Båtferie. Brygge. Båt. Sommer.

Reglene du må kunne før båtferien

Om sommeren kaster vi loss og drar til sjøs. Og med kunnskap om lover og regler, kommer alle trygt på land igjen.

Senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet
Senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet

Sommeren er best i båt. Bare spør alle dem som nyter livet på sjøen i disse dager. Det er nærmere 950 000 fritidsbåter i Norge – inkludert kanoer og kajakker. I overkant av 155 000 av disse er registrert i Redningsselskapets småbåtregister, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen.

Han forteller at sommeren er ekstra travel også for Redningsselskapet. Jo flere båter det er på sjøen, jo flere er det som trenger assistanse.

– Som regel er det forholdsvis ufarlige ting som skjer. Man kan få tau i propellen eller vann i drivstoffet. Men vi må ikke glemme at selv ganske uskyldige feil og skader kan få store konsekvenser på sjøen. Det er noe annet å få motorstopp midt ute på fjorden enn langs landeveien, påpeker Andersen.

Senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet
Senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet

Høyere fart

Hvordan står det til med sjømannskapet blant norske fritidsskippere? Ganske så bra, ifølge de som tar pulsen på båtlivet. Hovedinntrykket er at båtfolket er flinke og har kunnskapen og kompetansen som er nødvendig på sjøen. Men trafikkbildet er i endring.

– Det blir stadig flere båter med større motor. I dag har nær seks av ti farkoster i Redningsselskapets småbåtregister en motor på over 50 hestekrefter. Og når farten øker, må båtføreren håndtere utfordringer som krever en annen type kunnskap og kompetanse enn ved dorgefart. Derfor mener vi at båtførernes kompetanse må styrkes ytterligere, sier Andersen.

Sikker til sjøs

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Som båtfører må du forholde deg til en rekke lover og regler. Hensikten med dem er å gjøre livet på sjøen så sikkert og trygt som mulig for deg og andre. Og enten du er gammel sjøulk eller kanskje skal stå bak roret for første gang, er det smart å sette seg godt inn i både sjøvettregler og lovverk. I tillegg er det viktig å ha kunnskap om kart og sjømerker.

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Trenger jeg båtførerbevis?

Ja, hvis du er født etter 1. januar 1980 og skal føre en båt som er mer enn 8 meter lang eller har en motor på mer enn 25 hestekrefter. Er du født før 1980, kan du føre båter opptil 15 meter uten båtførerbevis.

– Innføringen av obligatorisk båtførerbevis har bidratt til økt sikkerhet. Og vi anbefaler at også folk i aldersgruppen 40+ avlegger båtførerprøven. På den måten vil de gjøre sjøen tryggere for seg selv og omgivelsene, sier Andersen.

Når kan jeg ta båtførerbevis?

Du kan ta teorien når du er 14 år. Men du må vente med å avlegge båtførerprøven til du fyller 16. Barn kan, som andre uten båtførerbevis, føre båter som er inntil åtte meter og har en motor på maks ti hester.

Kan poden ta rattet?

Ja, barn kan styre båten så lenge det skjer under oppsyn av en ansvarlig voksenperson, det vil si en som har båtførerbevis eller er født før 1. januar 1980. Ved øvelseskjøring anses lærer eller ledsager som fører av båten. Øvelseskjøring kan kun skje når det er forsvarlig med hensyn til vær- og trafikkforhold.

Hva er promillegrensen på sjøen?

Loven tillater en promille på maks 0,8. – Men Redningsselskapets standpunkt er at du skal være edru når du fører en båt, understreker Andersen.

Når må jeg bruke flytevest?

Meld skade raskt og enkelt på nett

I båter opptil åtte meter må alle som er om bord ha på seg vest/flyteplagg når de er utendørs og båten er i fart. Utendørs betyr utenfor fast lukket overbygning som er en del av båtens konstruksjon. Sitter du under en kalesje, regnes det som utendørs. I tillegg skal fører av båter på 8–24 meter forsikre seg om at alle som er om bord har lett tilgang til egnet flyteutstyr.

– Vårt inntrykk er at stadig flere bruker flyteutstyr når de er i båt. I så måte fungerer vestpåbudet som kom i 2015 godt. Vi er sikker på at det i løpet av noen få år vil være like naturlig å bruke flytevest om bord i båt som setebelte i bil, kommenterer Andersen.

Meld skade raskt og enkelt på nett

Må hunder bruke flyteutstyr?

Nei, loven gjelder kun for tobente. Hunder er i utgangspunktet gode svømmere, men mange hundeeiere er opptatt av kjæledeggens

sikkerhet og utstyrer den med flyteutstyr. Det gir økt sikkerhet hvis uhellet er ute midtfjords. Flyteseler for hunder har dessuten håndtak på ryggen, slik at det er lettere å fiske dyret opp av vannet.

Sjekk om du har riktig båtforsikring

3 gode grunner for å registrere båten i Småbåtregisteret:

  • Hvis båten blir stjålet eller sliter seg, er det lettere å identifisere den når/hvis den blir funnet.
  • Hvis du trenger assistanse, men er forhindret fra å gi redningsmannskapet informasjon, vil de kunne finne viktige opplysninger i registeret.
  • Ved kjøp og salg vil du kunne ta ut full historikk for båten.

Foto: Redningsselskapet 

Sist oppdatert: