Flere veggedyr i madrass

Veggedyrene kommer!

De blir med deg hjem og suger blodet ditt mens du sover. Slik unngår du å få veggedyr med deg i kofferten.

Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring
Maren Trones Christiansen

I høst brøt det ut panikk i Paris. «De blir observert på hoteller og i kinoer. De blir sett kravlende i hjem og i T-banevogner», rapporterte VG under overskriften «ingen er trygge».

– I fjor gikk en tilsvarende veggedyr-alarm i New York. Så dette skjer fra tid til annen. I utlandet, vel å merke. Her hjemme har vi foreløpig ikke sett noe lignende på offentlige steder, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

Det skal mye til for å «plukke med seg» veggedyr fra transportmidler, kinoer og lignende, understreker Christiansen. Du er fortsatt mest utsatt på overnattingssteder på typiske charterdestinasjoner og i storbyer – på femstjerners hoteller og i herberger. Og ikke minst i private utleieleiligheter.

– Veggedyrene trives best når de kan gjemme seg på steder hvor de har enkel tilgang på vertsblod. Derfor finner vi dem ofte i og rundt sengen. Når du sover og har bar hud, er du et enkelt bytte, sier Christiansen.

Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring
Maren Trones Christiansen

Mer reising – mer veggedyr

Veggedyr er et blodsugende insekt som gjerne bruker mennesker som vertsdyr. Veggedyret er rødbrunt og har en flat, oval kroppsform. Voksne er 5–6 millimeter lange og 3 millimeter brede. Når veggedyr suger blod, svulmer de opp og får en mørkere farge.

– Forekomsten har økt kraftig over store deler av verden de siste 15–20 årene. Det skyldes i stor grad at vi reiser mer og får med oss veggedyr hjem som blindpassasjerer i bagasjen. I tillegg har insektene blitt motstandsdyktige mot insektmidler, forklarer Christiansen.

I Norge er det mellom 2 000 og 3 000 registrerte tilfeller hvert år. Forekomsten sank kraftig under pandemien som følge av mindre reisevirksomhet, men er nå på vei opp igjen.

Veggedyr er ikke farlige

Det er ikke farlig å bli bitt av veggedyr, og det er ingenting som tyder på at de er smittespredere. Men det kan være svært ubehagelig å bli bitt.

– I tillegg kommer den psykiske belastningen ved å bli bitt – og med vissheten om at du har veggedyrene tett innpå deg, sier Christiansen.

Hun forteller at folk reagerer ulikt på bitt. Noen får store røde flekker som klør og svir. Andre merker nesten ingenting.

Slik unngår du veggedyr

Det er mye du kan gjøre selv for å hindre blindpassasjerer i bagasjen. Christiansen gir disse rådene:

1. Sjekk sengen og madrassen på overnattingsstedet. Snu gjerne sengen/madrassen på hodet og lys med telefonen. Gi hotellet beskjed med én gang hvis du finner veggedyr eller ekskrementer – små svarte prikker.

2. Ikke legg kofferten/bagen eller klær på eller under sengen, i kommoder eller skap. Behold klærne i kofferten, som du holder lukket på koffertstativet eller en hylle. Må du henge opp klær, kan du bruke hengere, hyller eller lignende på badet. Rist klær og bager godt når du skal pakke før hjemreisen.

3. Vask alt tøy som tåler 60 grader når du kommer hjem. Andre klær kan du legge i fryseboksen i tre dager. Frys gjerne kofferten også – hvis det er plass i fryseren. Ellers bør du sjekke den nøye og eventuelt støvsuge.

4. Sjekk pc/nettbrett og mobilcover, særlig hvis du pleier å lade disse på sengekanten. Veggedyr elsker varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur/innganger.

5. Hvis det ble påvist veggedyrangrep på overnattingsstedet ditt, kan du vurdere tilbudet om å fryse ned bagasje ved ankomst til Norge.

Veggedyr oppdages gjerne ved at man ser sorte flekker på madrassen. FOTO: Norsk Hussopp Forsikring
Veggedyr oppdages gjerne ved at man ser små sorte flekker på madrassen. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Viktig å bekjempe veggedyr raskt

Hvis uhellet først er ute, er bekjempelse av veggedyr en omfattende og dyr operasjon. Den koster fort 30 000 kroner eller mer.

– Ofte må møbler og annet inventar settes på fryselager. Og så må effekten av tiltakene testes flere ganger før vi kan slå fast at veggedyrene er utryddet, sier Christiansen.

Det er ikke vanlig å flytte ut mens bekjempelsen pågår. I Norge blir det ikke brukt kjemiske midler som er farlige for mennesker, og derfor er det ikke noe ved selve prosessen som tilsier at det er nødvendig å flytte.

– Har du veggedyr hos deg, bør du informere de nærmeste naboene. Hvis veggedyrene har rukket å spre seg til flere boliger, må alle bekjempes samtidig.

Bruker ikke gift mot veggedyr

Veggedyrene har utviklet resistens mot gift. I stedet blir de bekjempet med en kombinasjon av flere metoder, som eksempelvis støvsuging, tørkepulver, kulde og damp. Tørkepulver trekker fuktigheten ut av veggedyrene slik at de dør.

– Veggedyr er også sensitive for temperaturer. Innbo kan fryses ved minus 18 grader i tre døgn for å drepe egg og veggedyr. Et par timer i over 50 varmegrader vil også drepe veggedyr, sier Christiansen.

Det er viktig å få bukt med veggedyrene så raskt som mulig. Men du skal ikke prøve å fjerne problemet selv. Da vil det bare bli større, er ekspertens beskjed.

– Ring forsikringsselskapet eller en skadedyrbekjemper umiddelbart. Du kan ikke vaske bort veggedyrene. De er flinke til å gjemme seg og formerer seg fort, sier Christiansen. Hun understreker at alle kan være uheldige selv om de har fulgt forholdsreglene til punkt og prikke.

Forsikringen kan dekke bekjempelse av veggedyr

Linda Engen
Linda Engen i Gjensidige

Produktsjef Linda Engen i Gjensidige opplyser at selskapet dekker bekjempelse av veggedyr med inntil 50 000 kroner. Forutsetningen er at du har en såkalt toppforsikring, enten Hus Pluss eller Innbo Pluss.

– Kontakt oss snarest ved mistanke om veggedyr. Da kan vi få undersøkt boligen og komme raskt i gang med bekjempelsen, sier Engen.

Linda Engen
Linda Engen i Gjensidige

Sist oppdatert: