To biler i et veikryss på vinterføre

Farevarsel for snø – Forsikringsselskap varsler null i erstatning

Det er sendt ut gult farevarsel for snø på Sørlandet og deler av Østlandet fra torsdag av, melder Meteorologisk institutt. Gjensidige vil slå hardt ned på kjøring med sommerdekk ved skadeoppgjør.

Profilbilde av Bjarne Rysstad med hvit skjorte
Bjarne Aani Rysstad

Med høye novembertemperaturer og regn, har det hittil i høst ikke vært behov for vinterdekk i store deler av landet. Men i dagene som kommer har meteorologene spådd både kulde og snø. Derfor minner forsikringsselskap om at bilen må få på egnede dekk.

– Med et varsel så langt i forveien og med tanke på at vi går inn i annen halvdel av november, ser vi ingen formildende forhold dersom noe går galt på sommerdekk, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Det skal være årsakssammenheng mellom uhellet og dekkutrustningen. Er det det, kan konsekvensen i de groveste tilfellene bli null kroner i erstatning.

– I noen tilfeller kan forskjellen mellom vinterdekk og sommerdekk på glatte veier stå om liv og død. Konsekvensene kan bli dramatiske hvis du plutselig må bremse opp, men ikke klarer det, understreker Aani Rystad, før han fortsetter.

– Derfor må bileiere bytte til vinterdekk nå, og ikke vente til snøen laver ned.

Profilbilde av Bjarne Rysstad med hvit skjorte
Bjarne Aani Rysstad

Et gjentagende problem

Det er ikke første gang gang vinteren kommer brått på oss. Gjensidige får hver vinter inn mange skadesaker, der bilene ikke har vært skodd etter forholdene.

– Det er den samme leksa hver vinter og noen lærer aldri. Uten å være riktig skodd for vinterføre, kan du få avkortet mange tusen kroner i erstatning dersom uhellet skulle være ute, sier Rysstad.

Det finnes også flere eksempler der kunder har kjørt med slitte sommerdekk på glatt føre.

– Da har de fått 100 prosent avslag når skaden skulle gjøres opp. Jeg frykter at dette kommer til å skje igjen, sier Rysstad. 

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien