Hopp til innhold
Illustrasjonsfoto egen pensjonskonto

Egen pensjonskonto

Alle ansatte med innskuddspensjon har egen pensjonskonto. Her blir pensjonssparing fra nåværende og tidligere arbeidsgivere samlet på ett sted.

Formålet med egen pensjonskonto

Egen pensjonskonto gir bedre oversikt og større eierskap til egen pensjon. Når innskuddspensjonen samles på ett sted, får du sannsynligvis også lavere kostnader knyttet til pensjonssparingen, fordi du forholder deg til færre pensjonsleverandører.

Disse har egen pensjonskonto

Alle ansatte med innskuddspensjon har en egen pensjonskonto. Innskuddspensjon er den vanligste tjenestepensjonsordningen i privat sektor. Ordningen innebærer at arbeidsgiver sparer en prosentsats av ansattes lønn til pensjonssparing hver måned.

Dette betyr egen pensjonskonto for deg

Innflytelse over egen pensjon

Egen pensjonskonto gir deg økt innflytelse over pensjonen din:

  1. Opptjent innskuddspensjon fra tidligere arbeidsgiver(e), pensjonskapitalbevis, er samlet hos arbeidsgiveren din sin pensjonsleverandør.
  2. Du kan flytte egen pensjonskonto til den leverandøren du ønsker. Du må selv ta kontakt med den aktuelle pensjonsleverandøren.
  3. Nåværende innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis blir hos leverandørene du har i dag. Det forutsetter at du logger inn på norskpensjon.no og reserverer pensjonskapitalbevis før fristen går ut.

Usikker på hva som passer for deg? Les våre råd om egen pensjonskonto

Samme pensjonsprofil på nåværende og tidligere opptjent innskuddspensjon

Hvis du samler pensjonskapitalbevis på egen pensjonskonto, blir disse automatisk plassert i den samme pensjonsprofilen som arbeidsgiver har valgt for innskuddspensjonen din. En pensjonsprofil består av en kombinasjon av aksje- og rentefond og har ulik risiko med hensyn til hvordan pengene blir plassert.

Hvis du ikke ønsker den pensjonsprofilen arbeidsgiver har valgt, kan du når som helst bytte til en annen pensjonsprofil, og i noen tilfeller velge enkeltfond. Det gjør du ved å logge inn hos pensjonsleverandøren til arbeidsgiveren din. Har du egen pensjonskonto i Gjensidige, endrer du pensjonsprofil ved å logge inn på gjensidige.no

Er det kort tid til pensjonsutbetalingen din starter?

Pensjonskapitalbevis under 20 % av G, for tiden ca. 20 000 kroner, kan du få utbetalt som et engangsbeløp. Det betyr at hvis du ikke reserverer deg mot å flytte pensjonskapitalbevis til egen pensjonskonto, blir utbetalingstiden den samme som for hele pensjonskontoen din, det vil si minimum 10 år og frem til du er 77 år.

Illustrasjonsfoto gode råd for egen pensjonskonto

Gode råd for egen pensjonskonto

Er du usikker på om du bør gjøre egne valg for din egen pensjonskonto? Her får du gode råd som hjelper deg med å bestemme deg.

Illustrasjonsfoto pensjonskonto pluss

Vil du ha pensjonskontoen din hos oss?

Du velger hvilken leverandør som skal ta vare på pensjonspengene dine. Om du vil ha et annet fondsutvalg eller leverandør enn det arbeidsgiveren din har valgt, kan du flytte pensjonskontoen din til oss.

Spørsmål og svar om egen pensjonskonto