Venner på reise. Koffert. Gate.

Huskeliste når du leier feriebolig

Det er mange fordeler med å leie overnatting og feriebolig privat. Men hva skjer om du er uheldig og ødelegger noe? Her er ekspertenes tips til deg som skal leie eller leie ut.

Hvis du skal på ferie i sommer, har du kanskje bestemt deg for å droppe hotell og heller leie privat? Å «låne» noens hjem kan være et fint alternativ til upersonlige hoteller. Billigere kan det også bli.

Oops!

Som gjest i et privat hjem eller feriebolig tenker du nok litt ekstra gjennom hvordan du etterlater stedet. Forholdet til utleieren blir som regel noe mer personlig og preget av tillit enn når du er kunde hos en profesjonell aktør.

Den grunnleggende regelen er selvsagt å behandle andres hjem og eiendeler som om de var dine egne. Likevel: Alle kan være uheldig. Hva gjør du hvis du ødelegger en kostbar gjenstand – eller enda verre: forårsaker en vannlekkasje eller brann?

Viktig med reiseforsikring

Reiseekspert Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.
Reiseekspert Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

– Hvis skaden ikke er alvorlig, er det som regel naturlig at du og utleier ordner opp dere imellom. Men i mer alvorlige saker er det viktig at begge parter har forsikringen i orden, sier reiseekspert Anne Løvdahl i Gjensidige.

Hun påpeker at det først og fremst er utleiers ansvar, ikke ditt, å forsikre boligen og inventaret. Men som gjest er det viktig å ha en god reiseforsikring.

Noe av det verste som kan skje, er at du forårsaker en brann. Hvis du blir holdt rettslig ansvarlig for skadene, vil reiseforsikringen kunne dekke opptil 15 millioner kroner. Hvis noen retter et slikt krav mot deg, vil forsikringsselskapet håndtere saken på dine vegne. Denne gjelder på reiser utenfor Norden.

– Dette med at du kan bli rettslig ansvarlig er viktig å få med seg, understreker Løvdahl. – For hvis du ikke er rettslig ansvarlig, kan det heller ikke kreves erstatning av deg.

Reiseekspert Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.
Reiseekspert Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

Skal du leie ut?

Hva må du passe på hvis du sitter på andre siden av bordet og skal leie ut?

– Det er alltid en viss risiko forbundet med å overlate hjemmet sitt til andre. På nettsidene til Airbnb og andre tjenester finner du gode råd om hvordan du går frem for å minimere risikoen. I tillegg er det viktig å ha forsikringen i orden, påpeker Løvdahl og minner om at det er store forskjeller mellom de forskjellige forsikringsselskapene og det de dekker. Det er smart å sjekke vilkårene som gjelder i selskapet ditt på forhånd.

Hva om leieboeren gjør regelrett hærverk?

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

De fleste leieforhold forløper uten problemer. Samtidig kan man være uheldig og ta inn leietakere som med viten og vilje gjør skade på boligen.

– Gjensidiges boligforsikringer dekker skadeverk som leieboeren gjør på selve boligen, uten begrensninger på beløp. Når det gjelder gjenstander, erstatter vår beste innboforsikring skadeverk med inntil 30 000 kroner, opplyser rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige.

Han forklarer at det ikke er noen beløpsgrense på erstatningen hvis skaden skyldes et hendelig uhell. Brann, vannskader og innbrudd erstattes på vanlig måte.

Airbnb har sin egen garanti- og sikkerhetsordning, men Olsen advarer mot å basere seg på denne ene og alene.

– Garantiordningen må ses på som et supplement og ikke en erstatning for forsikringer av innbo og bygning, understreker han.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Ingen dekning ved tyveri

Hvis du oppdager at gjestene dine har forsynt seg av tingene dine, havner du dessverre i en juridisk skvis. Tyveri av innbo fra en utleid bolig defineres nemlig som underslag, opplyser Olsen.

– Grunnen er at du har gitt tyven nøkler og adgang til boligen. Og underslag dekkes ikke av innboforsikringen, sier han.

– Det beste rådet er naturligvis å fjerne kostbare gjenstander og ikke leie ut til «hvem som helst». Du må danne deg et bilde av eventuelle leietakere før du leverer ut nøkkelen. Se gjerne etter anmeldelser/scoring av den eller de som vil leie på nettsiden til tjenesten du benytter, anbefaler Olsen.

Ekspertenes tips til utleie av boligen:

  • Fortell forsikringsselskapet ditt at du skal leie ut. Dette er en forutsetning for å få dekket skader i forbindelse med utleie. Dette gjelder også brann- og vannskader.
  • Ta bilder og film som viser hvordan hjemmet ditt og gjenstander ser ut før gjestene ankommer
  • Sørg for at alle brannvarslere har batteri og at slukkeutstyr er på plass og plassert slik at det er lett synlig for gjester
  • Velg leietakere med omhu ut ifra referanser og/eller scoring fra utleiesider
  • Ta bort dyre og lett omsettelige gjenstander. Ikke oppbevar disse i felles bodområder, men spør en venn eller et familiemedlem om vedkommende kan oppbevare tingene hjemme hos seg.
  • Lag en «bruksanvisning» for hjemmets fasiliteter. Bruksanvisningen kan for eksempel fortelle hvordan hvite- og brunevarene fungerer, hvordan man fyrer i peisen eller at man skal være sparsommelig med vannet ved vask av parkettgulvet, slik at det ikke blir ødelagt.

Sjekk om du har riktig reiseforsikring

Sist oppdatert: