Hytte. Sommer. Sol. Vann.

Stengetips for hytta

Vinteren nærmer seg. Sørg for at hytta di er like hel og pen når våren kommer.

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen

Hytta må kunne stå imot ruskevær og minusgrader, enten den skal stå tom eller få jevnlig besøk gjennom vinteren.

– Høst- og vinterstormer kan røske godt i tak og vegger. Og når kulden kommer, får mange hytteeiere en ordentlig kalddusj, konstaterer tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon André Olsen.

Gjensidige betaler årlig omslag 200 millioner kroner i erstatning til hytteeiere. To tredjedeler gjelder brann- og vannskader, som i mange tilfeller oppstår når eierne ikke er til stede, opplyser Olsen.

­– Gode stengerutiner er altså viktig. Det gjelder også på en hytte som ikke har innlagt vann, sier han.

Vind og vær utgjør en belastning på mange hytter, særlig de som er av eldre dato og står utsatt til i landskapet. Derfor er jevnlig vedlikehold viktig for at feriestedet skal være et sted for gode opplevelser år etter år.

Simon André Olsen i Gjensidige
Simon André Olsen

Simons huskeliste for hytta: utendørs

1) Sjekk taket. Forsikre deg om at takstein, takpapp eller plater ikke kan løsne når vinden setter inn for fullt. Sjekk spesielt nøye rundt gjennomføringer som pipe og luftehatter.

2) Fjern mose, løv og annet rusk. Gå over tak, gradrenner og takrenner. Se etter alt som kan hindre at regnvann blir transportert bort på en effektiv måte. Svært mange lekkasjer i tak skjer på grunn av at vann trenger inn fordi det har blitt demmet opp av rusk og rask.

3) Se over resten av fasaden. Er det skader eller svake punkter på kledningen eller rundt dører og vinduer? Flekker kan grunnes og males. I tillegg: Se etter sprekker og hull, spesielt nært terrenget. En mus som er på jakt etter mat og varme trenger mindre enn én centimeter åpning. Er det slurvet med musebånd under kledningen? Sjekk overgangen mellom grunnmur og kledning. Bruk eventuelt et speil som hjelp.

4) Sikre løse gjenstander. Utemøbler, grill, trampoline, båt og brygge tjores, dekkes til eller flyttes innendørs. Også tunge ting kan bli tatt av vinden.

5) Lås dører, vinduer og luker. Dette er selvsagt, men likevel lett å glemme. Det er veldig kjedelig å oppleve innbrudd i hytta. Steng også vinduene med lemmer hvis slike finnes. Oppbevarer du en reservenøkkel på et «lurt sted» (over døren, under en krukke etc.)? Det er tryggere å plassere den i en nøkkelboks med kode. Da slipper du også problemer med forsikringen.

Huskeliste for hytta: innendørs

1) Sørg for lunk i hytta. Er hytta av nyere dato? Moderne hytter er konstruert på en måte som krever at de er varme hele året. Sørg for at temperaturen holder seg på minst ti grader selv om det skulle bli mange minusgrader ute. Det er faktisk et krav i forsikringen at en hytte skal være tilstrekkelig oppvarmet.

Unntaket er naturligvis hytter uten strøm og vann. De er konstruert slik at de tåler å bli gjennomfrosne. Er du usikker på hva som gjelder for hytta di, kan du spørre en tømrer.

2) Skru av vannet. Steng stoppekranen og tøm rør og varmtvannstank. Dette gjelder hvis du skal være borte fra hytta i mer enn tre døgn. Husk også å koble fra utendørs vannslange og tømme røret til kranen.

3) Trekk ut støpsler. Lyn forårsaker skader på elektrisk utstyr for millioner av kroner hvert år. Panelovner som sørger for lunk i hytta må selvsagt være tilkoblet strøm.

4) Sørg for god lufting. Åpne dørene inne i hytta og la noen ventilasjonsluker stå litt åpne. Sirkulasjon forebygger mugg og stabiliserer inneklimaet. Legg til rette for at fukt kan luftes ut av dyner og sengetøy. Disse flyttes bort fra yttervegger for å forebygge mugg i konstruksjonen. Du kan henge opp dyner og madrasser på en snor hvis du frykter at mus kan ta seg inn og bygge bol i dem.

5) Tøm kjøleskap og fryser for mat. Vask godt for å hindre at matrester tiltrekker seg skadedyr. Hvis du skrur av kjøle- og/eller fryseboks, må døren stå åpen for å forhindre lukt.

– Trekk også ut støpselet, sier Olsen. Han forteller om en uheldig hytteeier som slo av kjøleskapet, men lot støpselet stå i stikkontakten.

– I løpet av vinteren forsvant strømmen midlertidig. Antagelig har det vært et brudd på strømforsyningen til hytta, slik at ingen sikringer har blitt slått av. Da strømmen kom tilbake, gikk kjøleskapet automatisk til fabrikkinnstilling. Dermed begynte motoren å jobbe for å holde temperaturen på 4-5 grader i kjøleskapet og -20 grader i frysedelen. Begge sto med dørene åpne. Det resulterte i en saftig strømregning, forteller Olsen.

Sjekk pris på hytteforsikring

Sist oppdatert: