Bildet viser en mor som maler påskeegg sammen med to barn

Påsketips til småbarnsfamilien

Selv om påsken tilbringes hjemme, er det fortsatt masse spennende å finne på med barna. Her er tipsene fra DNT og Kreativ hverdag.

Liv Judit Olsen
Liv Judit Olsen

Det blir nok en annerledes påske i 2021. Færre reiser og mange holder seg hjemme. Også på lekeplasser og i parker nær hjemstedet ditt, er det viktig å sørge for at barna holder sikker avstand til hverandre.

Men, med litt fantasi kan du fortsatt lage god påskestemning hjemme, mener Liv Judit Olsen, småbarnsmoren bak bloggen Kreativ hverdag

– Når lekekompiser og skole ikke er en like stor del av hverdagen til barna blir det enda viktigere at foreldre engasjerer seg i barnas aktiviteter. Setter du i gang morsomme leker og prosjekter, flyr timene. Dette er også en fin anledning til å knytte enda tettere bånd til barna, sier Olsen.

Hun slår et slag for det gode gammeldagse påskeverkstedet, og har flere tips til hva dere kan lage: 

Liv Judit Olsen
Liv Judit Olsen

1. Mal og dekorer egg

Bildet viser et dekorert påskeegg

Stikk hull i begge ender av egget og blås ut innholdet, før du vasker skallet i vann med litt eddik i. For å lage oppheng stikker du inn en halv fyrstikk med tråd. La barna dekorere, og bruk det dere har av tusj, maling eller glitter.

Bildet viser et dekorert påskeegg

2. Silkeleire

Bildet viser påskeharer av slikeleire. Foto: Panduro

Silkeleire er finere og glattere enn trolldeig, og krever få ingredienser. Du trenger bare å koke opp 2 dl vann og røre inn 1 dl maizena og 2 dl salt. Når det er kjølt ned til romtemperatur, er det klart for å lage figurer, f.eks. egg eller påskeharer. Figurene tørker etter cirka en time, og da kan dere male og dekorere dem etter eget ønske (foto: Panduro).

Bildet viser påskeharer av slikeleire. Foto: Panduro

3. Plant karse

Bildet viser karse som er plantet i eggeskall.

Karse gror fort, og kan spises få dager etter at den er sådd. Dere kan så karsefrø i eggeskall med litt jord eller bomull. Mal ansikter på eggeskallene og når karsen vokser opp blir den til en kul frisyre.

Bildet viser karse som er plantet i eggeskall.

4. Send påskekort

Bildet viser et påskekort.

Når vi ikke kan besøke hverandre, er det ekstra hyggelig å sende et påskekort. Bruk det dere har av farget papir, glitter, papp, fargestifter og tusj. Skriv en hyggelig hilsen og send til venner og familie.

Se også: Helsenorges råd om korona til foreldre, barn og unge

Bildet viser et påskekort.

Lek ute

Kristin Oftedal, DNT
Kristin Oftedal. Foto: DNT

Selv om vi ikke kan dra til fjells mener fagsjefen for barn og unge i DNT, Kristin Oftedal, det er fullt mulig å gjenskape påskekosen i nærområdets skog og mark. 

– Mange steder er det begynt å bli mildt og fint i været, og en tur ut i skogen er godt for både store og små. Ta med god niste, Kvikk Lunsj og appelsin. Utforsk ukjente stier i nærområdet og let etter vårtegn. På ut.no finner du tusenvis av turforslag over hele landet. Men, husk å unngå de mest populære turveiene akkurat nå, råder Oftedal. 

Hun anbefaler også alle som trenger et avbrekk fra hverdagen hjemme til å ta med telt eller hengekøye. 

– Overnatting i det fri er hyggelig og gir minner for livet. Husk å kle dere godt, med ull innerst og lue. Skal dere fyre opp bål, må dere huske å sjekke de lokale forholdene og kun bruke godkjente bålplasser, da det er skogbrannfare flere steder nå, forklarer Oftedal, før hun legger til: 

– Bor dere langt fra skog og mark, kan dere slå opp teltet i egen hage, og bor dere i leilighet kan det være et alternativ å lage en liten «leirplass» på balkongen eller i stua.

Kristin Oftedal, DNT
Kristin Oftedal. Foto: DNT

Lag hinderløype

Hygieneplakat fra FHI og Helsedirektoratet

Med stengte treningssentre og idrettsanlegg kan både små og store kjenne et behov for å bevege seg. Oftedal mener dette kan løses ved å lage en enkel treningsløype eller hinderløype i skogen. 

– Bruk det du finner av hindringer - som veltede trær, stubber, store steiner, skrenter og bekker - og lag en liten runde. Kombiner gjerne med å sette opp en blink av tomme flasker eller pinner som dere skal treffe med en stein, kongle eller lignende. Her kan dere kjøre strafferunder dersom man bommer, sier Oftedal. 

Hun minner også foreldre på at den klassiske påskeeggjakten fungerer like godt hjemme, i hagen eller i skogen, som på hytta på fjellet. 

Hygieneplakat fra FHI og Helsedirektoratet

Snakk med barna om korona

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Ann-Mari Tollefsrud Boge, barneforsikringsansvarlig i Gjensidige, er enig i at det er viktig å fylle hverdagen med hyggelige aktiviteter. Hun råder også foreldre om å snakke med barna om det som nå skjer.  

– Barn får med seg flere nyheter enn du tror. Med det medietrykket som har vært rundt koronaviruset kan barn fort bli bekymret og redde. Snakk et språk som barna skjønner og ta deg tid til å trygge og forklare, sier Boge. 

Hun opplyser om at alle med barneforsikring har tilgang til en døgnåpen telefontjeneste. 

– De som svarer på telefonen har minst treårig helsefaglig utdannelse, og du kan få svar på alt fra spørsmål om koronasymptomer til bekymringer. Dette er en rådgivningstjeneste som voksne og barn kan ringe når som helst, også når helsestasjon og legekontor er stengt, avslutter Boge.

Les mer om barneforsikring

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Sist oppdatert: