Pass godt på leiligheten i ferien

Pass godt på leiligheten i ferien

Hjem til jul? Hvis leiligheten står tom i ferien, kan ting skje. Her er fem tips som øker sjansene for en fin start på det nye året.

– Mange leiligheter og kollektiver blir stående ferietomme i jula. Da er det smart å forsikre seg om at ting er på stell før man låser døra og drar, sier rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige.

Fem tips før ferien:

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

1. Senk varmen, men ikke skru av

– Det er penger å spare på å skru ned varmen, men boligen kan ikke være iskald mens du er borte. En vannlekkasje er noe av det verste som kan skje, særlig fordi den kan spre seg til naboer. Sørg for at leiligheten holder minst ti varmegrader, så unngår du risikoen for at vannrør fryser og sprekker, sier Olsen.

2. Steng av vannet, men ikke for naboen

– Vet du hvor stoppekranen er der du bor? Da er det smart å stenge denne og åpne alle kranene i boligen for å tømme rørene for vann. Når du er langt hjemmefra, er det dumt å få en oppringning fra naboen under om at det renner vann fra leiligheten din. Men, først må du forsikre deg om at du ikke stenger av vannet for naboen i samme slengen, advarer Olsen.

3. Lukk alle vinduer

– Selvsagt, tenker du kanskje nå. Men det er fort gjort å glemme soveromsvinduet som står i diskré luftestilling. Det er ikke bra hvis det blir veldig kaldt ute, men først og fremst er et åpent vindu en invitasjon til ubudne gjester på både to og fire ben, sier rådgiveren.

4. Gjem unna verdisaker

– Verdifulle gjenstander som ligger lett synlig øker risikoen for innbrudd. Legg, og helst lås, dem inn i en skuff eller et skap, eller gjem de på «ulogiske» steder i leiligheten hvor det ikke er naturlig å lete, anbefaler Olsen.

Les også: Her kommer innbruddstyven inn

5. Gi en ekstranøkkel til en du stoler på

– Hvis uhellet er ute mens du befinner deg langt unna, er det en fordel at noen andre har adgang til boligen. Brannvesenet og skadesaneringsselskaper er flinke til å komme seg inn i låste boliger. Men det tar ofte tid å bryte seg inn gjennom en dør eller et vindu, noe som dessuten fører til skader. Gi gjerne en ekstranøkkel til et familiemedlem eller andre du stoler på, sier Olsen.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Du eier mer enn du tror

Ifølge Olsen er det mange unge som ikke har en god nok innboforsikring.

– Det er fort gjort å undervurdere verdien av det man eier. Gjør man det risikerer man å gå på en smell om det skulle oppstå en stor skade.

Han anbefaler derfor unge å finne frem kalkulatoren og ta en kikk på alt man har i leiligheten.

– Legg sammen verdien av møbler og data-, musikk-, sports- og fotoutstyr. Og, ikke glem klesskapet. Hvor mye vil det egentlig koste deg å erstatte alle plaggene dine på én gang? Det er ikke usannsynlig at du eier mer enn du tror, sier Olsen.

Rådgiveren tipser om at det også finnes mange gode innbokalkulatorer på nettet som kan gi deg en god indikasjon på hvor høy innbosum du bør ha.

«Det er fort gjort å undervurdere verdien av det man eier. »

Kan du bruke mamma og pappas forsikring?

Hvis foreldrene dine har innboforsikring i Gjensidige, dekker denne tingene dine så lenge du bor hjemme, studerer eller er i militæret – og ikke har meldt adresseendring til folkeregisteret.

– Det er med andre ord din folkeregistrerte adresse og årsaken til at du «bor borte» som avgjør om du trenger din egen forsikring. Hvis innboforsikringen til foreldrene dine ikke gjelder for deg, er det viktig at du forsikrer tingene dine selv, sier Olsen.

Les også: Forsikring når du flytter for deg selv

Sist oppdatert:

Mer om:

LeilighetUngReise