
Trenger du ekstra forsikring når du leier bil?
Når utleieselskapet presser på for å selge, kan det virke dumdristig å avslå ekstra forsikring. Hva må man egentlig ha for å kjøre leiebil trygt i utlandet?
Leiebilselskapene oppgir ofte priser uten forsikring. Ulike selskaper og land opererer dessuten med ulike vilkår. Derfor kan det være vanskelig å vite hvilke forsikringer du trenger. Det er også lett å føle seg lurt hvis sluttregningen blir mye høyere enn forventet.
Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige understreker at det i stor grad er opp til hver enkelt å vurdere risiko.
– For mange koker det nok i stor grad ned til spørsmålet om hva de trenger for å kunne sove godt om natten, påpeker han og mener følgende må være regel nummer én: Leiebilforsikringen må dekke det samme som en forsikring av en nyere bil her hjemme.
– I tillegg er det smart å ordne med forsikring av leiebilen før avreise. Da kan du gjøre dine valg i ro og mak, sier Haraldsen.
Alltid ansvarsforsikring
Minstekravet er ansvarsforsikring. Den skal minimum dekke skader man kan bli ansvarlig for på andre gjenstander og mennesker.
– Ansvarsforsikringen – Third Party Liability – er lovpålagt. Den bør være inkludert i prisen du får oppgitt, men sjekk dette likevel, slik at den ikke kommer som en overraskelse når du henter bilen, sier Haraldsen.
– I Norge dekker ansvarsforsikringen også deg som sjåfør og passasjerer dine. Sjekk om dette også er tilfellet i landet du befinner deg i. Kjøp eventuelt en tilleggsforsikring slik at dette er på plass, sier han.
Anbefaler full kasko
I tillegg til ansvarsforsikringen bør du kjøpe kaskoforsikring, anbefaler Haraldsen. Prinsippet er det samme i andre land som i Norge: Uten kasko kan det bli dyrt å kollidere.
– Som regel er kasko inkludert i prisen hos europeiske selskaper, men ikke alltid. Du bør derfor sjekke ved bestilling om kasko må velges som tillegg, eller om det er inkludert, påpeker kommunikasjonssjefen
Takker nei til tilleggsforsikringer
Du kan også få tilbud om en rekke andre forsikringer, som veihjelp ved selvforskyldte uhell, skader på glass og dekk, og skader på interiøret i bilen.
– Selv takker jeg nei til slike forsikringer, fordi jeg synes prisen er uforholdsmessig høy i forhold til risikoen. Så får jeg heller tåle en ekstraregning hvis jeg en dag skulle oppleve slike problemer. Dette blir igjen et spørsmål om hva du trenger for å kunne sove godt om natten, sier Haraldsen.
En ting du ikke kan forsikre deg mot, er ubetalte bøter. De må du dekke av egen lomme. Leiebilselskapet vil gjerne legge på et administrasjonsgebyr for hver bot, som kan overstige selve boten. Selv om bøtene i utlandet kan være lave etter norske forhold kan det derfor bli dyrt å ha hastverk.
Hva med egenandelen?
Mange leiebilselskaper opererer i tillegg med en ekstra egenandelsforsikring (Collision Damage Waiver (CDW) eller Collision Damage Insurance). Denne kan være vanskelig å skille fra ordinær kasko.
– Det er her mange feriegjester føler presset når de står ved utleieselskapets skranke. Man blir forespeilet en stor egenandel ved kaskoskader og tør ikke annet enn å kjøpe en tilleggsforsikring som reduserer eller fjerner egenandelen, sier Haraldsen.
Han anbefaler at du vurderer størrelsen på egenandelen før du eventuelt slår til på forsikringen.
– Er egenandelen mye høyere enn du er vant til hjemmefra, kan en CDW være smart hvis du vil føle deg helt trygg. Samtidig er det ikke uvanlig at prisen for en CDW er relativt høy sammenlignet med størrelsen på egenandelen den skal beskytte deg mot, sier Haraldsen.
Reiseforsikringen dekker egenandelen
Mange slipper uansett å ta stilling til dilemmaet. Noen forsikringsselskaper dekker nemlig (deler av) egenandelen ved kaskoskader på leiebil.
– I Gjensidige dekkes inntil 15 000 kroner av egenandelen av forsikringen Reise Pluss, sier Haraldsen.
Han legger til at forsikringsselskapene har så ulike vilkår at det er vanskelig å gi generelle råd om forsikring ved egenandel.
– Sjekk reglene i selskapet ditt og ellers alt som har med forsikringer å gjøre før avreise. Da slipper du å ta stilling til en masse spørsmål i det du skal hente nøklene og starte ferien, sier Haraldsen.
– I tillegg er det viktig at du får dokumentene på et språk du forstår. Hvis du har spørsmål, er det også en fordel at selskapet har kundeservice i Norge, fortsetter han.
Leie bil i USA
Skal du leie bil i USA, bør du sette deg ekstra godt inn i forsikringssystemet. Det er ganske annerledes enn her hjemme, ifølge kommunikasjonssjefen.
– Ofte er ikke forsikring inkludert i leieprisen utleiere opererer med. I tillegg varierer reglene mellom statene. Hvis du planlegger å krysse grenser, må du forvisse deg om at forsikringen du kjøper i én stat også gjelder i andre, sier Haraldsen. Han legger til at dette også er tilfellet ved kryssing av landegrenser i Europa.
Er du på USA-reise med en norsk reise- og ulykkesforsikring i bunn, kan du kjøpe en såkalt ALI (Additional Liability Insurance) eller SLI (Supplemental Liability Insurance).
– Dette kan oversettes til «utvidet ansvarsforsikring» og gir et høyere erstatningsbeløp dersom du blir ansvarlig for en skade. En LDW (Loss Damage Waiver) tilsvarer den europeiske CDW, forklarer Haraldsen.
Kjøp ulykkesforsikring
Haraldsen anbefaler alle å skaffe seg en ordentlig ulykkesforsikring gjennom sitt norske forsikringsselskap. Hvis fører eller passasjerer blir ufør som følge av en ulykke, er det som regel mindre å hente fra leiebilforsikringen enn fra en norsk ulykkesforsikring.
– De fleste land opererer med begrensede erstatningssummer for skader man får i trafikken. Men i Frankrike, Storbritannia og Be-Ne-Lux-landene er det ikke tak på dette, opplyser han.