Annicken og Hans Fredrik Skappel poserer i enga på Skapal gård i Ringsaker

Advarer ferske bønder mot forsikringsfella

Du har trolig andre behov enn det foreldrene dine hadde, sier Hans Fredrik Skappel. Da han overtok familiegården sammen med ektefellen Annicken, sørget de for at forsikringen var i orden fra dag én.

Hans Fredrik og Annicken. Foto: Christian Tiger
Hans Fredrik og Annicken. Foto: Christian Tiger

1. januar 2025 overtok Hans Fredrik og Annicken Skappel gården Skapal i Ringsaker. Overdragelsen skjedde trinnvis etter at ekteparet flyttet fra Oslo i 2020. Året etter overtok Hans Fredrik jordbruksarealene gjennom forpaktning, mens foreldrene hans beholdt ansvaret for kyllingproduksjonen og resten av eiendommen i enda noen år.

– I og med at vi delte på ansvaret, ble vi gradvis involvert i det administrative. Blant annet ble forsikringene av planteproduksjonen, en del av maskinene og flere driftsbygninger tidlig overført til oss. Det var en god anledning til å vurdere justeringer, selv om foreldrene mine alltid har hatt orden i sysakene. Man vet aldri når det smeller, og da kan det være katastrofalt å mangle forsikring eller å ikke være tilstrekkelig dekket, slår Hans Fredrik fast.

Hans Fredrik og Annicken. Foto: Christian Tiger
Hans Fredrik og Annicken. Foto: Christian Tiger

Skade på maskiner blir fort dyrt

Hans Fredrik og Annicken fikk hjelp av Gjensidiges rådgiver, som kjente familien og hadde god kunnskap om Skapal gård. Gjennomgangen endte med at de økte forsikringssummen og la til dekning for maskinskade på treskeren.

– Hvis vi plutselig står uten tresker i den travleste tiden, blir det fort kritisk og kostbart. Før fjorårets sesong økte vi også forsikringssummen i plantekulturforsikringen fra 15 til 25 prosent. Det gjorde vi etter en sesong med ustabilt vær. Forsommeren var veldig tørr, og på høsten kom ekstremværet Hans, sier Hans Fredrik. Han konstaterer at klimaendringene er med på å endre rammevilkårene for jordbruket.

I tillegg la de til personforsikringer som dekker hele familien ved sykdom eller skade, forteller Annicken.

– Det er viktig at økonomien ikke blir uhåndterlig hvis en av oss voksne blir satt ut av spill. For de tre sønnene våre er det fantastisk å vokse opp på gård, men det kan også være risikofylt. Vi tar helse og sikkerhet på alvor i hverdagen, men vil at barna skal ha et økonomisk sikkerhetsnett om noe skulle skje, sier hun.

Forsikring i glemmeboken

Rikard Bakken
Rikard Bakken

Annicken og Hans Fredrik gjorde rett i å få vurdert verdiene og skaderisikoen på gården, mener fagsjef Rikard Bakken i Gjensidige.

– Det er viktig å gi forsikringsselskapet beskjed om endringer på et gårdsbruk. Selv om bønder flest tar forsikring på alvor, er det fare for at temaet havner i kategorien «ting som skurer og går». Det er nok noen som glemmer at for eksempel bruksendringer, omlegging av produksjonen eller klimaendringer endrer forsikringsbehovet, sier han.

En overdragelse er en gyllen anledning til å vurdere forsikringsbehovet, påpeker fagsjefen.

– I tillegg er det nødvendig å se gjennom dokumentene når forsikringen fornyes. De inneholder informasjon om eventuelle nyheter og endringer i vilkårene. Det er smart å sette av litt tid hvert år, så kan du være trygg på at du har økonomisk ryggdekning hvis noe uforutsett skulle skje, sier Bakken.

Hvis forsikringsselskapet har feil informasjon om skaderisikoen og verdien på bygninger og eiendeler, kan det føre til at du ikke får full erstatning etter en skade. I verste fall kan du få avslag.

Rikard Bakken
Rikard Bakken

En ulykke kan ha store økonomiske konsekvenser

Bønder er selvstendig næringsdrivende og må ta mer ansvar for det økonomiske sikkerhetsnettet sitt enn lønnsmottakere. Som gårdbruker bør du undersøke hvilke rettigheter du har i folketrygden – og vurdere om det er nødvendig å forsikre deg og dine, mener Bakken. Han nevner uførepensjon, ulykkesdekning, dødsfallsforsikring, behandlingsforsikring og alvorlig sykdom som bøndenes «fem på topp».

– Dette er forsikringer som er høyaktuelle for folk som jobber i landbruket, hvor de økonomiske konsekvensene av en alvorlig sykdom eller ulykke fort blir store, sier Bakken.

Han legger til at det er Gjensidiges oppgave å legge frem mulighetene og gi råd som setter folk i stand til å ta gode beslutninger på vegne av seg selv og familien, ansatte og gårdsdriften.

Har oversikt på nettet

For ekteparet Skappel er det et poeng å ikke være verken under- eller overforsikret.

– En årlig gjennomgang gjør det lettere å vurdere hvilke dekninger vi trenger og hvor store de bør være – og hvilke vi kan droppe. Ingen kan være forsikret mot absolutt alt, konstaterer de og legger til at de bruker Min Side på gjensidige.no for å ha oversikt.

– Vi har god kontroll, og ved behov er det lett å justere både landbruksforsikringene og private dekninger som hus, bil og reise på nettsiden. Og så er det godt å vite at Gjensidige har gode rådgivere som kan veilede oss ved behov, sier Hans Fredrik.

Sist oppdatert: