Dame med sparkesykkel som venter på bussen.

Reglene for sparkesykkel på buss, trikk og bane

Er det tillatt? Må du løse ekstra billett? Her er reglene i de største byene.

En sparkesykkel kan være praktisk når du skal rekke skolen, jobben eller treffe venner. Og med elektrisk tohjuling blir du ikke en gang svett. Men hvis du blir overrasket av et væromslag eller kjører batteriet tomt, kan det være kjekt å ta sykkelen under armen og hoppe på en buss, trikk eller bane.

En rundspørring hos kollektivselskapene viser at reglene stort sett er de samme for elektrisk som for vanlig sparkesykkel. Her er vilkårene som gjelder i de største byregionene:

Oslo

Cathrine Myhren i Ruter
Cathrine Myhren

Har du stor sparkesykkel, må du kjøpe barnebillett for den. Men hvis sykkelen er så liten at du enkelt kan ta den under armen eller slå den sammen, går den gratis på alle våre transportmidler. Dette gjelder både vanlige og elektriske sparkesykler, sier pressekontakt Cathrine Myhren i Ruter.

Vilkåret er alltid at det er nok plass på bussen, trikken, T-banen eller båten.

– Bruk sunn fornuft, spesielt i rushtiden, oppfordrer Myhren. Det er bussjåføren eller andre Ruter-ansatte som avgjør om det er plass.

Cathrine Myhren i Ruter
Cathrine Myhren

Bergen

Svein Book Dalsgård i Skyss
Svein Book Dalsgård

– Hvis det er plass og mulighet for sikker transport, kan du ta med sparkesykkelen på både buss og Bybanen mot betaling. Hvis sykkelen kan legges sammen, er det gratis.

På båt trenger du ikke ekstra billett uansett, sier Svein Book Dalsgård, leder for kundeopplevelser i Skyss. Han forteller at reglene gjelder i hele Vestland.

Transportvedtektene i Skyss omtaler ikke elsparkesykler spesifikt. Dette vil komme på plass høsten 2022, ifølge Dalsgård.

Les reglene i detalj på Skyss’ hjemmeside

Svein Book Dalsgård i Skyss
Svein Book Dalsgård

Trondheim

I Trøndelag kan du ta med sparkesykkelen på bussen eller trikken så lenge det er plass. Du betaler for en elektrisk sparkesykkel selv om den kan slås sammen. Prisen er halv pris av voksenbillett.

– Har du en vanlig sparkesykkel av den store typen, må du kjøpe billett også for den – med mindre den kan slås sammen. Da er det gratis, sier kommunikasjonsrådgiver Lovise Kjørsvik i kollektivselskapet AtB.

Les reisevilkårene på AtBs hjemmeside

Stavanger

Ina Selmer-Anderssen i Kolumbus
Ina Selmer-Anderssen. Foto: Elisabeth Tønnessen

– I Stavanger og i Rogaland forøvrig kan du ta med både elektrisk og vanlig sparkesykkel om bord på bussen. Vilkåret er at det er plass om bord. Sykkelen må heller ikke blokkere midtgangen, og du må holde på den eller sikre den på annen måte under hele reisen, sier kommunikasjonsmedarbeider Ina Selmer-Anderssen i Kolumbus.

Du må løse sykkelbillett (halv pris av vanlig voksenbillett) for tohjulingen. Unntaket er sykler som er sammenslått og de minste modellene. Disse går gratis på bussen.

Les reisevilkårene på Kolumbus’ hjemmeside

Ina Selmer-Anderssen i Kolumbus
Ina Selmer-Anderssen. Foto: Elisabeth Tønnessen

Tromsø

I Tromsø og resten av gamle Troms fylke kan du ta sparkesykkelen med deg på buss, hurtigbåt og ferger. Så lenge det er plass ombord, er det gratis å reise med sparkesykkelen uansett om den er vanlig eller elektrisk, opplyser Troms fylkestrafikk.

Les mer om reglene på Troms fylkestrafikks hjemmeside

Husk de nye reglene for elsparkesykkel

Sommeren 2022 kom nye regler for bruk av elektrisk sparkesykkel. Da ble det innført aldersgrense på 12 år og hjelmpåbud for barn under 15 år. I tillegg er det forbudt å bruke sykkelen hvis du har mer enn 0,2 i promille. Fra 1. januar 2023 må du også ha en egen ansvarsforsikring for å kunne kjøre elektrisk sparkesykkel.

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienFritid