg et sted å bo. En bolig-CV kan være inngangsbilletten du trenger.

«Sjokkartet». Det er ordet Anne Skansbo bruker for å beskrive møtet med leiemarkedet i Oslo. Etter at en ny jobb i hovedstaden var i boks, dro hun og ektemannen Tom på boligjakt. Det resulterte imidlertid i bomskudd etter bomskudd.

Møtt med taushet

Anne og Tom Skansbo
Anne og Tom Skansbo skrev bolig-CV da de skulle finne et sted å bo

– Som regel hørte vi ikke noe i det hele tatt, verken når vi meldte interesse via e-post eller gikk på visninger. Vi forstod tidlig betydningen av begrepet «utleiers marked». Utleierne kunne velge og vrake blant interessenter, sier Anne.

Hun forteller om visninger som utartet til rene budrunder, og om hvor vanskelig det kunne være å tilkjempe seg utleiernes oppmerksomhet.

– For to litt tilbakeholdne østerdøler ble det vanskelig å trenge gjennom støymuren. Det hjalp lite at faktorer som betalingsevne og personlige egenskaper burde tale til vår fordel. Etter hvert innså vi at vi måtte gjøre noe for å skille oss ut, og bestemte oss for å utforme en bolig-CV.

Anne og Tom Skansbo
Anne og Tom Skansbo skrev bolig-CV da de skulle finne et sted å bo

Oppga referanser

I bolig-CV-en skrev Anne og Tom kort om seg selv: alder, arbeidssted og litt om fritidsinteresser. De la vekt på at de var to voksne rolige personer, som setter hjemmekos høyere enn fest og uteliv. I tillegg skaffet de seg referanser og la ved et bilde av seg selv.

– Vi fremhevet positive forhold og egenskaper som kunne appellere til en utleier, men var nøye med å ikke lyve. Og referanser er viktig, sier Anne, som fikk gode tilbakemeldinger på bolig-CV-en.

– Flere utleiere ga uttrykk for at det kunne være vanskelig å skaffe seg et godt beslutningsgrunnlag på bakgrunn av de kaoslignende tilstandene som ofte hersket i innboksen og på visninger. Derfor satte de pris på å få en slik huskelapp.

Stor rift om boliger

Leder Lars Aasen i Leieboerforeningen
Lars Aasen

Leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, opplyser at det er rift om utleieboligene i flere byer og tettsteder, særlig i forbindelse med semesterstart. Han mener en bolig-CV ofte vil kunne være et smart trekk.

– Noen utleiere fokuserer nok mest på profitt, men de fleste er minst like opptatt av å finne en leieboer de kan stole på. Med utgangspunkt i en bolig-CV kan utleieren danne seg et bilde av deg: Er du en person som betaler leien punktlig, steller pent med boligen og for øvrig er til å stole på?

Leder Lars Aasen i Leieboerforeningen
Lars Aasen

Som et jobbintervju

En bolig-CV bør kort gjøre rede for hvem du er, men husk at informasjonen skal være relevant for utleieren. Er du student, har du (deltids)jobb? Røyker du, og har du dyr? Ta med interesser som kan være av betydning for leieforholdet. Kan du bidra med husarbeid, barnepass eller enkel oppussing? I så fall er det veldig viktig at dere inngår en skriftlig avtale som beskriver omfanget og verdien av innsatsen din.

– I tillegg er det viktig å oppgi referanser som kan bekrefte at du er til å stole på. Referansen bør være en tidligere husvert, og det kan være lurt å ta med en arbeidsgiver. Ikke bruk familiemedlemmer, sier Aasen.

Han anbefaler deg å betrakte boligjakten som en jobbsøkerprosess, hvor det gjelder å selge seg selv på en god måte.

– Det skader ikke å kle seg litt pent og være blid – uten å dra det for langt. Regel nummer én er uansett å møte presis til avtaler.

Spisset budskapet

For Anne og Tom førte arbeidet med bolig-CV-en til at de ble mer bevisste på hvordan de fremstod som boligsøkere. De ble flinkere til å spisse budskapet om seg selv og legge det frem på en god måte for potensielle husverter.

Til slutt fikk de tilslaget på en leilighet i Oslo sentrum. Men etter en periode i hovedstaden, valgte paret å flytte tilbake til hjemtraktene i Hedmark.

– Vi trivdes godt i Oslo, men setter veldig stor pris på livet her «heme». Ikke minst er boligmarkedet mindre hektisk her enn i storbyen, smiler Anne.

Tenk utenfor boksen

Hvis du sliter med å finne tak over hodet, har Leieboerforeningen følgende råd:

– Tenk utenfor boksen. Mange leter etter bolig på finn.no og hybel.no, men det finnes et stort utbud av boliger som ikke legges ut der. Se etter lapper på oppslagstavlen på nærbutikken. Sjekk rubrikkannonsene i lokalavisen, og kanskje aller viktigst: bruk nettverket ditt, sier Lars Aasen.

Han peker på at mange finner et sted å bo etter tips fra familie, venner og kolleger. Et annet råd er at du unngår høysesongen ved semesterstart hvis du kan. Og at du har is i magen.

– Vi har svært få hjemløse i Norge. Må du krasje hos venner eller ta til takke med et litt kummerlig krypinn en periode, vil det som regel ordne seg med en ok bolig på sikt, sier Aasen.

Sist oppdatert: