Forsikring når du flytter for deg selv

Forsikring når du flytter for deg selv

Det er tusen ting å tenke på når du skal begynne å studere eller jobbe. Forsikringer, for eksempel. Disse bør du skaffe deg når du flytter for deg selv.

Spørsmålet mange lurer på: Gjelder mor og fars forsikring for meg, selv om jeg har flyttet hjemmefra?

Svaret varierer noe avhengig av hvilken forsikring det er snakk om. Reglene for innboforsikring skiller seg fra de som gjelder for reiseforsikring. Produktsjef Linda Engen i Gjensidige forklarer:

Bilde Engen Linda
Produktsjef Linda Engen i Gjensidige

– Familiens reiseforsikring gjelder frem til første hovedforfall etter at du har fylt 20 år. Hvis du har bursdag i april, og foreldrenes forsikring fornyes i september, er du med andre ord dekket sommeren du fyller 20, sier hun og understreker at dette er reglene som gjelder i Gjensidige.

– Innboforsikring trenger du ikke å tenke på så lenge du bor hjemme eller flytter midlertidig. Det betyr at du gjerne kan bo et annet sted, men at dere må ha samme adresse i folkeregisteret, forklarer hun.

Les også: Ikke gå i samboerfella

Når du melder flytting i folkeregisteret, er du ikke lenger medlem av dine foreldres husstand. Da må du forsikre tingene dine selv. Viktigst er innboforsikring og reiseforsikring, fremhever Engen.

–  Vi mener at disse to forsikringene er et minstekrav. Det er det flere grunner til. For eksempel viser undersøkelser at mange unge glemmer innboforsikring eller velger for lav forsikringssum. Det er lett å undervurdere verdien av garderoben, sports- og annet hobbyutstyr, møbler og datamaskiner og lignende, påpeker Engen.

Les også: Hallgeir: Uføreforsikring er en «no brainer»

Skummelt å droppe forsikring

Single studenter som bor på ett rom har i snitt verdier for cirka 200 000 kroner, ifølge Gjensidige. Det er viktig å ha en innboforsikring som gjenspeiler verdien av det du eier, fremhever eksperten.

– Når det gjelder reiseforsikring, opplever vi at mange, ikke minst unge, drar på turer uten at de og tingene deres er forsikret. Skrekkeksemplene er de som trenger sykehusbehandling i utlandet, noe som kan koste flere hundre tusen kroner – minst – hvis forsikringen ikke er i orden, sier hun.

Les også: Da Tora (27) så en annen vei, slo tyven til

Enkel og rimelig forsikring

Ifølge Engen er forsikringsselskapene godt kjent med at forsikring ofte kan havne et stykke ned på prioriteringslisten hos mange.

– De synes antakelig at det er nok av andre ting å bruke tid og penger på. Derfor har Gjensidige gjort det mulig å få dekket sitt grunnleggende forsikringsbehov. Innbo Ung og Reise Ung er gode og rimelige forsikringer, sier hun.

Les også: Ønsker du tyven velkommen inn?

Innbo Ung

Innbo Ung sikrer ting som sykkel, elektronikk, møbler og klær hvis boligen blir utsatt for tyveri og/eller brann- eller vannskade – eller om du er uheldig og mister mobilen eller datamaskinen i gulvet.

–  Forsikringen er ikke knyttet til adressen din, så du slipper å melde fra til oss når du flytter. Tingene dine er dessuten forsikret hvis de blir skadet eller ødelagt mens du flytter når du bruker egen eller lånt bil, forklarer Engen.

Hun forteller at Innbo Ung også dekket merutgifter til midlertidig bosted dersom boligen blir skadet av for eksempel brann eller vannlekkasjer. Hvis boligen din blir ubeboelig for en periode, kan korttidsleie av annen leilighet eller hotellrom fort bli dyrt.

Innboforsikringen inneholder også en ID-tyveriforsikring som hjelper deg med å avverge ID-tyveri og til å rydde opp hvis identiteten din blir misbrukt.

Les også: 150 000 har blitt utsatt for ID-tyveri

Trygg telefon

Kan du tenke deg en hverdag uten mobil? Telefonen er en viktig, men ganske så skjør dings som lett går i stykker.

– Med Innbo Ung er mobilen din forsikret hvis du er uheldig og mister den i gulvet og skjermen blir knust, sier Linda, før hun legger til:

– Når du kjøper Innbo Ung, kan du samtidig skaffe deg en mobilforsikring som sikrer deg en telefon som erstatning for den ødelagte uansett årsak til skaden. Normalt har du telefon på plass i løpet av én til to dager etter at skaden er meldt, forklarer Engen.

Les også: Uhell og tabber for 200 millioner

Reise Ung

Reise Ung er en helårs reiseforsikring tilpasset deg som er mellom 18 og 34 år. Med den er du og tingene dine forsikret på alle turer, ikke bare lengre feriereiser, påpeker Engen.

– Reise Ung gjelder på alt fra jobb/studiereiser og helgeturer på hytta til ettermiddager i parken og bussturen til byen. Den dekker også behandling på sykehus i utlandet, sier hun.

Reise Ung inneholder en ulykkesforsikring som gir erstatning hvis du blir invalid etter en ulykke. Denne forsikringen gjelder på heltid, det vil si hjemme og på skolen, i tillegg til på reiser. Reise Ung kan for øvrig utvides slik at den dekker et økonomiske tap ved avbrudd i studier ved norske læresteder.

Studere i utlandet

– Skal du studere i utlandet, er det forsikringen Student i utlandet som gjelder. Den dekker blant annet inntil 100 000 kroner av skolepengene som du ellers vil tape hvis studiet må avbrytes på grunn av en skade eller sykdom, forklarer Engen.

YS eller Tekna medlem? Sjekk fordelene du har i Gjensidige

Andre forsikringer

Alle andre forsikringer, som helse- og livsforsikringer, må du kjøpe selv. Unntaket er hvis foreldrene dine kjøpte en barneforsikring i ditt navn da du var yngre. Da er hovedregelen at den gjelder til du fyller 26 år. Bil og motorsykkel som du eier selv, må du forsikre i ditt navn.

Sist oppdatert: