Tre unge mennesker triller kofferter i en gate.

Unge nordmenn savner utenlandsferien mest

Utenlandsferie pryder førsteplassen på listen over hva unge gleder seg til når samfunnet gjenåpner.

Tora Johanne Persent på reise i Japan.
Tora Johanne Persent på reise i Japan. Foto: privat.

Det er et drøyt år siden Tora Johanne Persent sa opp jobben, pakket sekken og bega seg ut på det som skulle bli drømmereisen. Tidligere hadde hun vært på backpacker-tur til Mellom-Amerika, og denne gangen var det Sørøst-Asia hun ville oppleve.

– Jeg hadde til og med leid ut leiligheten. Planen var å være på reise i fem måneder, for så å komme hjem til sommeren for å kunne delta i bryllupet til en venn, sier Persent.

Tora Johanne Persent på reise i Japan.
Tora Johanne Persent på reise i Japan. Foto: privat.

Drømmereisen ble avbrutt

Etter fire uker på reisefot skjønte 28-åringen at resten av oppholdet stod i fare for å ryke. På dette tidspunktet befant hun seg på Filippinene.

– Da begynte det for alvor å stenge ned, og jeg kastet meg rundt i jakt på flybilletter på en stengt filippinsk øy.

I løpet av måneden hun var på reisefot rakk hun å stifte flere bekjentskaper. Til tross for en pandemi som stadig spredte seg, var det noen av medturistene som ikke ønsket å dra hjem.

– De tenkte at Filippinene var et fint sted å bli sittende fast. Det er utrolig vakkert der, men neppe et sted du vil være om det oppstår mangel på vann eller mat, eller om sykehusene blir overfylte. Som turist blir du ofte prioritert, og jeg ønsket ikke å oppta noen sykehusplass på bekostning av de lokale når jeg har tilgang på helsehjelp i eget land, sier Persent, som selv returnerte til Norge etter fem uker utenlands.

Spår middelhavslandene på topp

Elin Bolann i fritidsklær.
Elin Bolann. Foto: privat.

En undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige viser at hele 54 prosent av de spurte under 30 år oppga at ferier til utlandet er det de har savnet mest under pandemien. Elin Bolann, førsteamanuensis i reiseliv ved Høyskolen Kristiania, mener det er en naturlig konsekvens av et reiseforbud over lenger tid.

– Det har bygget seg opp et behov. De unge savner å oppleve steder de har hørt og lest om, spenningen som oppstår i møte med andre kulturer og mennesker. Rett og slett hele gleden ved å reise, og å oppdage noe nytt, sier Bolann.

I første omgang er det grunn til å tro at det åpnes for reiser til de skandinaviske nabolandene, på lik linje med fjorårets sommer. Bolann tror imidlertid ikke det vil være nok for å dekke reisebehovet som har oppstått.

– Vi sitter nok og venter på resten av verden. I dagens samfunn er det en økende trend at ungdom tar et halvår eller år hvor de reiser jorden rundt etter endt studietid. Vi ser generelt en tendens til at folk ønsker å reise langt. Verden er blitt mindre, og frem til pandemien kom, var det relativt rimelig å reise langt av gårde. Å dra til New Zealand eller Australia er ikke en like «stor greie» som det pleide å være.

Når reisemulighetene til Europa og resten av verden normaliseres, tror Bolann at landene rundt Middelhavet blir de mest populære destinasjonene.

– Flere nordmenn har boliger i de sydlige landene i Europa, og dessuten blir reiseavstanden dit kortere sammenliknet med eksempelvis Asia, Amerika og Australia, sier hun.

Elin Bolann i fritidsklær.
Elin Bolann. Foto: privat.

En utvidelse av det gode liv

Seksten måneder etter returen fra det som skulle være drømmereisen, har Persent begynt å øyne håp om å snart kunne legge ut på tur igjen. Hun er ikke overrasket over at utenlandsferier troner øverst på listen over hva de unge gleder seg mest til å gjøre når samfunnet gjenåpner.

– Det er mange som ser på reising som en form for flukt, men det stemmer ikke for min del. Det er rett og slett en utvidelse av det gode liv. Livet i Norge er absolutt ikke kjipt, men det er fint å møte folk med helt annen bakgrunn og et annet utgangspunkt enn deg selv. Dessuten kjenner jeg på en mestringsfølelse knyttet til å reise alene. Det er ingen som fikser noe for deg, og du er nødt til å navigere deg rundt uten hjelp fra andre. For meg er det å reise utrolig givende og lærerikt, sier hun.

Hvor turen går ved neste anledning er ikke fastspikret ennå, men valget står mellom to destinasjoner.

– Enten drar jeg tilbake der jeg slapp, på Filippinene, eller så blir det Sør-Afrika. Der er nemlig pappa fra.

Tora Johanne Persent i en åker i Malaysia.
Her er Tora Johanne Persent i Malaysia to uker før returen fra Filippinene. Foto: privat.

Flyreiser vil gi en annen opplevelse

Ifølge Bollan er internasjonale reiser noe av det siste som vil ta seg opp igjen, når pandemien slipper taket.

– Den globale reiselivsbransjen er enige i at det er i den retningen det vil gå. Flyene har stått på bakken over lenger tid, og det kommer til å gå en stund før tilbudet vil være på samme nivå som tidligere. Dessuten har flere reiselivsbedrifter bikket under som følge av pandemien. Alt dette vil bygges opp igjen, men det kommer til å ta tid, sier Bolann.

Hun tror også folk vil endre innstilling når de endelig kommer seg på tur.

– Blant folk flest vil man se et økt fokus på varsomhet. For eksempel vil nok mange kvie seg for å stå i kø med 30 centimeters avstand til nestemann. Jeg tror heller ikke at flyreiser vil gi samme opplevelse som tidligere, spesielt langdistanseflyvninger. Vi må avfinne oss med bruk av munnbind, mindre nærhet til andre, knapphet på matservering og ikke minst å spise hurtig når maten først er servert.

Gjelder for både korte og lange turer

Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler i Gjensidige

Når reising omsider kan settes på agendaen igjen, er det lurt å ha reiseforsikring i orden. Om du er mellom 18 og 34 år, kan du tegne Reise Ung-forsikring hos Gjensidige. Med denne helårs reiseforsikringen er både du og eiendelene dine forsikret på enhver tur du måtte legge ut på med inntil syv ukers varighet. Den gjelder fra du går ut døren hjemme, uavhengig av om du skal på trening, hyttetur, studiereise eller sydenferie.

– Reiseforsikringen gjelder ved sykdom og ulykke på reise, forsinkelser, tap av eller skade på reisegods og egenandel ved skade på leiebil, sier reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.

Hun legger til at avbestillingsforsikring, Heltids ulykkesforsikring, Ansvar og Rettshjelp også er inkludert i reiseforsikringen.

– Når det gjelder reisegods, så dekkes selvfølgelig ikke alle former for skade eller tap. Men blant de hendelsene som er dekket, inngår også sports- og fritidsutstyr som er leid på reisen, sier Hasler.

Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler i Gjensidige

Sist oppdatert: