Blokkbrann.

Halvparten av boligblokkene uten brannøvelse

52 prosent av boligblokkene i Norge har aldri gjennomført en brannøvelse. Det kommer frem i en kartlegging Gjensidige har gjort.

30 prosent gjennomfører en brannøvelse årlig, mens 18 prosent svarer at de har brannøvelser – bare sjeldnere. Mer enn 400 borettslag og sameier som har en eller flere boligblokker har deltatt i kartleggingen, og svarene skuffer leder for risikostyring i Gjensidige, Arild Tømte.

– Tidlig varsling, og kunnskap om hvor du skal rømme, kan være helt avgjørende for om du kommer deg ut av en brennende boligblokk i tide, sier Tømte.

Han peker på at det derfor er svært viktig at det gjennomføres brannøvelser årlig. Derfor er han skuffet over at en så stor andel av boligselskapene ikke har jevnlige øvelser.

Styret må ta ansvar

Oppstår det brann teller hvert sekund. Beboerne må på refleks vite hvor de skal rømme.

– Denne kunnskapen oppnås best ved en praktisk brannøvelse. Derfor er det viktig at de ansvarlige i borettslag og sameier er sitt ansvar bevisst og gjennomfører årlige brannøvelser, understreker Tømte.

Mer enn halvparten av alle boligbrannene i Norge begynner på kjøkkenet, ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap
Mer enn halvparten av alle boligbrannene i Norge begynner på kjøkkenet, ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap

Han opplyser at boligblokker på mer enn åtte etasjer skal ha to rømningsveier.

– Brannvesenets stiger når opp til over 30 meter, men det finnes stiger/lifter som når opp til 80 meter. Uavhengig av om du bor i høyblokk eller ikke, er det svært viktig at rømningsveiene er frie for hindringer, sier Tømte.

Test brannvarslingsanlegget

Les mer om bygningsforsikring

Kartleggingen viser at 37 prosent har et automatisk brannvarslingsanlegg som dekker hele bygningen, mens 21 prosent har automatiske anlegg i fellesareal – men manuelle røykvarslere i leilighetene.

Å ha installert brannvarslingsanlegg gjør ingen nytte hvis det ikke fungerer, påpeker Tømte.

– Brannvarslingsanlegget bør testes en gang i året for å sikre at de fungerer som de skal, sier han.

Les mer om bygningsforsikring

Sist oppdatert: