Jente som ser ut av vinduet fra et tog.

Oppdag Europa fra togsetet

– Vil du utforske kontinentet, slår tog knock out på fly, mener økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim. Her er hans råd til deg som vil ta ferien på skinner. Er par sparetips får du også.

Hallgeir Kvadsheim
Hallgeir Kvadsheim

– Bare for å ha sagt det: Hvis målet først og fremst er å spare penger, er det ikke sikkert at interrail er det smarteste valget. Du kan fly til Europa for noen hundrelapper. Sammenliknet med dette kan en interrail-billett fort virke dyr, sier Hallgeir Kvadsheim.

– Men, legger økonomieksperten til: – Hvis intensjonen er å reise litt på kryss og tvers av Europa, slår interrail uansett knock out på fly. Inntrykkene blir sterkere når du ser landskap, hus og byer gradvis endre seg. Det er mer effektivt å fly, men selve følelsen av å ha reist er ikke like sterk når du lander på en flystripe etter en time i luften. Nei, prøv heller interrail neste gang, sier Kvadsheim - som selv har vært på interrail med kona og tre barn.

Hallgeir Kvadsheim
Hallgeir Kvadsheim

Rabatt til deg under 27 år

«Luksusfellen»-eksperten legger også vekt på at prisen for interrailbilletten er fast. Og er du under 27 år, får du rabatt. Flybilletter er ofte på sitt dyreste i sommerferien – og voksenbillett er det eneste som gjelder.

– Men du kan naturligvis kombinere de to transportmidlene. Tog ut og fly hjem, for eksempel. Da kan du få maks ut av togturen, vel vitende om at hjemreisen bare tar noen få timer, sier Kvadsheim.

Mange velger interrail

Elida Putes i Entur
Elida Putes

Elida Putes i Entur selger billetter og gir råd til folk som vil utforske Europa skinnelangs. De siste årene, bortsett fra under pandemien, har stadig flere unge valgt interrail.

– Vi merker at folk er mer miljøbevisste. I tillegg ønsker mange et alternativ til den klassiske storbyhelgen eller sydenferien. Ikke dermed sagt at interrail utelukker storby- eller strandliv, sier Putes.

Hun trekker frem frihetsfølelsen som noe av det beste med interrail. Med billetten i lomma ligger hele Europa for dine føtter. Hvor mye du vil planlegge på forhånd, er helt opp til deg.

Elida Putes i Entur
Elida Putes

Trenger du reservere sete?

Interrail-billetten kommer i ulike utgaver, alt etter hvor lenge du vil være borte og/eller hvor mange reisedager du ønsker å inkludere. Deretter må du ta stilling til om du vil ha billett på første klasse, bestille sovekupe på noen strekninger ­­– eller om du vil reservere sete på forhånd.

– Du er ikke nødt til å reservere plass før avreise, men i høysesongen kan mange tog bli fullbooket. Hvis du skal reise en strekning der det bare er én avgang per dag, er det smart å bestille plass tidlig – gjerne før avreise fra Norge. Det gjelder også hvis dere er flere som skal togloffe sammen. Da er dere sikre på å få reise med samme tog, sier Putes.

I land som Frankrike, Spania og Italia er det ofte krav om plassreservasjon. I Sentral- og Øst-Europa kan du stort sett reise hvor, når og med hvilke avganger du vil uten reservasjon – så lenge det er plass.

– Personlig synes jeg at det kan være vel så interessant og spennende å utforske den østlige delen av kontinentet. Der er det også en god del billigere å være turist enn i Vest-Europa, sier Putes.

Hallgeirs sparetips

På reise utgjør overnatting og mat to store utgiftsposter. Hallgeir Kvadsheim mener det ofte er smart å bestille overnatting på forhånd, spesielt i høysesongen og på populære steder.

– Men ellers kan det være mulig å gjøre et overnattingskupp. Sjekk nettsider eller hotellapper rett før eller ved ankomst – eller gå en liten spørrerunde på stedet. Da kan det hende du får et flott hotellrom til «siste liten-pris», sier han og gir to tips som dreier seg om mat:

1) Spis en god frokost på hotellet. Ikke bare en kaffe og croissant, men noe som holder utover dagen. Så kan du heller bruke penger på en god middag om kvelden. Litt av gleden med å reise er jo å spise lokal mat og ikke minst spise mer ute enn du gjør i Norge.

Merk også at frokost ikke alltid er inkludert i hotellprisen. Da kan bakeriet eller matbutikken på hjørnet være et rimelig alternativ.

2) Planlegg måltidene du skal innta på toget. Gjør innkjøp på forhånd. På togene er utvalget som regel både dyrt og dårlig. På togstasjonen er det ofte bedre utvalg av ferske sandwicher og juice. Aller rimeligst (og slett ikke dårligst): matbutikken på eller like ved stasjonen.

Nyttige interrail-lenker

Reiseforsikring på interrail

Lene Hasler
Lene Hasler i Gjensidige

Reiseforsikring er obligatorisk på alle reiser både i hverdagen og på ferie, mener reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige. Reiseforsikringen gjelder hvis du for eksempel blir utsatt for tyveri eller en ulykke. Som Gjensidige-kunde kan du også få dekket utlegg ved forsinkelser på mer enn en og en halv time. 

Det gjelder også for forhåndsbetalte billetter til arrangementer og overnatting hvis du ankommer reisemålet minst åtte timer senere enn planlagt.

– I tillegg betaler forsikringsselskapet for nødvendig hjemtransport i forbindelse med alvorlig sykdom eller skade. Uten reiseforsikring må du betale dette selv, noe som kan bli svært kostbart. Hvert år er det folk som må ut med store beløp fordi de droppet reiseforsikring, sier Hasler.

Videre anbefaler hun Europeisk helsetrygdkort, som gir rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller offentlig sykehus til samme vilkår som borgerne i landet du oppholder deg i. Kortet gjelder i EØS-området og Sveits.

Lene Hasler
Lene Hasler i Gjensidige

Spesielle regler i krig

Krigen i Ukraina har ført til at myndighetene fraråder reiser til Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova. Det betyr at reiseforsikringen ikke gjelder ved reiser til disse landene.

– Når du skal oppholde deg i utlandet, bør du alltid registrere deg på reiseregistrering.no eller i appen reiseklar. Da kan UD nå deg med informasjon hvis noe skjer der du befinner deg. Det kan dreie seg om for eksempel terror, politisk uro eller naturrelaterte hendelser, sier reiseeksperten.

Sist oppdatert: