Mann som jobber på pc på hytta.

Helårshytta trenger også vedlikehold

Selv om hytta er solid og mye brukt, må den beskyttes mot ruskevær, minusgrader og gnagere. Her får du rådene som forebygger skader og gir maksimal komfort.

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen

I 2022 er det over 445 000 fritidsboliger i Norge. Det er 8,6 prosent flere enn i 2012, ifølge Statistisk sentralbyrå. I tillegg tilbringer vi stadig mer tid på hytta, viser tall fra Prognosesenteret.

– En grunn kan være at mange hytter har en standard som ligner på den vi har hjemme. Det gjelder både den byggetekniske kvaliteten og graden av komfort. Det gir mening å snakke om hytta som hjem nummer to, påpeker tømrer og rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige.

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen

Glemmer vedlikehold

Folk som stenger hytta for vinteren, har rutiner for ettersyn og vedlikehold. Dette er tiltak det kan være lett å glemme når hytta har høy standard og er i bruk hele året, mener Olsen.

– Helårshytta blir også utsatt for ruskevær og minusgrader – og den står tross alt tom det meste av tiden. Jevnlig vedlikehold er viktig for at fritidsboligen skal være et sted for gode opplevelser år etter år, sier han.

Sjekklisten er stort sett den samme enten hytta er i bruk hele året eller blir stengt før vinteren, ifølge eksperten. Samtidig inneholder listen punkter som bare gjelder for helårshytta.

Skader for 200 millioner

– Jo flere tekniske installasjoner hytta har, dess mer er det å passe på, understreker Olsen. Han opplyser at Gjensidige betaler om lag 200 millioner kroner i erstatning til hytteeiere hvert år. Cirka to tredjedeler av beløpet går til å dekke brann- og vannskader. De oppstår i mange tilfeller når eierne ikke er til stede.

Vil du unngå de mest kostbare og unødvendige skadene? Da er det spesielt to enkle tiltak som gjelder.

Steng hovedstoppekranen og sett på varmen i hytta hvis den har innlagt vann. Det tar bare ett minutt å gjøre og reduserer risikoen for skader med mange prosent, lover han.

Huskeliste for hytta: innendørs

1) Steng hovedstoppekranen og tapp ut vann fra en tappekran hvis hytta skal stå tom i mer enn tre døgn. Skal du være borte i lang tid, er det smart å ha frostvæske i toaletter og vannlås. Tøm sisternen og fyll frostvæske i vannlåsen på toalettet. Er kjelleren kald? Isoler rør som kan fryse.

2) Hold temperaturen over ti grader mellom besøkene. Moderne hytter er konstruert slik at de må være varme hele året. Forsikringsselskapet har dette som krav, blant annet for å unngå at vannrør fryser.

– Når strømprisene er svært høye, kan det være fristende å senke temperaturen så mye at det øker faren for skader. Vi anbefaler at du forebygger skader ved å holde lunk i hytta – og samtidig følger det første rådet om å stenge hovedstoppekranen. Det vil redusere skadeomfanget betraktelig hvis noe går galt. I tillegg vil det være en faktor når forsikringsselskapet skal vurdere avkorting av erstatningsbeløpet fordi lav innetemperatur førte til at rørene frøs, sier Olsen.

3) Sjekk karmer og fuger rundt dører og vinduer. Skader kan slippe vind og kulde inn i hytta og øke strømregningen.

4) Rengjør og åpne noen av ventilene/luftelukene. En viss luftsirkulasjon er nødvendig for å forebygge mugg og stabilisere inneklimaet.

5) Trekk ut støpsler på utstyr som ikke må ha strøm når du drar fra hytta. Lyn forårsaker skader på elektrisk utstyr for millioner av kroner hvert år. Panelovner som lager lunk i hytta må selvsagt være tilkoblet.

... og et ekstra tips til deg som lagrer veden på et kaldt sted: Bær inn tørr ved uten mugg før du drar, så får du en ekstra hyggelig start på neste hyttetur.

Huskeliste for hytta: utendørs

1) Sjekk taket. Kan vinden dra med seg takstein, takpapp eller plater? Sjekk nøye rundt gjennomføringer som pipe og luftehatter. Hvis hytta har torvtak, fjerner du trær som har begynt å spire. Røttene kan skade taktekkingen. Beskjær trær som kan skrape opp fasaden på hytta eller skade taket – og som mus kan bruke som stige.

2) Følg med på snømengden på taket og måk ved behov. Ikke alle hytter er dimensjonert for store snømengder. Balkonger og terrasser kan også bli skadet av mye tung snø. Hvis du ikke kan reise til hytta på kort varsel, er det smart å avtale måking med en lokal aktør.

3) Fjern mose, løv og annet rusk fra tak, gradrenner og takrenner. Svært mange lekkasjer skyldes vann som har blitt demmet opp av rusk og rask. Sørg for at vannet kan renne fritt i veigrøfter og stikkrenner.

4) Steng gnagerne ute. Mus kan gjøre stor skade på både interiøret og bygningskroppen – ikke minst på det elektriske anlegget. Fjern busker, plank og annet som kan gi tilholdssted for mus ved hytteveggen. Tett sprekker og hull i grunnmuren, spesielt nært terrenget. En mus kan krype gjennom et hull som bare er noen millimeter stort.

Sjekk overgangen mellom grunnmur og kledning, gjerne ved hjelp av et speil. Mus- og rottebørste sikrer eventuelle åpninger.

5) Kjelleren er utsatt for fuktskader. Se etter skader på ytterveggen, og at vann ikke blir liggende inntil muren.

6) Se etter avskallet maling og nakent tre på fasaden. Flekker uten behandling grunnes, beises eller males etter produsentens anvisninger.

7) Bestill tømming av septiktank og/eller pumping av gråvannstanken. Det er lurt å ordne dette før snøen gjør det vanskelig å komme frem eller dekker til kumlokk.

8) Sikre løse gjenstander. Sett inn utemøbler, grill, trampoline og gressklipper og annet som ikke brukes om vinteren. Også tunge ting kan bli tatt av vinden. Er det ikke plass til utemøblene inne, kan de stroppes fast på uteplassen og dekkes til med presenning som festes godt.

9) Koble fra hageslangen og tøm røret til kranen når det ikke er i bruk. Oppbevar vanningsutstyret og høytrykkspyleren tørt og frostfritt gjennom vinteren.

10) Sett vinter-redskapene på et lett tilgjengelig sted. Da slipper du å lete frem snøskuffe, stige og annet utstyr etter første snøfall. Et triks er å henge en skuffe høyt på hytteveggen slik at det er lett å få tak i den hvis du må grave frem inngangsdøren.

Tenk brannsikkerhet – alltid

Brannsjef Eirik Rognli
Eirik Rognli

Hvert år brenner rundt 150 hytter, ifølge Brannvernforeningen. Samtidig tyder flere undersøkelser på at hyttefolket slurver med brannsikkerheten. Brannsjef Eirik Rognli i hyttekommunen Kongsberg vektlegger at mange fritidsboliger ligger slik til at brannvesenet kanskje ikke rekker frem i tide.

– I snitt tar det vesentlig lengre tid å rykke ut til en hytte enn til en bolig. Det betyr at mange hytteeiere må være forberedt på å slokke en eventuell brann på hytta selv, har han uttalt til Gjensidige.

Hytta skal ha minst ett godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. I tillegg skal den være utstyrt med fungerende røykvarslere som dekker rom/soner i henhold til regelverket.

Brannsjef Eirik Rognli
Eirik Rognli

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta

  • Test røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk. Bytt batteri ved behov, minimum én gang per år. Ha alltid ekstra batterier i reserve. En røykvarsler må skiftes ut etter cirka åtte år.
  • Gå aldri fra levende lys.
  • Bruk ildstedet på en forsvarlig måte.
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
  • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte.
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
  • Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.
  • Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.
  • Sørg for at rømningsveier er lett tilgjengelige.

Kilde: Brannvernforeningen og DSB

Sist oppdatert: