Student i utlandet

Studier i utlandet: Du kan tape alle skolepengene

Studier i utlandet kan være smart – og dyrt. Hvis du må avbryte studiene før eksamen, må du regne med å tape skolepengene du har betalt.

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl. Foto: Gjensidige

Utenlandsstudier kan gi erfaring og kvalifikasjoner som teller positivt når du skal ut i arbeidslivet. Men sørg for å ha en forsikring som dekker de økonomiske konsekvensene av et avbrutt studium. Det er rådet fra Anne Stake Løvdahl i Gjensidige. Hun peker på at et utenlandsstudium kan koste mye sammenlignet med å studere hjemme.

– Som regel utgjør skolepenger og utgifter til livsopphold en betydelig sum, selv når vi regner med eventuelle stipender. I for eksempel USA utgjør skolepengene ved mange universiteter mellom 200 000 og 300 000 kroner per år, opplyser Løvdahl.

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl. Foto: Gjensidige

Skader og sykdom

Dette er én av grunnene til at det er viktig å komme hjem med de planlagte vitnemålene i bagasjen. Hvis du må avbryte studiene før eksamen, må skolepengene som regel anses som tapt, ifølge eksperten.

Hun forteller at stadig flere kombinerer studier med reiser og aktiviteter. Det gir spennende opplevelser, men også flere skader – som sammen med sykdom er den viktigste grunnen til at mange utenlandsstudenter ikke får avlagt eksamen som planlagt. Løvdahl understreker derfor behovet for forsikring.

Fulltidsstudent

– Sørg for at du har en forsikring som dekker uforutsette hendelser i forbindelse med oppholdet, sier hun og trekker frem forsikringspakken «Student i utlandet». Den er et eksempel på en forsikring som er tilpasset deg som skal være fulltidsstudent utenfor Norge. Pakken erstatter blant annet inntil 100 000 kroner av betalte skolepenger hvis studiene må avbrytes på grunn av en alvorlig skade eller sykdom minst en måned før eksamen.

Anbefaler sykeforsikring

Student i utlandet inneholder også:

  • Reiseforsikring: Dekker blant annet hjemtransport og tilkalling av pårørende, bagasje, forsinkelse, avbestilling og evakuering, for eksempel i forbindelse med naturkatastrofer.
  • Ulykkesforsikring: Gir erstatning ved medisinsk invaliditet og dødsfall og dekker behandlingsutgifter
  • Innboforsikring: Dekker blant annet sykkel, elektronikk, møbler og klær ved for eksempel tyveri og brann- eller vannskade

I tillegg: hvis du studerer utenlands med lån eller støtte fra Lånekassen, kan du legge til sykeforsikring. Den dekker undersøkelse og behandling hos lege samt medisiner, sykehusopphold og annet som kan være svært kostbart i utlandet.

– Vi anbefaler på det sterkeste at utenlandsstudentene kjøper sykeforsikring, sier Løvdahl. Hun legger til at en egen luftsportforsikring er nødvendig hvis man skal drive med hanggliding og paragliding, fallskjermhopping fra fly og flyvning i mikro-/ultralette fly.

Sist oppdatert: