Koffert som lukkes.

Skal du ut og fly med kun håndbagasje?

Her er noen av de viktigste punktene å huske på.

Kommunikasjonssjef Monica Fasting ved Oslo lufthavn forteller hvor reisende oftest «går i fella» i sikkerhetskontrollen:

– Vannflasker er en gjenganger. Tøm vann- og brusflasker før du går inn i køen til sikkerhetskontrollen. Du kan fylle på når du er på innsiden, sier hun og viser til væskerestriksjonene. Hun fortsetter:

– Å glemme igjen småting er også en gjenganger. Forbered deg gjerne litt til sikkerhetskontroll mens du går i køen. Putt alle små gjenstander som mobil, hodetelefoner, nøkler, belte og solbriller i jakkelomme, veske eller håndbagasje. Da minsker risikoen for å glemme noe betraktelig.

Rundt 30 saker i løpet av en vakt

Kommunikasjonssjef Monica Fasting ved Oslo lufthavn.
Monica Fasting. Foto: Avinor

Når en reisende informeres om at en gjenstand ikke er tillatt å ta med gjennom sikkerhetskontrollen, har vedkommende valget mellom å gi fra seg gjenstanden, forlate sikkerhetskontrollen og eventuelt sjekke inn gjenstanden som egen bagasje eller oppbevare gjenstanden i oppbevaringsbokser, opplyser Fasting.

– De fleste velger førstnevnte. Gjenstander reisende har gitt fra seg kan ikke hentes tilbake, sier hun og forteller at en sikkerhetskontrollør håndterer cirka 25 til 30 slike saker i løpet av en vakt.

Husk også at når du kjøper taxfree-væske over 100 milliliter og skal mellomlande, er det ditt eget ansvar å sørge for at varene blir riktig pakket i butikken.

– Posen skal forsegles med kvitteringen synlig på innsiden. Ikke alle butikker er like flinke her, så vi ser en del problematikk med dette og vil gjerne minne reisende om å være obs.

Kommunikasjonssjef Monica Fasting ved Oslo lufthavn.
Monica Fasting. Foto: Avinor

Dette er forbudt å ta med

En gjenstand som har farlige egenskaper skal ikke tas med i håndbagasjen, sier hovedregelen. Du kan for eksempel ikke ta med:

  • Skytevåpen, sjokkvåpen eller eksplosiver/brannfarlige gjenstander
  • Gjenstander som minner om et våpen, for eksempel en lekepistol
  • Saks eller kniv med bladlengde over seks centimeter, for eksempel løse barberblader/-kniver og enkelte neglesakser. Heller ikke andre spisse, skarpe eller stumpe gjenstander som kan forårsake alvorlige skader
  • Verktøy som kan brukes til å forårsake skade, for eksempel boremaskiner og bor, brekkjern og spikerpistoler
  • Bedøvende og lammende kjemikalier, gasser og sprayer, for eksempel pepperspray, tåregass og spray mot skadedyr

Les mer om forbudte gjenstander i håndbagasjen

Blir en gjenstand vurdert til å utgjøre en sikkerhetstrussel, har sikkerhetskontrollør myndighet til å frata deg den – til tross for at den står oppført som tillatt eller ikke er nevnt i regelverket.

Regler for væske i håndbagasje

Du kan ta med mindre mengder væske i håndbagasjen gitt at:

  • Væskene er i beholdere som rommer inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn denne mengden er ikke tillatt. Det er altså størrelsen til beholderen som bestemmer om den kan tas med på flyet eller ikke, og ikke hvor mye væske som er igjen inni den.
  • Beholderne oppbevares i en gjennomsiktig og gjenlukkbar plastpose med kapasitet på maks én liter. Hver reisende kan ha med én slik pose, og som regel er de å finne ved sikkerhetskontrollen på flyplassen. Posen skal gjennomlyses separat, og må derfor tas ut av sekk, veske eller koffert.

Hva regnes som væske? Det er ikke alltid like selvsagt. Avinor informerer om følgende:

Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. For eksempel vann, brus, smørepålegg, yoghurt, krem (inkludert tannkrem), deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem barberskum og spraybokser.

​​​​​​​Hvilke toalettsaker får man med i håndbagasjen?

Du kan ta med deg produkter som er flytende eller i gassform så lenge de rommer under 100 milliliter, legges i en 1-literspose og sikkerhetskontrolleres. Toalettartikler og medisiner under milliliterskravet kan faktisk tas med i 1-litersposen selv om de har farlige egenskaper, for eksempel brannfare grunnet høyt alkoholinnhold, opplyser securityinspektør Stine Mari Sørensen ved Luftfartstilsynet.

– Annen farlig væske, som ikke er toalettartikler eller medisin, tillates ikke dersom denne kan kategoriseres som farlig gods eller forbudt gjenstand. Eksempelvis insektgift eller selvforsvarspray. For å finne nøyaktig ut av hvilke aerosoler og væsker som regnes som farlig gods må du rette spørsmålet til flyselskapet du reiser med.

Disse redskapene kan tas med: Neglefil og pinsett er i utgangspunktet tillatt. Barberhøvel og -maskin kan du også pakke med, men ikke løse barberblader eller -kniver. Hårstylingsutstyr, som rettetang og hårføner, er i utgangspunktet tillatt  – men det finnes begrensninger der utstyret inneholder litiumbatteri eller gassbeholdere.

Hva med medisiner?

Du kan ta med medisiner som er nødvendige for bruk på reisen i håndbagasjen. Men du må alltid kunne dokumentere at legemidlene er til eget medisinsk bruk. Mengden du kan ta med avhenger av type legemiddel og hvor du skal.

Før du går gjennom sikkerhetskontrollen må du:

  • Oppbevare medisinen i originalforpakning med apotekets etikett (hvis mulig)
  • Ta gjerne med resept, som du kan vise ved eventuell inspeksjon
  • Hvis medisinen ikke er merket med etikett fra apoteket, må legeerklæring medbringes

Ting du trodde ikke var lov, men som er det – og omvendt

Ja, du kan faktisk ha med deg én liten lighter eller én fyrstikkeske om bord i et fly. Strikkepinner? Ja da, det får du også lov til å ha i håndbagasjen.

En powerbank/nødlader er det derimot ikke sikkert du får ta med. Det kommer an på hva flyselskapet tillater samt batteriytelsen til enheten.

– Nødladere er tillatt så lenge de ikke overstiger 160 Wh (wattimer). Og da snakker vi nødladere som fort veier opp mot ett kilo. Forbudet mot å ta med seg de største litium-ionbatterier (oppladbare batterier) svarer til farene ved en eventuell kortslutning eller selvantenning, sier Sørensen.

Sist oppdatert: