
Noen venter på at du skal komme inn til middag
Setebeltet redder liv. Hva skal til for at du begynner å bruke det i traktoren?
I 2018 droppet 43 prosent av bøndene setebeltet i traktoren. I 2024 er andelen 26 prosent, ifølge kartlegginger utført av Arbeidstilsynet og Sentio Research. Det går altså riktig vei, men fortsatt dropper én av fire bønder setebeltet i traktoren.
– Det kan vi ikke si oss fornøyd med. Det å ta på seg beltet, slik at man ikke faller ut av traktorhytta og får traktoren over seg, er en enkel og billig livsforsikring, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
I årene fra 2020 til og med 2024 omkom 22 personer i «jordbruk og tjenester tilknyttet jordbruk, jakt og viltstell», som kategorien heter i Arbeidstilsynets statistikk. I flere dødsulykker knyttet til traktorkjøring ble setebeltet ikke brukt.
Familie og venner kan bidra til økt bruk av setebeltet
Nå som våronna er i gang, venter hardt arbeid, lange dager og bruk av utstyr og kjøretøy som krever ekstra årvåkenhet.
– Vi vil bruke anledningen til å minne folk på at sikker bruk av traktor er viktig for å unngå alvorlige skader og ulykker, sier Kvernmo. Hun oppfordrer også familie og venner til å snakke med familiemedlemmer som dropper beltet i traktoren.
– Det kan ha større effekt enn informasjon fra myndighetene. En alvorlig ulykke angår ikke bare bonden, men får store konsekvenser for familien og gården i lang tid. Hvis det verste skulle skje, vil det å leve videre på et ulykkessted kunne være en tilleggsbelastning for de etterlatte, sier Kvernmo.
«Skal bare ...» er en viktig årsak til ulykker
Flertallet av dem som ikke bruker setebeltet, oppgir at årsaken er dårlige vaner. Dette favner både rene forglemmelser og holdninger, mener Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. De konstaterer at tidspress er en av de store utfordringene i landbruket. I en travel hverdag befinner bonden seg stadig i situasjoner der hun eller han «skal bare ...».
– Kombinasjonen av tids- og arbeidspress øker risikoen for ulykker, konstaterer styremedlem Ellen Marie Sørumgård Syse i Småbrukarlaget. Hun støtter oppfordringen om «hverdagspåvirkning».
– Familie og venner må understreke for bonden at «noen venter på at du skal komme inn til middag». Bruk av setebelte kan faktisk være det som skal til for at det skjer, sier Sylte og viser til kampanjen «Ikke en bonde å miste».
– Dette budskapet har Småbrukarlaget trykket på klistremerker, som vi oppfordrer folk til å feste på innsiden av ytterdøren eller et annet synlig sted. Den lille daglige påminnelsen kan være et bidrag til at enda flere jobber trygt, for eksempel ved å bruke setebelte, sier hun.
Må snu dårlige holdninger
Enkelte dropper sikkerhetstiltak som setebelte helt bevisst, påpeker styremedlem Arthur Salte i Norges Bondelag.
– Man kan for eksempel føle at beltet hemmer bevegeligheten i traktorsetet. Jeg mener det i stor grad handler om tilvenning. Personlig opplever jeg at sittestillingen blir mer stabil og komfortabel som følge vt den ekstra støtten beltet gir, sier han og gir følgende tips:
– Bruk sekundene mens du venter på at glødesymbolet i dashbordet skal slukke til å feste setebeltet. Det varer ikke lenge før rutinen er innarbeidet, som når du skal kjøre bil. Og husk å bruke beltet også i andre maskiner, som for eksempel minilastere, sier Salte.
Forskjellen på liv og død
Gjensidige har hatt flere erstatningssaker der dødsfall og alvorlige skader kan knyttes til manglende beltebruk, opplyser Anne Mæhre, leder i Personskade Bil.
– I mange ulykker ser vi at beltet utgjør forskjellen på liv og død. En hendelse som resulterer i liten eller ingen personskade når bonden bruker setebeltet, kan fort bli en alvorlig eller fatal ulykke hvis beltet ikke hadde vært i bruk, sier hun.
Gjensidiges erfaring sammenfaller med Arbeidstilsynets: Det er en holdningsendring på gang. Og yngre bønder er generelt mer påpasselige med beltebruken enn foreldregenerasjonen.
– Det er svært positivt. Og så må alle som har en rolle i landbruket bidra til at enda flere tar sikkerheten på alvor, sier Mæhre. Hun legger til at forsikringsselskapene kan redusere erstatningen hvis det viser seg at en skade har sammenheng med manglende beltebruk.
Sjekkliste for våronna
- Gjennomgang av driftsbygning
- Se over maskiner og utstyr
- Sjekk forsikringene dine
- Gjennomgå egenrevisjonen, prioriter vernerunden
- Lag gode planer og rutiner for våronna
- Lag en ringeliste før uhellet er ute
- Skap et sikkert tun for barn og voksne
- Bruk belte i traktoren
- Husk å ta pauser
- Prioriter påfyll av mat og drikke som du trenger i en travel hverdag
Fakta om beltepåbud i traktor
- Det generelle påbudet om å bruke setebelte i traktor trådte i kraft 1. juli 2020.
- Beltet skal brukes under all kjøring, enten det er på et flatt jorde eller en trafikkert vei.
- I traktorer der setebeltet ikke er montert fra fabrikk, skal det ettermonteres. Det koster 2 000–3 000 kroner, ifølge Arbeidstilsynet.
- Det gis unntak, blant annet for kjøring på islagt vann og i forbindelse med arbeid der føreren må gå inn og ut av traktoren hele tiden.
Toppbildet: Ole Ekker/Arbeidstilsynet