Ung kvinne og mann som øvelseskjører.

Øvelseskjøring: Dette er lov og ikke

Slurver dere med detaljene, kan det bli dyrt.

Har du fylt 16 år og fullført trafikalt grunnkurs, kan du begynne å øvelseskjøre med personbil (B). Når du øvelseskjører, må du ha med deg legitimasjon med bilde og bevis for fullført trafikalt grunnkurs. Ledsager må være 25 år eller eldre og må ha hatt førerkort sammenhengende de siste fem årene.

Har du fylt 25 år, kan du øvelseskjøre uten å ha trafikalt grunnkurs –men du må ha med legitimasjon med bilde som viser alderen din.

Dessuten stilles disse kravene til bilen som skal benyttes:

  1. Må være merket med en godt synlig rød «L» på hvit bakgrunn
  2. Må ha ekstra speil for ledsager
  3. Må tilhøre klasse B, med en tillat totalvekt på maks 3 500 kilo

Punktene er hentet fra Statens vegvesen.

Men hva sier reglene utover dette?

Er det lov å ha passasjerer i bilen?

Ifølge Statens vegvesen: Ja, når du har kommet langt nok i opplæringen til at det er fornuftig og du føler deg trygg. Rådgiver Geir Aage Sogn i Statens vegvesen påpeker at dette er noe den enkelte må vurdere selv.

– Mest sannsynlig er det ikke lurt å ha med noen ekstra i starten. Men etter hvert er det fint å kunne være «familienes sjåfør», for eksempel på vei til hytta, sier Sogn.

Kan man øvelseskjøre med tilhenger?

Du har også lov til å øvelseskjøre med tilhenger når du er så god til å kjøre at det er fornuftig, opplyser Statens vegvesen.

– Husk at kjøring med henger medfører en større risiko enn hva folk flest kanskje tenker over. Selv en personbil har lov til å kjøre med en forholdsvis stor og tung henger, og denne kan påvirke kjøreegenskapene til bilen betydelig, spesielt på glatt føre, sier Sogn.

L'en må være på under øvelseskjøring

L’en på øvelseskjøringsskiltet står for «learner», og er et signal til andre om at føreren av bilen er under opplæring – og kanskje trenger å bli tatt ekstra hensyn til. Krav om L på bilen under øvelseskjøring står i forskrift om trafikkopplæring og førerprøve.

– Det er viktig at de som skal bli bilførere lærer seg at det er nødvendig å ha regler og at vi må kunne disse. Gi for eksempel den unge oppgaven med å ta L’en på og av, for å lære å ta ansvar for å følge fastsatte regler.

Hvis den som øvelseskjører og ledsager blir stoppet i kontroll av politiet og dette ikke er i orden, vil politiet vurdere forholdet på stedet og kan anmelde ledsageren. Påtalemyndigheten vil så vurdere om det er grunnlag for å ilegge straff, opplyser assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Dette må ledsager ha med

Ledsageren må alltid ha med seg førerkort under øvelseskjøring. Oppfylles ikke dette, kan vedkommende få et forenklet forelegg, ifølge Trygg Trafikk. Digitalt førerkort, som kan lastes ned på Statens vegvesens nettsider, er også godkjent.

Ulovlig kjøring

Politiet som gjennomfører fartskontroll.
FARTSKONTROLL: Ledsager må stå til rette hvis dere blir tatt i fartskontroll. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen

Ledsager regnes for å være føreren av bilen under øvelseskjøring, har føreransvaret og må stå til rette ved ulovlig øvingskjøring eller brudd på trafikkreglene. Blir dere tatt i en fartskontroll for eksempel, er det som regel ledsager som ender opp med bot eller prikk på førerkortet.

– Samtidig må den som øvelseskjører selv sørge for å følge regelverket. Ansvaret ligger i utgangspunktet på ledsager, men den som øvelseskjører har også ansvar for at kjøringen går for seg i tråd med regelverket, sier Sogn.

Er den som øvelseskjører under tillatt alder eller mangler trafikalt grunnkurs, kan dette straffe seg hardt:

– Ulovlig øvingskjøring (alderskrav ikke oppfylt) gir et forelegg pålydende 8 500 kroner, sier assisterende UP-sjef Larsen.

Politiet som gjennomfører fartskontroll.
FARTSKONTROLL: Ledsager må stå til rette hvis dere blir tatt i fartskontroll. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen

«Oisan! Skiltet ble visst hengende igjen..»

L-skiltet skal kun benyttes under øvelseskjøring. Likevel hender det at noen lar det være på utenom.

– Dette er uheldig, da man ber om at andre skal ta spesielt hensyn uten at det er grunn til det. Etter hvert kan dette føre til at skiltet mister betydning, sier Sogn og påminner:

– Regelen er at skiltet skal av når øvelseskjøringen er slutt.

Kan ledsager bruke mobilen sin?

Svaret er nei – i hvert fall ikke håndholdt mobil. Ledsager er nødt til å forholde seg til vegtrafikklovens forbud om bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring, da han eller hun anses for å være fører av bilen.

Les mer om regler for mobilbruk i bil her

Må jeg utvide forsikringen?

Har du bilforsikring hos Gjensidige, trenger du ikke det. I og med at ledsager regnes som fører av bilen ved øvelseskjøring, stilles det ingen ekstra krav til bilens forsikring.

Les også: Slik hjelper du junior å bli trygg bak rattet

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorFamilieUng