Bilutleie. Skilt.

Trenger du ekstra forsikring når du leier bil?

Når utleieselskapet presser på for å selge, kan det virke dumdristig å avslå ekstra forsikring. Hva må man egentlig ha for å kjøre leiebil trygt i utlandet?

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige
Christian Haraldsen i Gjensidige

Leiebilselskapene oppgir ofte priser uten forsikring. Ulike selskaper og land opererer dessuten med ulike vilkår. Derfor kan det være vanskelig å vite hvilke forsikringer du trenger. Det er også lett å føle seg lurt hvis sluttregningen blir mye høyere enn forventet.

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige understreker at det i stor grad er opp til hver enkelt å vurdere risiko.

– For mange koker det nok i stor grad ned til spørsmålet om hva som må til for å kunne sove godt om natten, påpeker han og mener følgende må være regel nummer én:

– Sørg for at leiebilforsikringen dekker det samme som en forsikring av en nyere bil hjemme.

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige
Christian Haraldsen i Gjensidige

Alltid ansvarsforsikring

Ifølge kommunikasjonssjefen er minstekravet en ansvarsforsikring. Den skal dekke bilen, fører, passasjerer og skader man kan bli ansvarlig for på andre gjenstander og mennesker.

– Ansvarsforsikringen – Third Party Liability – er som regel inkludert i leien hos større aktører. Hos mindre kjente, lokale selskaper er det imidlertid smart å sjekke dette nøye, ifølge Haraldsen.

– Samtidig må man sjekke om Third Party Liability faktisk dekker sjåfør og passasjerer i landet du befinner deg i. Kjøp eventuelt en tilleggsforsikring slik at dette er på plass, sier han.

Hva med egenandelen?

I tillegg anbefaler Gjensidige at man leier bil med full kaskodekning. Prinsippet er det samme som i Norge: Uten kasko kan det bli dyrt å kollidere.

Som oftest er kasko inkludert i prisen hos europeiske selskaper, men ikke alltid. Du bør derfor sjekke ved bestilling om kasko må velges som tillegg, eller om det er inkludert, påpeker Haraldsen.

Han forteller at mange leiebilselskaper i tillegg opererer med en ekstra egenandelsforsikring. Denne kan være vanskelig å skille fra ordinær kasko.

– Det er her mange feriegjester føler presset når de står ved utleieselskapets skranke. Man blir forespeilet en stor egenandel ved kaskoskader og tør ikke annet enn å kjøpe en tilleggsforsikring som reduserer eller fjerner egenandelen, sier Haraldsen.

Denne forsikringen kalles CDW, Collision Damage Waiver (ev. Collision Damage Insurance). Haraldsen anbefaler at man vurderer størrelsen på egenandelen før man eventuelt slår til på forsikringen.

– Er egenandelen mye høyere enn du er vant til hjemmefra, kan en CDW være smart hvis du vil føle deg helt trygg. Samtidig er det ikke uvanlig at prisen for en CDW er relativt høy sammenlignet med størrelsen på egenandelen den skal beskytte deg mot, sier Haraldsen.

Reiseforsikringen dekker egenandelen

Mange slipper uansett å ta stilling til dilemmaet. Noen forsikringsselskaper dekker nemlig (deler av) egenandelen ved kaskoskader på leiebil.

– I Gjensidige dekkes inntil 15 000 kroner av egenandelen av forsikringen Reise Pluss, sier Haraldsen.

Han legger til at forsikringsselskapene har så ulike vilkår at det er vanskelig å gi generelle råd om forsikring ved egenandel.

– Sjekk reglene i selskapet ditt og ellers alt som har med forsikringer å gjøre før avreise. Da slipper du å ta stilling til en masse spørsmål i det du skal hente nøklene og starte ferien, sier Haraldsen.

– I tillegg er det viktig at du får dokumentene på et språk du forstår. Hvis du har spørsmål, er det også en fordel at selskapet har kundeservice i Norge, fortsetter han.

En ting du ikke kan forsikre deg mot, er ubetalte bøter. De må du dekke av egen lomme, understreker kommunikasjonssjefen.

Sjekk også om du har riktig reiseforsikring

Leie bil i USA

Skal du leie bil i USA, bør du sette deg ekstra godt inn i forsikringssystemet. Det er ganske annerledes enn her hjemme, ifølge kommunikasjonssjefen.

– Ofte er ikke forsikring inkludert i leieprisen utleiere opererer med. I tillegg varierer reglene mellom statene. Hvis du planlegger å krysse grenser, må du forvisse deg om at forsikringen du kjøper i én stat også gjelder i andre, sier Haraldsen. Han legger til at dette også er tilfellet ved kryssing av landegrenser i Europa.

Er du på USA-reise med en norsk reise- og ulykkesforsikring i bunn, kan du kjøpe en såkalt ALI (Additional Liability Insurance) eller SLI (Supplemental Liability Insurance).

– Dette kan oversettes til «utvidet ansvarsforsikring» og gir et høyere erstatningsbeløp dersom du blir ansvarlig for en skade. En LDW (Loss Damage Waiver) tilsvarer den europeiske CDW, forklarer Haraldsen.

Kjøp ulykkesforsikring

Haraldsen anbefaler alle å skaffe seg en ordentlig ulykkesforsikring gjennom sitt norske forsikringsselskap. Hvis fører eller passasjerer blir ufør som følge av en ulykke, er det som regel mindre å hente fra leiebilforsikringen enn fra en norsk ulykkesforsikring.

– De fleste land opererer med begrensede erstatningssummer for skader man får i trafikken. Men i Frankrike, Storbritannia og Be-Ne-Lux-landene er det ikke tak på dette, opplyser han.

Les mer om ulykkesforsikring

Sist oppdatert: