Bærekraftsdirektør Bente Sverdrup signerer avtalen med daglig leder i SRAS Emil Rygh.

Gjensidige inngår nytt samarbeid: – Vi må slutte å kaste brukbart materiale

Forsikringsselskapet håndterer mer enn 30 000 bygningsskader årlig. Samarbeidet med Sirkulær Ressurssentral (SRAS) skal gi enklere tilgang på gjenbruksmaterialer.

Bærekraftsdirektør Bente Sverdrup i Gjensidige
Bente Sverdrup

Vi må slutte å kaste brukbare varer og materialer og legge til rette for at de kan gjøre nytte andre steder, konkluderer bærekraftsdirektør Bente Sverdrup i Gjensidige.

– Derfor er samarbeidet med Sirkulær Ressurssentral både spennende og viktig for å bidra til å løse en av de største utfordringene for økt gjenbruk i bygg og anlegg, nemlig tilgang til brukte materialer, sier Sverdrup.

Bærekraftsdirektør Bente Sverdrup i Gjensidige
Bente Sverdrup

Kan levere og hente ut gjenbruksmaterialer

SRAS er et prosjekt som vil få bukt med de mange utfordringene knyttet til ombruk av byggevarer, og på sikt gjøre sirkulær materialforvaltning til et naturlig førstevalg i byggenæringen. Ambisjonen deres om mer ombruk av byggevarer er i tråd med Gjensidiges bærekraftstrategi og kan være et viktig tiltak i målet om å redusere utslipp i skadeoppgjørene.

– Gjensidige håndterer over 30 000 skader på bygninger hvert år. I mange av disse skadeoppgjørene er det enten mulig å gjenbruke deler av bygningsmassen som er skadet eller erstatte skadde deler med ombruksvarer. I dag finnes ingen strukturert markedsplass for ombruks- og gjenbruksvarer i det volumet vi har behov for, sier Johannes Nilssen, bransjeansvarlig for Bygg og anlegg i Gjensidige Bransjeutvikling.

Å etablere seg som Europas største ombrukssentral med et rikt utvalg av brukte byggevarer er SRAS mål. Ved å samle varene på et fysisk sted, som i form og uttrykk ikke skal skille seg fra andre typiske byggevaresentraler, blir brukte byggevarer like lett tilgjengelige som nye. Som partner vil Gjensidige ha mulighet til å både levere brukte byggevarer og -deler fra skadeprosesser samt hente ut produkter som kan brukes til å reparere skader for kundene.

– Ved å gi tilskudd til etablering av denne ombrukssentralen håper vi at både bygge- og forsikringsbransjen kan høste nok erfaringer til å få etablert en sirkulærøkonomi knyttet til ombruk av byggevarer, sier Nilssen.

– Forsikringsbransjen har en nøkkelposisjon i omstillingen

Partnerskapet varer i første omgang ut året 2023, men med mulighet for forlengelse.

– Vi kommer til å pålegge våre leverandører i skadeoppgjør å benytte seg av SRAS der det er mulig i en pilotperiode. Hvis dette viser seg å være både økonomisk og miljømessig bærekraftig, kommer vi til å implementere dette som fast løsning i skadeoppgjør ved bygningsskade. Erfaringene fra dette vil vi dele med bransjen slik at vi sammen kan få ned forbruket av nye byggevarer der det finnes mer bærekraftige alternativer, sier Nilssen.

SRAS mener at forsikringsbransjen har en nøkkelposisjon i omstillingen vi skal gjennom. De ser frem til partnerskapet med Gjensidige, forteller daglig leder Emil Rygh.

– Når vi nå får med oss et av Nordens ledende skadeforsikringsselskap på laget, håper vi dette kan bidra til utviklingen av en bærekraftig verdikjede som sikrer redusert ressursbruk ved skadeoppgjør. Vi håper også samarbeidet kan bidra i utviklingen av forsikringsprodukter som er rustet for en sirkulær byggenæring, og på denne måten skaper tryggere rammer rundt omstillingen vi skal gjennom, sier Rygh.

Les mer om bærekraft i Gjensidige

Sist oppdatert: