Selfie bak rattet.

Livsfarlige selfies

Halvparten av de under 30 år sier de har mottatt selfies fra noen som kjører bil. Kun få sekunders uoppmerksomhet kan gi katastrofale følger.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Marie Brudevold, har selv opplevd å få tilsendt videoer som er tatt fra førersetet i en bil i fart på Snapchat.

– Kjører du i 80 km/t og ser på mobilen i 3 sekunder, har bilen flyttet seg hele 66 meter i mellomtiden, sier Brudevold.

Hun er bekymret for utviklingen. Kun noen sekunders uoppmerksomhet på veien kan gi katastrofale følger.

– Det er 66 meter med mange potensielle farer dersom du ikke holder fokus på det du skal gjøre; kjøre bil, sier hun.

Unge menn er verstingene

Mulig distraksjon på grunn av mobilbruk er påvist i fem av dødsulykkene som skjedde på norske veier i 2019, ifølge en rapport fra Statens vegvesen. Mange vil nok tenke at «det skjer ikke meg», men hver eneste dag er det ulykker eller nestenulykker, og mørketallene er store. De fleste innrømmer ikke at de satt med «hodet i mobilen» da det smalt.

– Vi er så vant til å bli underholdt hele tiden, og en kjedelig biltur kan fort føre til at man vender oppmerksomheten til sosiale medier, sier Brudevold.

I en undersøkelse Gjensidige foretok i 2018 oppgir én av fem at de har tatt en selfie bak rattet. Undersøkelsen viser at det er unge menn som oftest tar bilde av seg selv mens de kjører. Dette gjenspeiles også i ulykkesstatistikken hvor yngre menn er overrepresentert.

– Vi oppfordrer alle til å la mobilen ligge i ro mens du kjører bil. Ingenting er så viktig at det ikke kan vente til du har kommet trygt frem og bilen står stille, avslutter Brudevold, som i toppen av saken er avbildet mens hun tar en selfie - i en bil som står stille.

Kan bli en dyr affære

Roar Skjelbred Larsen
Roar Skjelbred Larsen. Foto: UP

I tillegg til at du utsetter både deg selv og andre for fare, kan mobilbruken bli en dyr affære om du skulle bli tatt for det.

– Bøtesatsen er 10.200 kroner. I tillegg får du tre prikker i førerkortet, sier assisterende sjef for Utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen.

Får du åtte prikker i løpet av av de gjennom tre år, mister du førerkortet i flere måneder. Sjåfører som har hatt førerkort i mindre enn to år, og fortsatt er under prøveperiode, får dobbelt opp med prikker. Det betyr at du ender opp med hele seks prikker om du blir du tatt i mobilbruk under denne perioden.

– Hovedregelen er at fører av bilen ikke må bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring. Når telefonen er plassert forskriftsmessig i egen mobilholder, eller når den er koblet til et håndfri-system i bilen, kan den brukes til å ta imot, starte og avslutte samtaler med via det håndfrie systemet, forklarer Skjelbred Larsen og fortsetter:

– Når telefonen er koblet til et håndfri-system, kan du i tillegg styre og spille av lydfiler via systemet.

 

Roar Skjelbred Larsen
Roar Skjelbred Larsen. Foto: UP

Sist oppdatert: