Fra pensjonist til lønnsmottaker
Vil du sette pensjonisttilværelsen på pause? Dette må du vite om pensjon når du går tilbake til arbeidslivet.
Det er ingenting i veien for å jobbe og ta ut pensjon samtidig. Litt av poenget med den snart 15 år gamle pensjonsreformen var at overgangen fra arbeidslivet til pensjonisttilværelsen skulle bli mer fleksibel.
Men hvor fleksible er pensjonsreglene når du vil begynne å jobbe igjen etter å ha vært pensjonist på heltid? Det kommer an på flere forhold, påpeker pensjonsekspert Beate Fahre i Vestby & Fahre AS.
- Hvilke typer pensjon mottar du (alderspensjon, offentlig eller privat AFP, tjenestepensjon)?
- Har du tjenestepensjon fra offentlig eller privat sektor?
- Når er du født?
Du kan kombinere lønn og pensjon
Du kan motta lønn og samtidig ta ut alderspensjon fra NAV, pensjon fra privat AFP og alle typer alderspensjon fra tjenestepensjoner i det private, inkludert fripoliser.
– Dette er likt for alle, enten de kombinerer pensjon og lønn eller returnerer til arbeidslivet etter å ha vært pensjonister på heltid, sier Fahre.
Offentlig tjenestepensjon er en større utfordring
Har du tjenestepensjon fra det offentlige, er det per i dag ikke like rett frem å skulle kombinere den med lønn.
– I 2025 kommer det nye regler som åpner for at personer som er født i 1963 eller senere kan kombinere arbeidsinntekt med pensjonsinntekt fra offentlig tjenestepensjon og offentlig AFP, sier Fahre.
Er du født før 1963, gjelder følgende:
* Hvis du får deg jobb i privat sektor, påvirker det ikke utbetalingen fra den offentlige tjenestepensjon dersom det er alderspensjon du mottar.
* Hvis du returnerer til offentlig sektor, må du redusere utbetalingen fra offentlig tjenestepensjon hvis du begynner å jobbe deltid – og stoppe den helt hvis du får en fulltidsstilling.
* Hvis du har offentlig AFP, er hovedregelen at den blir redusert hvis du går tilbake til arbeidslivet. Det gjelder uavhengig av om du får jobb i offentlig eller privat sektor.
– Dette er de store linjene. Når du skal tilbake i jobb, bør du ta kontakt med pensjonsforvalteren for å få vite nøyaktig hva som gjelder i din situasjon, sier Fahre.
Vil du stoppe pensjonen helt?
Selv om du kan kombinere lønn og pensjon, vil du kanskje heller stoppe pensjonen helt når du begynner å jobbe igjen. Hvis du utsetter uttak av pensjon nå, vil du få mer å leve av neste gang du trer ut av arbeidslivet.
– Med unntak av privat AFP kan du stoppe utbetalingen av all pensjon. Alderspensjon fra NAV stopper du på nav.no. Mottar du tjenestepensjon fra en eller flere arbeidsgivere i det private, må du sende melding til pensjonsleverandøren, som regel på e-post, om at du vil stoppe utbetalingen, sier Fahre.
Som pensjonsrådgiver får hun ofte spørsmål om hva som lønner seg med hensyn til lønn, pensjon og skatt.
– En retur til arbeidslivet kan ha skattemessige konsekvenser. Utgangspunktet er naturligvis at lønn på toppen av pensjon gir økt samlet inntekt og dermed økt skatt. Men det er vanskelig å gi råd uten å kjenne detaljene i folks økonomi, sier Fahre.
Mange forhold lar seg ikke tallfeste. For eksempel: Hvor gammel kan du regne med å bli?
– Hvis svaret er «temmelig gammel», kan du vurdere å utsette pensjonen nå for å ha mer å rutte med senere. En annen løsning er å ta ut full pensjon og spare den til senere, sier Fahre, som mener du bør be en pensjonsrådgiver om hjelp til å kartlegge de økonomiske konsekvensene av en retur til arbeidslivet.
Ny pensjonssparing
Da du begynte å ta ut pensjon, ble den oppsparte pensjonsbeholdningen hos arbeidsgiveren din omdannet til et pensjonskapitalbevis (gjelder tjenestepensjon i det private). Samtidig overtok du ansvaret for å betale gebyrene til pensjonsforvalteren. Hvis du nå stanser utbetalingen fra et pensjonskapitalbevis, er utgangspunktet at det blir flyttet til din Egen pensjonskonto hos din nye arbeidsgiver.
– Da betaler du fortsatt gebyrene selv, men nyter godt av avtalen arbeidsgiveren din har forhandlet frem hos pensjonsforvalteren. Det kan for eksempel innebære at du betaler 0,5 prosent i stedet for én prosent for forvaltning og administrasjon. Det betyr mer penger til pensjon, sier Fahre.
Sist oppdatert: