Et sølvkre

Slik blir du kvitt disse på badet

Helt harmløse, men sjenerende, synes mange. Her er ekspertens råd til hvordan du blir kvitt sølvkre.

De «sølvglinsende» insektene med antenner foran og børster bak gjemmer seg typisk i sprekker, under gulvfliser og i sluk på dagtid. På nettene kommer de til syne, men fyker vekk idet lys skrus på.

– De finner mat i sluk og avløp, i biologisk materiale etter mennesker – som hår- og hudrester – og fra andre insekter som har funnet veien inn i rommet. Sølvkre har som regel alltid tilgang på mat, så det gjelder å gjøre hva man kan for å forhindre at de finner det, sier forsker Anders Aak ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI).

Dette liker de ikke

Forsker Anders Aak ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.
Anders Aak. Foto: FHI

Som oftest dukker de opp i våtrom, som bade- og vaskerom, og er avhengig av fukt for å overleve. Ifølge Aak kommer de seg inn på lik linje med «storebroren» skjeggkre: Med objekter som bæres inn i boligen.

– De kommer inn fra fuktige miljøer, antakeligvis med ting som pappesker fra kjellere, loft og lagre. Slik finner de veien inn med jevne mellomrom, for deretter å bevege seg til gunstige forhold. Typisk kan de «blomstre opp» i fuktskadede områder i leiligheter og hus, spesielt på eldre bad som preges av fuktige forhold, sier forskeren.

Går du aktivt inn for å fjerne alle slags ting de kan gnage og spise på, vil de mistrives.

– Holder du det ryddig, rent og tørt, skaper du et miljø sølvkreet ikke liker. Hyppig vasking kan imidlertid gi nok fuktighet til at enkelte individer overlever, og støvsuging er derfor å foretrekke. Går du over med støvsugeren en gang iblant, fjerner du de som gjemmer seg bak eventuelle objekter, sier Aak og legger til:

– Men pass på at støvsugerposen destrueres i etterkant, for å unngå at de sprer seg igjen.

Forsker Anders Aak ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.
Anders Aak. Foto: FHI

Liten gevinst i å fjerne én og én

Er det varmekabler i gulvet på rommet, kan du prøve å «kjøre opp» temperaturen, tipser Aak.

– Kombinerer du varmen med tørre omgivelser – ved å tørke godt opp etter deg samt sørge for god lufting – vil ikke sølvkreene overleve. Du er dog nødt til å få det varmt nok. Vi anbefaler ikke bruk av innsektsmidler, men giftfrie metoder, for å bli kvitt dem.

Å ta for seg én og én er en nærliggende tanke idet man oppdager de pilende over baderomsflisene. Metoden har imidlertid liten hensikt, ifølge forskeren.

– Hvor stort antall det er snakk om og hvorvidt de har lagt egg vet man ikke. For når man først oppdager sølvkre i et rom, så er det mer enn ett der, konstaterer han.

Les også: Insektalarm! Dette kan styret gjøre

Har du de i andre rom?

Prosess- og fagansvarlig Jørn Andre Johansen i Gjensidige.
Jørn Andre Johansen

Sølvkre i våtrom er helt vanlig, beroliger Aak. Med tilgang på vann vil de alltid ha overlevelsesmuligheter.

– Har man de i andre rom i boligen, som stue og soverom, bør det ringe en alarm. I slike tilfeller bør man finne årsaken. Kanskje har man møbler stående mot en yttervegg, slik at det dannes kondensvann, lekkasjer eller annet. Eventuelle fuktskader bør uansett utredes, sier Aak.

Det kan prosess- og fagansvarlig Jørn Andre Johansen i Gjensidige bekrefte.

– Der vannskader blir stående over tid uten å bli utbedret øker omfanget på skadene. Du gjør derfor lurt i å ta tak i problemet så fort som mulig, slik at du slipper store inngrep senere. Ta kontakt med forsikringsselskapet, så vil de kunne rådføre deg om veien videre, sier Johansen.

Dette dekker husforsikringen

Prosess- og fagansvarlig Jørn Andre Johansen i Gjensidige.
Jørn Andre Johansen

Sist oppdatert: