Familie på ferie.

Sånn blir ferien billigere

Det går fint an å knipe litt inn på budsjettet uten at det går ut over feriefølelsen. Les Hallgeir Kvadsheims tips – og sju gode råd til deg som går på en økonomisk smell i sommer.

Av Hallgeir Kvadsheim

Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Siri Marte Kvernes/NTB Scanpix
Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Siri Marte Kvernes/NTB Scanpix

Ok, så er kanskje flyreisen booket og hotellet i boks. Men det er langt mer som skal ordnes, kjøpes og bestilles både før du drar og mens du er på tur.

Disse tipsene kan få pengene til å rekke litt lenger enn de gjorde i fjor sommer.

Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Siri Marte Kvernes/NTB Scanpix
Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Siri Marte Kvernes/NTB Scanpix

Lag en plan:

Hvor mye skal dere bruke per feriedag? Lag et lite feriebudsjett og bruk mobilbanken til å følge med på om dere holder det. Det er fort gjort å gå litt bananas i starten. Det gir en bedre følelse hvis man får kontroll på utgiftene og for eksempel vet at det er rom for å gå på en bedre restaurant i morgen.

Valuta

Det er lenge siden det gikk 80 kroner for 100 svenske, en tier for ett pund og danske og norske kroner var like mye verdt. Euroen er også blitt dyrere de siste årene, i likhet med dollar og kroatiske kuna. Pass derfor på at du ikke har de gamle vekslingskursene i bakhodet når du går på shopping på feriestedet.

I utlandet bør du betale med kort når du kan. Det er smart å alltid belaste kortet i lokal valuta i butikken. Skal du ta ut penger i utlandet, er det bedre å ta ut et større beløp enn litt og litt. Du kan også ta ut penger på flyplassen eller i banken hjemme.

Reiseforsikring

Det er smart å ha en helårs reiseforsikring, selv om du har et kredittkort med ”innebygget” forsikring. I tillegg bør alle som skal til et EU-/EØS-land ha med seg et Europeisk helsetrygdkort. Det bekrefter at du har lik rett til offentlig helsehjelp som lokalbefolkningen. Kortet bestilles på helfo.no og er gratis.

Leiebil

Som følge av at de fleste booker via søkemotorer, har leiebilselskapene kuttet leieprisen til et minimum. Men hvis du trenger noe ekstra, koster det dyrt. Der ligger mye av selskapenes fortjeneste. Igjen: planlegg før dere lander:

  1. Ta med barneseter fra Norge. Det er dyrt å leie dette av leiebilfirmaet. Mange flyselskaper, deriblant Norwegian, lar deg ta med barnebilseter og -vogner som bagasje uten tillegg i prisen.
  2. GPS som ekstrautstyr = dyrt. Bruk heller Google Maps på mobilen i EU.
  3. Vurder egenandelen. Leiebiler er forsikret, men selskapene krever gjerne 10 000–20 000 kroner i egenandel ved skade, selv om det bare dreier seg om liten ripe. Derfor selger de egenandelsforsikring eller «Collision Damage Waiver» (CDW). Det koster fort 199 kroner per dag å redusere egenandelen fra 20 000 til 0. Sjekk heller om reiseforsikringen din inneholder en egenandelsforsikring – eller om den kan kjøpes separat av forsikringsselskapet eller gjennom bank- eller kredittkortet.

Mobil:

Data er inkludert i de fleste mobilabonnement, også i EU. Enkelte mobiloperatører har også inkludert vanlige ferieland utenfor EU. Pass uansett på hvis du overstiger grensen i datapakken din. I tillegg: Mange fergeselskaper har egne tariffer for wifi, selv om de opererer innenfor EU.

Fly:

Uansett om selve flyreisen er betalt, må du passe på tilleggene. Pakk smart: De fleste flyselskaper tar betalt for innsjekket bagasje. Fordel heller bagasjen i flere trillekofferter. Det er gratis. Husk at også barn kan dra med trillekoffert. En familie på fire kan få med med 40 kg bagasje på den måten.

Gått på en feriesmell?

Mange opplever å gå på en økonomisk smell i sommerferien. Kanskje fikk du restskatt rett før du dro på ferie? I fjor måtte en halv million lønnstakere og pensjonister betale restskatt på til sammen ni milliarder kroner, i snitt 17 600 kroner hver. Eller ble ferien dyrere enn planlagt? Det kan være mange årsaker til dette, men faktum er at mange banker ser en topp i antall søknader om forbrukslån i september.

Her er noen råd til deg som har havnet i en pengeskvis:

1) Ikke mislighold boliglånet. Sørg for at det er penger på konto når terminbeløpet trekkes (eller husleia skal betales). Er dette vanskelig å få til i en kort periode, kan du be om betalingsutsettelse eller avdragsfrihet for boliglånet.

2) Del opp regninger. De aller fleste kreditorer, som for eksempel strømselskapene, godtar at du deler opp regningene over flere måneder.

3) Kan du selge noe? Nordmenn har boden full av ting som andre vil kjøpe. Det kan gi friske penger raskt.

4) Forskudd på lønn. Kan du få (deler av) septemberlønnen litt før tiden? Da kan kanskje de verste regningene betales innen fristen. Enkelte arbeidsgivere tilbyr også svært billige usikrede lån som nedbetales ved trekk i lønnen over en lengre periode. Det er billigere enn forbrukslån.

5) Studielånet.  Du kan utsette terminbeløpet i Lånekassen inntil 36 måneder. Lånet blir dyrere, men i en krisesituasjon kan dette være en utvei. Lånekassen gir også rentefritak, men det betinger dokumentert lav inntekt, videre studier, førstegangstjeneste eller langvarig sykdom.

6) Ring til inkassoselskapene.  Hvis du begynner å få regninger fra inkassoselskapene som du ikke kan betale: Ta kontakt! Vær høflig, forklar situasjonen og gi selskapet en nedbetalingsplan som viser at du har til hensikt å gjøre opp for deg.

Sist oppdatert: