Et gult og brunt skjeggkre på hvitt underlag

Ingen grunn til å frykte skjeggkreet (lenger)

Da skjeggkreene «invaderte» Norge, ble det stor oppstandelse – ikke minst i forbindelse med kjøp og salg av bolig. Nå har vi funnet måter å bekjempe krypene på.

Øyvind Magerøy fra Norsk Hussopp Forsikring
Øyvind Magerøy. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Skjeggkreet er et lite, vingeløst og ufarlig kryp, som har brukt flere hundre millioner år på å nå våre breddegrader. Insektet har vært gjenstand for massiv oppmerksomhet de siste årene, for bestanden økte raskt.

– Vi har hatt besøk av skjeggkre før, men det var først i 2013 at spredningen tiltok. Nå er de å finne over hele landet, og det er flere tilfeller og større spredning i tettbefolkede områder enn i utkantstrøk, forklarer fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

I Norge har vi lav toleranse for insekter innendørs. Selv om skjeggkreene er ufarlige for både mennesker og hus, opplever mange det som svært ubehagelig å ha dem i hjemmet, spesielt når det er mange av dem.

– Den raske spredningen førte da også til stor pågang av huseiere som meldte om problemer med skjeggkre til sine forsikringsselskaper. I noen tilfeller endte klagen i rettssystemet, hvor det var en overvekt av tvister knyttet til kjøp og salg av bolig, forteller Magerøy.

Øyvind Magerøy fra Norsk Hussopp Forsikring
Øyvind Magerøy. Foto: Norsk Hussopp Forsikring

Bekjempelsesmetoder utviklet

Antallet skademeldinger på grunn av skjeggkre har ikke stoppet opp. I 2019 fikk Norsk Hussopp Forsikring alene melding om skjeggkre i over 11 000 boliger. Selskapet forventer at økningen fortsetter i året som kommer. Likevel har fagsjefen gode nyheter:

– Med nye bekjempelsesmetoder er det nå mulig å håndtere skjeggkreproblemet, beroliger han.

– Gjennombruddet kom i fjor, utdyper Magerøy. – Sammen med Folkehelseinstituttet og en faggruppe fra skadedyrbransjen utarbeidet vi metoder som tar knekken på hele 90 prosent av bestanden i løpet av ti uker. Det gjør at vi har fått bedre kontroll på situasjonen og forhåpentligvis kan bremse utviklingshastigheten.

Dokumentert effekt

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen i Gjensidige

Det er en metode med forgiftet åte som har vist seg å være svært effektiv mot skjeggkreene. Metoden går ut på å legge ut åte punktvis langs veggene i hele boligen. Det beregnes ett punkt åte per kvadratmeter bolig, altså 100 punkter på 100 kvadratmeter.

– For kundene våre og samfunnet generelt er den nye metoden revolusjonerende. Den sparer tid og er kostnadseffektiv sammenlignet med tidligere metoder. Ikke minst er usikkerheten borte fordi vi vet at den fungerer. Metoden har dokumentert effekt, forklarer fagsjefen og sier han derfor er rimelig trygg på at problemet nå kan løses.

Det er rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige enig i. Samtidig vektlegger han – som Magerøy – at skjeggkreene ikke er utryddet. Tvert imot, de finnes – og de oppleves som like ekle. Det er altså en jobb som må gjøres hvis du oppdager skjeggkre i boligen din.

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen i Gjensidige

Ta affære med én gang

– For det første er det lurt å ta affære med én gang. Jo før du kommer i gang, dess mindre er bestanden du skal bekjempe. Det kan være både hensiktsmessig og effektivt å få hjelp av profesjonelle skadedyrbekjempere, anbefaler Olsen. 

Samtidig er han klar på at et tiltak som dette kan bli dyrt.

– Derfor er det lurt å høre med forsikringsselskapet ditt om du får dekket kostnadene. I Gjensidige dekkes skjeggkrebekjempelse med bruk av åte av forsikringene Hus Pluss, Hytte Pluss og Innbo Pluss, avslutter Olsen.

Les også Forbrukerrådets anbefalinger til deg som skal kjøpe bolig

Sist oppdatert: