Sykkel parkert i gangen på et tog.

Slik frakter du sykkelen i ferien

Hvorfor ikke ta sykkelen med på ferien? Her er gode råd for transport på bil, buss, tog og fly – enten du har vanlig eller elektrisk sykkel.

Ola G. Bustad i Syklistenes Landsforening
Ola G. Bustad

– Norge er et sykkeleldorado. Flott natur og severdigheter venter rundt hver sving. Du kommer tettere på opplevelsene enn når du kjører bil. I tillegg kan du rekke over mer enn når du går til fots, sier prosjektleder Ola G. Bustad i Syklistenes Landsforening.

På nettsidene til VisitNorway og på UT.no får du tips til flotte sykkelturer – med eller uten batteridrift. Du kan også sjekke denne guiden til fem eventyrlige sykkelopplevelser. I tillegg har Syklistenes Landsforening laget både turguiden SykkelNorge og en side med tips til familievennlige sykkelturer.

Hvis du ikke har sykkel, eller ikke vil ha bryet med å frakte den med deg, kan du låne eller leie. Denne oversikten viser steder som tilbyr sykkelutleie til gjester. Skal du leie elsykkel, er det smart å sjekke disse rådene før du legger i vei.

– Samtidig er det fordeler med å bruke egen sykkel. Da er tohjulingen alltid tilgjengelig, og du kjenner den godt og vet at den passer til deg, påpeker Bustad. 

Hun gir disse tipsene for transport av vanlig sykkel og elsykkel på bil, buss, tog og fly:

Ola G. Bustad i Syklistenes Landsforening
Ola G. Bustad

Sykkelstativ på bil

En mulighet er å pakke sykkelen i bilen. Kanskje får du plass hvis du tar av ett eller begge hjulene? Da sikrer du at sykkelen ikke blir griset ned av skitt fra veien, og må vaskes før du kan begynne å sykle. Legg tohjulingen inn i et teppe eller et gammelt laken eller lignende, så unngår du skitt og olje i bilen.

– Ellers er stativ på tilhengerfestet en god løsning. Her er det to varianter. Enten henger sykkelen på stativet, eller den står på et underlag. Det siste er mer stabilt og er anbefalt for elsykler. Husk å feste stativet ordentlig slik at det ikke vrir seg på kula eller faller av, sier Bustad.

Hvis bilen mangler hengerfeste, kan du bruke et stativ som monteres på bakluken. Pass bare på at sykkelen ikke kommer inntil bilen og lager bulker eller riper.

– Sykler på hengerfeste bak på bilen utsatt tilgrising ved regn og våte veier. Det kan unngås ved at du legger en presenning rundt sykkelen. Fest presenningen godt, slik at den ikke blir tatt av vinden, sier Bustad.

Et takstativ kan ellers være en praktisk løsning, og det blokkerer heller ikke adkomsten til bagasjerommet.

– Men det kan være krevende å løfte en tung elsykkel opp og ned av taket, påpeker eksperten.

Pass på størrelse og vekt

Du må også være oppmerksom på reglene for bruk av stativ. Lys og registreringsnummer skal være synlig. Det får du til ved hjelp av en lysrampe, som du kan kjøpe hos en forhandler av bilrekvisita.

– I tillegg er det regler for hvor mye sykkelen kan stikke ut fra bilens langsider. Skal du frakte flere sykler, må du forvisse deg om at vekten ikke overstiger det stativet er laget for å tåle. Er det snakk om et takstativ, må du sjekke hvor mye taklast bilen er godkjent for. Du finner info om dette i instruksjonsboken, forklarer Bustad.

Han minner om at sykler er et yndet tyveriobjekt. Lås sykkelen til stativet med en eller flere gode låser slik at den blir mindre attraktiv for tyver.

Begrenset plass på toget

De fleste tog har plass til sykler, om enn i et begrenset antall. Populære avganger, for eksempel på fredag ettermiddag eller lørdag formiddag, kan ha stor pågang, forteller Bustad.

– Det er konduktøren som vurderer om det er plass til sykkelen din. Min erfaring er at det som regel går greit. Men hvis dere er en stor gruppe med hver deres sykkel, er det ikke sikkert at dere blir møtt med smil og tommel opp. Det er mulig å reservere plass til sykkel på Bergensbanen, Gjøvikbanen og Sørtoget Region, opplyser prosjektlederen. 

Du finner info om sykkel på tog, ruter og priser på henholdsvis Vy, Go-Ahead Nordic og SJ Norges nettsider.

– Det er smart å møte opp i god tid før avgang slik at du rekker å pakke om eller frigjøre bagasje som du vil ha med deg inn i kupeen. Rådet gjelder også for reiser med buss eller ferge, sier Bustad.

På fly

Flyselskapene transporterer sykkelen for om lag 500 til 700 kroner per vei. Du må bestille «billett» på forhånd og pakke sykkelen i beskyttende emballasje.

– Flyselskapene anbefaler spesialkoffert. Uten en slik må du vri sykkelstyret 90 grader, skru av pedalene, tappe ut luften i dekkene og fjerne eller dekke til andre deler som stikker ut. Vær oppmerksom på at flyselskapene ikke transporterer elsykler, sier Bustad.

Innsjekkingsskranke på flyplass.
Flyselskapene transporterer ikke elsykler

Bussjåføren bestemmer

Bussrutene i Norge kjøres av mange forskjellige selskaper. Bustad anbefaler at du sjekker reglene hos selskapet du har tenkt å reise med. 

– Som hovedregel er det mulig å ta med sykkel på buss dersom det er plass. Det er sjåføren som avgjør dette. På buss er det ingen garanti for å få med sykkel – det er helt avhengig av bagasjeplass. Enkelte busselskaper krever at du reserverer plass på forhånd, sier han og gjentar rådet om at det kan være smart å unngå de mest populære avgangene.

Gratis eller barnebillett på båt

På ferger og hurtigbåter er det som regel ikke noe problem å få plass til sykkelen. På noen strekninger er det gratis, på andre må du betale barnebillett for tohjulingen.

– Rådet er å sjekke om fergeselskapet har spesielle retningslinjer du bør kjenne til før du ankommer fergeleiet, sier Bustad.

Husk forsikring

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Det er ikke alltid at ting går som planlagt. For eksempel kan sykkelen din bli stjålet. Da dekkes tapet av innboforsikringen hvis du reiser i Norge og av reiseforsikringen hvis du reiser utenlands. 

– Ellers er det reiseforsikringen som hjelper deg både her hjemme og i utlandet hvis noe går galt mens du er på tur. Du kan for eksempel bli syk, skade deg, oppleve forsinkelser eller tyveri av reisegods, forklarer produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

Reiseforsikringen dekker også krav du får rettet mot deg hvis du har leid utstyr som blir ødelagt. 

– Det gir økonomisk trygghet hvis du for eksempel satser på å leie sykkel i stedet for å bruke din egen, sier Løvdahl.

Hvis du blir skadet i en ulykke, får du dekket behandlingsutgifter etter at du har kommet hjem. I tillegg gir forsikringen en engangsutbetaling hvis du skulle være maks uheldig og bli ufør som følge av en ulykke.

– Du bør likevel vurdere en ren ulykkesforsikring. Den vil gi et større beløp hvis du blir varig medisinsk invalid, sier Løvdahl.

Foto hovedbildet: Liv Jorstad Paulsen

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Sist oppdatert: