Bilkø en vinterdag.

Dette utstyret bør du ha i bilen om vinteren

Hvis du står fast i en kø eller en snøfonn, gjelder det å ha utstyret i orden. Her er «overlevelsespakken» du trenger på vinterføre.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

– Når jeg skal ut på en lengre tur, sjekker jeg alltid værmeldingen. Den gir en god pekepinn på hva jeg har i vente. I tillegg er det smart å sjekke Statens vegvesens veg- og føremeldinger før avreise – og gjerne underveis, sier bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige.

Det som er helt sikkert om vinterværet i Norge, er at vi aldri kan være helt sikre. Ofte endrer forholdene seg svært raskt, og det er gjerne store lokale forskjeller. Da er det naturligvis viktig at dekk, bremser og lys fungerer som de skal. I tillegg må vi være forberedt på at ting ikke nødvendigvis går som planlagt.

– Kall det gjerne en «overlevelsespakke». Med den blir det lettere å håndtere overraskelser, enten du kjører av veien, får motorstopp eller blir stående av andre grunner, sier Fleinsjø. Han minner om at utfordrende situasjoner kan oppstå nesten hvor som helst.

– Det er lett å tenke at problemer bare oppstår på fjellet eller på en øde vei langt fra folk. Men i desember i fjor så vi at snøen kan skape kaos også på «tjukkeste» E18.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

Ha med varme klær

Når det er kaldt utenfor bilen, synker temperaturen raskt på innsiden. Sørg for at tanken eller batteriet er så fullt som mulig, slik at varmeapparatet kan stå på. Men hva om bilen går tom for drivstoff eller strøm – eller at varmeapparatet ikke virker av andre grunner?

– Ekstra klær er absolutt nødvendig. Gensere, jakker, bukser, pledd ... Og ikke glem lue, votter og ullsokker. Sørg for at det er lett å komme til bagen med klær. Ellers er det synd på den som må ut i kulda for å stå på hodet i bagasjerommet, sier Fleinsjø med et smil.

Energi til telefonen og magen

Telefonen eller nettbrettet er både informasjonskilde og tidtrøyte. Én eller flere nødladere er kjekt å ha hvis uttakene i bilen ikke kan brukes.

– Husk at batteriet taper seg raskt i lav temperatur, sier Fleinsjø. Han legger til at vi mennesker også kan trenge påfyll av energi. Litt niste er bra for både magen og humøret hvis det ufrivillige oppholdet trekker ut i tid.

Godt å være selvhjulpen

Det kan hende at det tar en stund før det kommer assistanse. Da er det godt å være selvhjulpen.

– Hvis bilen står fast i snøen, kan du kanskje komme løs for egen maskin ved hjelp av en spade. En sammenleggbar variant tar liten plass og kan gjerne ligge i bilen hele vinteren. Kjettinger – eller såkalt kjetting på boks – er selvsagt veldig effektivt. Noen har en liten pose med sand eller grus liggende i bilen, sier Fleinsjø.

Kost og isskrape, et slepetau og eventuelt startkabler bør du også finne plass til. Legg en god lykt i hanskerommet. Sjekk at den virker, og ha gjerne med ekstra batterier. I tillegg er refleksvest obligatorisk for alle som skal ut av bilen når den står på veien. Varseltrekant er også påbudt.

Oppsummert: Nyttig utstyr på vinterføre

Listen under er omfattende. Du synes kanskje at det blir litt voldsomt å ha alt i bilen til enhver tid?

– Oversikten er uansett grei å ha når du planlegger en tur. Vurder behovet ditt på bakgrunn av værmeldingen og kjøreforholdene på strekningen, er rådet fra Fleinsjø.

     
Isskrape og snøkost Jekk Ekstra spylervæske
Låsespray/-olje Varseltrekant (obligatorisk) Mobillader
Startkabler Refleksvest (obligatorisk) Nødhammer
Feltspade Slepetau Lommelykt med ekstra batterier
Varme klær og pledd Førstehjelpsskrin Reservedekk (en del nye biler har andre løsninger)
Liten pose med grus eller sand og eventuelt kjetting Reservekanne med drifstoff  

Sist oppdatert: