Barn som leker på Gardermoen

Mange vet ikke at de har reiseforsikring gjennom jobb

Det er dumt, både for de ansatte og for bedriften.

Produktsjef Fredrik Tomter Skancke i Gjensidige
Fredrik Tomter Skancke

Mange bedrifter kjøper en utvidet reiseforsikring slik at de ansatte er forsikret også på fritidsreiser. I tillegg dekker forsikringen som regel familiemedlemmer. Dette er selvsagt et gode for de ansatte. Men ikke alle ledere husker å informere om reiseforsikringen.

– Utover våren har vi stor pågang av folk som snart skal på ferie og som lurer på om de er forsikret gjennom jobben sin. Vi har ikke gode tall å vise til, men det kan virke som at en del virksomheter glemmer å informere om dette, forteller Fredrik Tomter Skancke i Gjensidige.

Produktsjef Fredrik Tomter Skancke i Gjensidige
Fredrik Tomter Skancke

Forsvinner i personalhåndboken

I mange tilfeller ser reiseforsikringen ut til å bli mat for personalhåndboken, mener Skancke. Han anbefaler ledere å informere medarbeiderne sine bedre.

– Det er ingen tvil om at folk setter pris på reiseforsikringen, så jeg synes den er verdt å opplyse om. Det er jo bedre å overbringe den gode nyheten selv enn at vi skal gjøre det, smiler han.

Anbefaler app

Skancke anbefaler bedrifter som har kjøpt reiseforsikring å informere om hva den dekker. I tillegg må den ansatte få forsikringsnummeret sitt.

– Det er smart å laste ned Gjensidige-appen (Google Play, App Store). Den inneholder alt man trenger å vite hvis uhellet er ute. I appen kan de ansatte også laste ned reisekort, se forsikringsdetaljer, finne nærmeste legekontor og melde skade.

Dette behøver man ikke vente med til sommerferien. Reiseforsikringen gjelder for alle turer utenfor hjemmet. En reise er en reise, enten man er på vei til jobb, treningssenter eller sommerferie.

– Reiseforsikringen er ofte del av en fremforhandlet pakke og ikke en stor kostnad for bedriften, men jammen kan den være nyttig å ha for medarbeiderne, understreker Skancke.

Tar ut ulykke

Ifølge forsikringsmannen er det mange som tror at reiseforsikringen de får gjennom jobben har begrensninger sammenlignet med den de kan kjøpe privat. Det stemmer ikke – med ett mulig unntak.

– Noen bedrifter velger å ta ut ulykkesdelen fra reiseforsikringen hvis de har en fritidsulykkesforsikring som omfatter de ansatte. Dette bør ledelsen selvsagt informere om, sier han.

Skancke er klar på at dette alene ikke er grunn til å kjøpe en egen reiseforsikring privat.

– Da er det bedre å kjøpe en enkel ulykkesforsikring til resten av familien. Ellers betaler du bare for to reiseforsikringer – uten at du kan benytte deg av begge hvis noe uforutsett skjer. 

Husk helsetrygdkortet

Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester
Marianne Storemyr

Han minner samtidig om Europeisk helsetrygdkort, som alle bør ha med seg på turer i EØS-land.

– Forsikringen hjelper deg hjem på en god og trygg måte hvis noe skulle skje. Men før du kommer så langt, har du trolig vært i kontakt med det lokale helsevesenet, sier han.

Fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester forteller at helsetrygdkortet sikrer helsehjelpen man trenger for å kunne fortsette ferien hvis man må oppsøke offentlig lege eller offentlig sykehus. Dette gjelder på reiser i EØS-området eller Sveits.

– Husk alltid å ta med Europeisk helsetrygdkort på reiser i EØS-området, men sjekk først at kortet er gyldig. Har det «gått ut på dato», så bestill et nytt på helsenorge.no i god tid før reisen. Leveringstiden er normalt ti virkedager, men i perioder med stor pågang kan den bli enda lengre. I tillegg til helsetrygdkortet bør du ha en reiseforsikring, sier Storemyr.

Fredrik Skancke i Gjensidige peker på at Helsetrygdkortet og reiseforsikringen utfyller hverandre.

– Når du som leder informerer de ansatte om reiseforsikringen, bør du samtidig be dem bestille helsetrygdkortet i god tid før ferien. Det kan utgjøre forskjellen på en lykkelig og en misfornøyd arbeidstaker etter ferien.

Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester
Marianne Storemyr

Sist oppdatert: