Venner på reise. Koffert. Gate.

Huskeliste når du leier (ut) feriebolig

Det er mange fordeler med å leie overnatting og feriebolig privat. Men hva skjer om du er uheldig og ødelegger noe? Her er ekspertenes tips til deg som skal leie eller leie ut.

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Det å «låne» noens hjem kan være et fint alternativ til upersonlige hoteller. Billigere kan det også bli.

– Som gjest i et privat hjem eller feriebolig tenker du nok litt ekstra gjennom hvordan du etterlater stedet. Forholdet til utleieren blir som regel noe mer personlig og preget av tillit enn når du er kunde hos en profesjonell aktør, påpeker produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

Hun viser til den grunnleggende regelen, som er å behandle andres hjem og eiendeler som om de var dine egne. Likevel: Alle kan være uheldig. Hva gjør du hvis du ødelegger en kostbar gjenstand – eller enda verre: Forårsaker en vannlekkasje eller brann?

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Viktig med reiseforsikring

– Hvis skaden ikke er alvorlig, er det som regel naturlig at du og utleier ordner opp dere imellom. Men i mer alvorlige saker er det viktig at begge parter har forsikringen i orden, sier reiseekspert Anne Løvdahl i Gjensidige.

Hun påpeker at det først og fremst er utleiers ansvar, ikke ditt, å forsikre boligen og inventaret. Men som gjest er det viktig å ha en god reiseforsikring.

Noe av det verste som kan skje, er at du forårsaker en brann. Hvis du blir holdt rettslig ansvarlig for skadene, vil reiseforsikringen kunne dekke opptil 15 millioner kroner. Hvis noen retter et slikt krav mot deg, vil forsikringsselskapet håndtere saken på dine vegne. Dette gjelder på reiser utenfor Norden.

Skal du leie ut?

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild

Hva må du passe på hvis du sitter på andre siden av bordet og skal leie ut?

– Det er alltid en viss risiko forbundet med å overlate hjemmet sitt til andre. På nettsidene til Airbnb og andre tjenester finner du gode råd om hvordan du går frem for å minimere risikoen, påpeker rådgiver Simon Vigeland i Gjensidige. 

I tillegg er det viktig at forsikringen er i orden. Vær oppmerksom på at det kan være store forskjeller mellom de forskjellige forsikringsselskapene og det de dekker.

– Det er smart å sjekke vilkårene som gjelder i selskapet ditt på forhånd, sier Vigeland.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild

Hva om leieboeren gjør regelrett hærverk?

De fleste leieforhold forløper uten problemer. Samtidig kan man være uheldig og ta inn leietakere som med viten og vilje gjør skade på boligen. Airbnb har sin egen garanti- og sikkerhetsordning, men Olsen advarer mot å basere seg på denne ene og alene.

– Garantiordningen må ses på som et supplement og ikke en erstatning for forsikringer av innbo og bygning. Det opplyser også Airbnb om på nettsidene sine, understreker han.

Boligforsikringen dekker skadeverk på leieboeren gjør på selve boligen. Her har Gjensidiges boligforsikringer ikke begrensninger på beløp, opplyser rådgiveren.

– Når det gjelder skadeverk på gjenstander, erstatter vår beste innboforsikring skadeverk med inntil 30 000 kroner. Men hvis skaden skyldes et hendelig uhell, er det ikke noen beløpsgrense. For øvrig dekkes brann- og vannskader samt innbrudd erstattes på vanlig måte, sier han.

Ingen dekning ved tyveri

Hvis du oppdager at gjestene dine har forsynt seg av tingene dine, havner du dessverre i en juridisk skvis. Tyveri av innbo fra en utleid bolig defineres nemlig som underslag, opplyser Olsen.

– Grunnen er at du har gitt tyven nøkler og adgang til boligen. Og underslag dekkes ikke av innboforsikringen. Unntaket er hvis du låser inn gjenstander i en safe eller lignende og ikke gir leietakeren nøkkelen eller koden. Da regnes et tyveri ikke som underslag, sier han.

Olsens beste råd er å gjøre nettopp dette: Å fjerne eller låse inn kostbare gjenstander på et trygt sted.

– I tillegg er det naturligvis smart å ikke leie ut til «hvem som helst». Dann deg et bilde av personen før du leverer ut nøkkelen. Du kan for eksempel sjekke om andre utleiere har lagt inn en omtale av vedkommende nettsiden til tjenesten du benytter, anbefaler Olsen.

Han legger til at forsikringen ikke dekker normal slitasje. Hakk og riper er forventet – enten det er du eller gjester som lager dem. 

Ekspertenes tips til utleie av boligen:

  • Fortell forsikringsselskapet ditt at du skal leie ut. Dette er en forutsetning for å få dekket skader i forbindelse med utleie. Dette gjelder også brann- og vannskader.
  • Ta bilder og film som viser hvordan hjemmet ditt og gjenstander ser ut før gjestene ankommer
  • Sørg for at alle brannvarslere har batteri og at slukkeutstyr er på plass og plassert slik at det er lett synlig for gjester
  • Velg leietakere med omhu ut ifra referanser og/eller scoring fra utleiesider
  • Ta bort dyre og lett omsettelige gjenstander. Ikke oppbevar disse i felles bodområder, men spør en venn eller et familiemedlem om vedkommende kan oppbevare tingene hjemme hos seg.
  • Lag en «bruksanvisning» for hjemmets fasiliteter. Bruksanvisningen kan for eksempel fortelle hvordan hvite- og brunevarene fungerer, hvordan man fyrer i peisen eller at man skal være sparsommelig med vannet ved vask av parkettgulvet, slik at det ikke blir ødelagt.

Sjekk om du har riktig reiseforsikring

Sist oppdatert: