Ikke la dyretenner bli dyre tenner

Ikke la dyretenner bli dyre tenner

I likhet med oss mennesker kan hunder få betennelser, hull og andre problemer i munnhulen. Dette kan koste mye penger, i tillegg til å gi store lidelser til dyret.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp
Siri Martine Brandstorp

Siden 2006 har Gjensidige registrert mer enn 12 500 saker der hunder er behandlet spesielt for tannproblemer på grunn av infeksjoner og betennelser. De mest vanlige lidelsene er gingivitt (tannkjøttbetennelse) og periodontitt (løse tenner). Disse kan i mange tilfeller unngås om du er nøye med hundens tannhelse.

– Årsaken til slike lidelser kan være flere, som genetikk, men i de aller fleste tilfellene skyldes det manglende rens av tennene og dårlig munnhygiene. Tannkjøttbetennelse kan forebygges, og dels behandles, men løse tenner kan ikke kureres, sier Siri Brandstorp, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Behandling av tannkjøttbetennelse og løse tenner er kostbart. Siri trekker frem to hovedfaktorer til hvorfor tannproblemer ikke dekkes av forsikringen.

– Tannkjøttbetennelse noe som kommer over tid. Det er ikke noe som kommer plutselig og uforutsett, som er et av hovedkriteriene for en forsikringssak. Anslag som viser at mer enn 80 % av alle hunder vil få munnproblemer. Med andre ord er sannsynligheten for at disse problemene oppstår såpass stor at det forventes at hundeeier er oppmerksom og passer på hundens tannhelse, sier Siri.

Mange, dog ikke alle, tilfeller kan imidlertid forebygges, og ved å være tidlig ute kan mye lidelse og høye kostnader unngås.

Les mer om hundeforsikring

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp
Siri Martine Brandstorp

Siris fem tegn på at hunden din kan være plaget:

Hunden tygger annerledes (kun på én side, saktere enn vanlig)

  1. Tydelig rødt og betent tannkjøtt
  2. Dårlig ånde
  3. Løse tenner
  4. Hunden bruker pote mot tannkjøtt/snute

Siris fire forebyggingstips, som kan gi din hund bedre tannhelse:

Sjekk pris og kjøp hundeforsikring

  1. Daglig puss av tennene – husk at litt er bedre enn ingenting
  2. Tyggebein, helst margbein, har gjennom studier vist betydelig reduksjon av tannstein. Vær obs på at tygging av ben kan forårsake skade/fraktur på tenner. Snakk med veterinær om hva som vil fungere best for hunden din.
  3. Rens av tennenes hos veterinær minst én gang i året. Spør alltid om rens hvis hunden skal i narkose
  4. Om hunden kan spise det, fjerner tørrfôr langt mer plakk og smuss enn våtfôr.

Sjekk pris og kjøp hundeforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

KjæledyrFritid