Barn som leker på Gardermoen

Vet ikke om jobbens reiseforsikring

Mange norske arbeidstakere vet ikke at de har reiseforsikring gjennom jobben. Det er dumt, både for de ansatte og for bedriften.

Trond Thune Husa
Trond Thune Husa i Gjensidige

Mange bedrifter kjøper en utvidet reiseforsikring slik at de ansatte er forsikret også på fritidsreiser. I tillegg dekker forsikringen som regel familiemedlemmer. Dette er selvsagt et gode for de ansatte. Men ikke alle ledere husker å informere om reiseforsikringen.

– Utover våren har vi stor pågang av folk som snart skal på ferie og som lurer på om de er forsikret gjennom jobben sin. Vi har ikke gode tall å vise til, men det kan virke som at en del virksomheter glemmer å informere om dette, forteller Trond Thune Husa i Gjensidige.

Trond Thune Husa
Trond Thune Husa i Gjensidige

Forsvinner i personalhåndboken

I mange tilfeller ser reiseforsikringen ut til å bli mat for personalhåndboken, mener Husa. Han anbefaler ledere å informere medarbeiderne sine bedre.

– Det er ingen tvil om at folk setter pris på reiseforsikringen, så jeg synes den er verdt å opplyse om, sier Husa. – Det er jo bedre å overbringe den gode nyheten selv enn at vi skal gjøre det, smiler han.

Anbefaler app

Husa anbefaler bedrifter som har kjøpt reiseforsikring å informere om hva den dekker. I tillegg må den ansatte få forsikringsnummeret sitt.

– Det er smart å laste ned Gjensidige-appen (Google Play, App Store). Den inneholder alt man trenger å vite hvis uhellet er ute. I appen kan de ansatte også laste ned reisekort, se forsikringsdetaljer, finne nærmeste legekontor og melde skade, opplyser Husa.

Dette behøver man ikke vente med til sommerferien. Reiseforsikringen gjelder for alle turer utenfor hjemmet. En reise er en reise, enten man er på vei til jobb, treningssenter eller sommerferie.

– Reiseforsikringen er ofte del av en fremforhandlet pakke og ikke en stor kostnad for bedriften, men jammen kan den være nyttig å ha for medarbeiderne, understreker Husa.

Tar ut ulykke

Ifølge den erfarne forsikringsmannen er det mange som tror at reiseforsikringen de får gjennom jobben har begrensninger sammenlignet med den de kan kjøpe privat. Det stemmer ikke – med ett mulig unntak.

– Noen bedrifter velger å ta ut ulykkesdelen fra reiseforsikringen hvis de har en fritidsulykkesforsikring som omfatter de ansatte. Dette bør ledelsen selvsagt informere om, sier Husa.

Han er klar på at dette alene ikke er grunn til å kjøpe en egen reiseforsikring privat.

– Da er det bedre å kjøpe en enkel ulykkesforsikring til resten av familien. Ellers betaler du bare for to reiseforsikringer – uten at du kan benytte deg av begge hvis noe uforutsett skjer. 

Husk helsetrygdkortet

Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester
Marianne Storemyr

Husa minner samtidig om Europeisk helsetrygdkort, som alle bør ha med seg på turer i EØS-land.

– Forsikringen hjelper deg hjem på en god og trygg måte hvis noe skulle skje. Men før du kommer så langt, har du trolig vært i kontakt med det lokale helsevesenet, sier han.

Fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester forteller at helsetrygdkortet sikrer helsehjelpen man trenger for å kunne fortsette ferien hvis man må oppsøke offentlig lege eller offentlig sykehus. Dette gjelder på reiser i EØS-området eller Sveits.

– I sommer er det viktig å være klar over at det offentlige helsetilbudet kan være påvirket av koronasituasjonen. Vårt råd at du følger myndighetenes reiseråd og husker både Europeisk helsetrygdkort og reiseforsikring på reiser i EØS-området, enten det er en epidemi i landet eller ikke, sier Storemyr.

Husa i Gjensidige peker på at Helsetrygdkortet og reiseforsikringen utfyller hverandre.

– Når du som leder informerer de ansatte om reiseforsikringen, bør du samtidig be dem bestille helsetrygdkortet i god tid før ferien. Det kan utgjøre forskjellen på en lykkelig og en misfornøyd arbeidstaker etter ferien.

Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester
Marianne Storemyr

Sist oppdatert: