Par i 40-årene ser på på lap-top.

– Litt er mye bedre enn ingenting

Synes du det er vanskelig å spare? De aller fleste kan klare det hvis de vil, oppmuntrer ekspertene.

Torstein Ingebretsen ved sjøen
Torstein Ingebretsen

– Sparing er enklere enn mange tror, for alle monner drar og litt er mye bedre enn ingenting, sier Torstein Ingebretsen, administrerende direktør i Gjensidige Pensjon.

Selv lever han etter prinsippet: «Jeg har litt dårligere råd enn det jeg egentlig har». Det betyr at han bruker mindre enn han tjener og at han setter av en fast sum til sparing.

Lise Vermelid Kristoffersen, driver bloggen og podkasten Pengesnakk. Ett av hennes beste sparetips er automatisk trekk dagen etter lønning.

– Da rekker du ikke å registrere pengene før de er på sparekontoen. Du sparer 12 ganger i året, uten å tenke på det.

Torstein Ingebretsen ved sjøen
Torstein Ingebretsen

Sparing gjør livet enklere

Vermelid Kristoffersen elsker å spare.

– Penger gir meg trygghet hvis noe uforutsett skulle skje. Når jeg vet at jeg har råd til en uforutsett utgift, gir det meg også færre bekymringer når ting skjer.

Det er denne tryggheten Kristoffersen ønsker at flere skal få, og det kan de oppnå ved å spare.

–  Det er en frihet å ha oppsparte penger. Mange tenker kanskje at sparing ødelegger muligheten til å være impulsiv. Jeg tenker motsatt. Bruker du mindre enn du tjener, og sparer fast, har du råd til å være impulsiv når du føler for det. Du har også råd til å kjøpe eller gjøre noe av det du drømmer om eller å jobbe redusert i en periode, sier Kristoffersen.

Det viktigste er ikke hvor mye

Kvinnen bak bloggen og podcasten pengesnakk, Lise Vermelid Kristoffersen.
Lise Vermelid Kristoffersen. Foto: Ingeborg Løvlie

Vermelid Kristoffersen vet godt at ikke alle synes det er like enkelt å spare. Så hvordan motivere andre til å komme i gang?

En start er å knuse myten om at små beløp ikke teller.

– Alt over null er bedre enn ingenting. Mitt råd er derfor å starte å spare det du kan hver eneste måned. Kanskje er det 40 kroner én uke og 280 kroner den neste. Det viktigste er at du sparer, sier Kristoffersen og får støtte av Ingebretsen.  

– La oss si at du er 20 år og sparer 400 kroner i fond i måneden fram til du er 67 år. I løpet av denne tiden vil du ha spart 225 000 kroner, men på kontoen din står det cirka 1 150 000 kroner. Dette er en betydelig sum som kan bidra til at du realiserer sparemålet ditt, enten det er snakk om en lengre reise, en ny bil eller pensjon, sier Ingebretsen.

Hvis du ikke ønsker å binde pengene dine langt fram i tid, kan du spare i fond, for eksempel Fondskonto. Da har du full frihet til å bruke pengene når du vil. Husk også at det er aldri for sent å spare.

Kvinnen bak bloggen og podcasten pengesnakk, Lise Vermelid Kristoffersen.
Lise Vermelid Kristoffersen. Foto: Ingeborg Løvlie

Du kan frigjøre penger til sparing

Ikke alle opplever at de kan spare deler av lønnen, men det finnes flere sparemetoder, som i tillegg er bærekraftige .

– Sett inn beløpet du sparte på å ikke gjøre et impulskjøp, spar det du ikke brukte på bensin fordi du syklet hele uka eller spar det du fikk da du solgte noe du ikke hadde behov for lenger, oppfordrer Kristoffersen.

Hun blir supplert av Ingebretsen:

– Vurder om du kan spare litt av feriepengene dine, eller noe av det du eventuelt får igjen på skatten. Får du lønnsøkning, kan du kanskje sette av hele eller deler av dette «tillegget».

En annen måte å frigjøre penger på, er å ta en gjennomgang av privatøkonomien.

– Still deg selv spørsmål som: Har jeg et bra boliglån eller kan jeg få lavere rente i en annen bank? Betaler jeg en riktig pris for forsikringene mine, mobilabonnementet, internett og så videre? Kan jeg planlegge middagene bedre, spise rester og handle sjeldnere slik at matbudsjettet blir lavere? Sier Kristoffersen.

Lev her og nå

Det er mange fordeler med å spare, men du skal også leve her og nå, mener begge ekspertene.

– Ett av mine viktigste sparetips er å stille seg selv spørsmålet: Vil dette kjøpet gjøre meg lykkelig? Er svaret nei, la det være. Etter at jeg bestemte meg for å bare kjøpe ting som gjør meg lykkelig, har jeg blitt mye mer fornøyd, både med tingene jeg kjøper, og hvor mye jeg sparer på å ikke handle, sier Kristoffersen.

Ingebretsen tenker i samme baner.  

­– Jeg tror mange av oss kan kutte litt ned på forbruket vårt. Det vil være bærekraftig og det kan frigjøre penger til sparing, men vi kan ikke utsette alt vi ønsker å gjøre til vi blir eldre. Mitt råd er derfor, bruk penger på det som virkelig betyr noe, og spar det du eventuelt har til overs. Har du barn, lær dem å spare – gjerne til noe konkret som de ønsker seg. Det øker trolig motivasjonen deres for å spare, og de får et forhold til både penger og sparing.  

Spar i fond

Til dem som er usikre på hvor de bør plassere sparepengene, er Ingebretsens tips fondssparing.

– Da bestemmer du selv hvilke fond du vil spare i, og hvor høy risiko du er villig til å ta. Kort forklart, vil en høy andel aksjefond gi større verdisvingninger og høyere forventet avkastning på sparepengene, mens en høy andel rentefond vil gi mindre verdisvingninger og lavere forventet avkastning.

Samtidig understreker Ingebretsen at det er viktig at du kjenner deg trygg når det gjelder sparepengene dine. Hvis sparehorisonten din er fem år eller mer, kan det være fornuftig å ha en høy andel aksjefond. Er sparehorisonten kortere, bør du ha mest i rentefond.

Det er også lurt å ta kontakt med en kunderådgiver så du får satt deg inn i hva fondssparing innebærer.

Sist oppdatert: