Dame og mann sjekker forsikringspapirer

Slik kan du spare penger på forsikring

Det er unødvendig å betale mer enn du må. Hvis du er dobbeltforsikret, kjører mindre bil enn i fjor eller har pusset opp, kan det være penger å spare. Sjekk ekspertenes tips.

Hans-Erik Skjæggerud, leder i YS
Hans-Erik Skjæggerud

Prisveksten og rentehevingene rammer de aller fleste. Vi vet at mange av våre medlemmer må legge om forbruket sitt og spare der de kan, sier Hans-Erik Skjæggerud, leder i YS.

Skjeggerud viser til en rapport fra Opinion. Der kommer det frem at seks av ti husholdninger er dårligere stilt økonomisk i dag enn for ett år siden.

– Som fagforening er vi opptatt av at medlemmene våre skal ha fordeler som reduserer utgiftene i husholdningsbudsjettet. Derfor har vi forhandlet frem gode avtaler på blant annet drivstoff, lån og forsikring, sier han.

Hans-Erik Skjæggerud, leder i YS
Hans-Erik Skjæggerud

Sparer opptil 50 prosent

Forsikring utgjør, ved siden av boliglånet, en stor fast utgift i et vanlig husholdningsbudsjett. Som YS-medlem kan du spare mye på avtalen forbundet har forhandlet frem hos Gjensidige, opplyser Skjæggerud.

– For eksempel kan du spare opp mot 50 prosent på helse- og livsforsikringer. Bilforsikring har en rabatt på opptil 32 prosent, sier han.

Samtidig bør du vurdere hvilke forsikringer du faktisk har behov for.

– Det er ingen grunn til å være dobbeltforsikret eller ha en forsikring som ikke er relevant for deg, påpeker YS-lederen.

Viktig å være riktig forsikret

Christian Haraldsen
Christian Haraldsen i Gjensidige

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige støtter YS-lederen. Han sier selskapet anbefaler kundene å gå gjennom forsikringene sine med jevne mellomrom.

– På mange måter er forsikring ferskvare. Behovet endrer seg i takt med livssituasjonen og andre omstendigheter. Vi vil at våre kunder skal være riktig forsikret, understreker han og gir tre tips:

  1. Undersøk om det er noen forsikringer du kan kutte ut fordi behovet ikke lenger er der
  2. Undersøk om du kan endre – og få lavere pris – på forsikringer som følge av at behovene dine har endret seg
  3. Undersøk om du kan få tilsvarende forsikringer billigere – for eksempel gjennom fagforeningen
Christian Haraldsen
Christian Haraldsen i Gjensidige

1) Kan du droppe forsikringer?

– Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Det å si opp forsikringer som du egentlig trenger, er risikosport. Men vi vet at noen kunder er dobbeltforsikret, og det anbefaler vi selvsagt ikke, sier Haraldsen.

Han viser til at en del arbeidsgivere tilbyr person- eller skadeforsikringer som ansattgoder.

Reiseforsikring er ett eksempel på en forsikring folk kan ha flere av. Sjekk om forsikringen du har gjennom jobben gjelder både på arbeid og i fritiden, og om den eventuelt dekker ektefelle og barn. I så fall trenger du trolig ikke reiseforsikringen du har kjøpt selv, sier Haraldsen.

2) Kan du endre forsikringen og få lavere pris?

Du kan heve egenandelen for å få lavere pris på forsikringen. Prinsippet er at jo høyere risiko du tar selv, jo billigere blir forsikringen.

– Hvis du må prioritere hardt, kan høyere egenandel være en god idé. Ulempen er selvfølgelig at du må betale mer selv hvis det oppstår en skade, sier Haraldsen.

Ellers er det flere veier til lavere forsikringspremie:

Spareeksempel – bilforsikring: Hvis du vet at du kommer til å bruke bilen mindre fremover, bør du justere kjørelengden i forsikringen.

Spareeksempel – helse- og livsforsikring: Hvis livssituasjonen din har endret seg, bør du vurdere om du fortsatt har behov for den samme forsikringssummen. Det kan dreie seg om endringer i forsørgeransvaret eller større/mindre gjeld, og du kan ha et annet behov nå enn da du kjøpte forsikringen.

Spareeksempel – bolig, hytte og innbo: Har du gjennomført et større oppussingsprosjekt? Kanskje har du installert nytt elektrisk anlegg, vannstopper eller rør-i-rør-system? Eller alarm?

­– Dette er eksempler på skadeforebyggende tiltak som du bør gi oss beskjed om, sier Haraldsen. Han viser til denne oversikten over tiltak som gir rabatt på forsikringen.

3) Kan du få tilsvarende forsikringer billigere?

Eksperter på privatøkonomi er samstemte: Med jevne mellomrom bør du sjekke om du kan få bedre betingelser på lån, mobilabonnement, strøm og forsikring.

– Bare pass på at du sammenligner epler og epler. Selskapene konkurrerer ikke bare på pris, men også på hva forsikringen dekker. Hvis lavere pris betyr dårligere forsikring, bør du tenke deg om to ganger, sier Haraldsen.

Han minner om at YS-medlemmer har gunstige vilkår på forsikring i Gjensidige, som også utbetaler kundeutbytte til alle som har én eller flere skadeforsikringer i selskapet.

– Kundeundersøkelser viser at Gjensidige har veldig fornøyde kunder. De som har levert skademelding er faktisk enda mer fornøyd enn de som ikke har opplevd skade. Det er vi svært godt fornøyd med, sier Haraldsen.

Sist oppdatert: