Fornøyd mann i bilvindu.

Slik sparer du penger på bilforsikringen

Kjører du mindre enn før? Betaler du ekstra for sjåfører under 23 år? Står bilen ubrukt over tid?

Espen Johansen
Espen Johansen i Gjensidige

– Har du oppgitt for eksempel 18 000 kilometer i årlig kjørelengde, men ser at du kommer til å kjøre mindre, er det smart å endre forsikringen. Du kan spare en del på det avhengig av hvor mye du endrer kjørelengden og hva du betaler fra før. Slik tidene er nå, er det unødvendig å betale mer enn du må, sier bilforsikringsekspert Espen Johansen i Gjensidige.

Som Gjensidige-kunde er det lett å endre kjørelengden selv på gjensidige.no. Intervallene er små, så du trenger ikke kjøre veldig mye mindre før du kan gå ned et hakk.

Espen Johansen
Espen Johansen i Gjensidige

Øk egenandelen

Har du en egenandel på 4 000 kroner, kan du skru den opp til for eksempel 8 000 kroner mot en lavere pris på forsikringen. Prinsippet er at jo større risiko du tar selv, dess billigere blir forsikringen.

– Med høyere egenandel tar du mer risiko, ettersom du må dekke en større andel av det en reparasjon koster. Men hvis økonomien er trang, kan det være nødvendig å prioritere lavere faste utgifter, sier Johansen.

Hvis bilen får en skade, er du ikke nødt til å involvere forsikringsselskapet. Mange velger heller å betale av egen lomme, særlig hvis kostnaden ikke overstiger egenandelen. Her kan Gjensidige hjelpe til med å finne ut hva som lønner seg for deg.

Fra kasko til delkasko

Ansvarsforsikring er påbudt. Men om bilen trenger en kaskoforsikring, velger du selv. Igjen er det et spørsmål om hvor mye risiko du vil påta deg. Full kasko dekker mer eller mindre alle skader som kan oppstå. Hvis bilen blir kondemnert, dekker forsikringen innkjøp av en tilsvarende bil.

– Det er vanlig å velge delkasko eller bare ansvarsforsikring når en bil synker I verdi – og du har lav bonus. Det innebærer at du betaler en god del mindre for forsikringen, sier Johansen.

Det betyr imidlertid også at du må betale en eventuell reparasjon fra egen lomme (med noen viktige unntak for delkasko) – og kjøpe ny bil selv hvis den gamle blir totalskadd.

Droppe tillegg for sjåfører under 23 år

Sjåfører under 23 år er overrepresentert i skadestatistikken. Derfor må du betale mer for forsikringen hvis du har barn som har fått lappen og låner familiens bil.

– Du blir kanskje ikke veldig populær hvis du gir hjemmeboende ungdom kjøreforbud. Men kanskje du kan la være å låne bort bilen til barn som har flyttet hjemmefra og likevel bare er hjemme i noen helger eller ferier.

Apropos barn: Har du et barn som øvelseskjører, er det smart å registrere treningen i Gjensidiges øvelseskjøringsapp.

– Hvis dere registrerer minst 2 000 kilometer, og junior består førerprøven, øker vi startbonuse når hen skal kjøpe sin første bilforsikring. I tillegg kan vedkommende låne familiens bil uten at du må betale tillegg for fører under 23 år, forteller Johansen.

Digital avskilting

Høsten 2022 innførte Statens vegvesen en selvbetjeningsløsning som gjør det enklere å avregistrere kjøretøy. Nå trenger du ikke lenger å levere og hente skiltene på nærmeste trafikkstasjon – du oppbevarer skiltene selv. Når kjøretøyet blir avregistrert, blir forsikringen automatisk sagt opp i sin helhet. Du må selv  huske å kjøpe forsikring når kjøretøyet ut på veien igjen (eller hvis du vil at et avregistrert kjøretøy skal være forsikret.)

– Ordningen gjør hverdagen lettere for folk som bare bruker veteranbilen, bobilen eller motorsykkelen i sommersesongen. Du kan også avregistrere én eller flere av familiens biler hvis den ikke skal brukes over tid. Men det er ikke gitt at du sparer penger på forsikringen. Rådet er å kontakte oss før du eventuelt avregistrerer bilen, sier Johansen.

Er kjøretøyet avskiltet, må alle som kan tenkes å låne kjøretøyet få vite at det er avregistrert selv om skiltene står på.

– Det å kjøre en bil uten gyldige skilter og forsikring er ulovlig og kan få katastrofale økonomiske konsekvenser, understreker Johansen.

Billigere forsikring gjennom fagforeningen

Er du medlem i en fagforening eller en annen organisasjon? Mange slike har forhandlet frem svært gunstige avtaler på vegne av medlemmene.

– I Gjensidige betaler vi dessuten kundeutbytte til alle som har én eller flere skadeforsikringer hos oss. Det gjelder selvsagt også deg som kjøper slike forsikringer gjennom fagforeningen eller en annen medlemsorganisasjon, sier Johansen.

Sist oppdatert: