Dame skrur på stoppekran

Vet du hvor stoppekranen er?

Alle boliger har en stoppekran. Og, hvis du vet hvor den er, kan du forebygge og begrense omfanget av en vannskade. Dette råder eksperten deg til.

Hvert år blir det registrert mellom 70 000 og 90 000 vannskader på bygninger her i landet. Det utgjør mellom 200 og 300 vannskader hver eneste dag. Fire av ti skader er værrelatert, mens resten har andre årsaker, som for eksempel lekkasje i innvendige rør, ifølge Finans Norge.

Test kranen

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige
Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige

Hvordan kan du forebygge vannskader og begrense omfanget, om uhellet først skulle være ute? Begynn med å finne stoppekranen i boligen din, er rådet fra tømrer og rådgiver i Gjensidige, Simon Olsen.

– Når vi jobber med skadeoppgjør, må vi ganske ofte guide kundene gjennom boligen for å lokalisere stoppekranen. Man blir ganske stresset mens vannet fosser ut, så det er smart å vite hvor kranen befinner seg før uhellet er ute. Vær oppmerksom på at stoppekranen under kjøkkenbenken ofte bare er koblet til oppvaskmaskinen, forklarer tømreren.

Han opplyser at hovedstoppekranen som regel befinner seg i nærheten av punktet der vannet kommer inn i boligen. Ofte vil det si vaskerom, teknisk rom eller et sted i kjelleren, forteller Simon.

Neste skritt er å sjekke at stoppekranen er tilgjengelig, lett å bruke og at den stenger vannet helt av. Ifølge rådgiveren er en del stoppekraner montert slik at det faktisk er umulig å stenge dem.

– I tillegg kan en gammel stoppekran ha «satt seg» eller ha begrenset funksjonalitet. Det lønner seg derfor å teste at man får stoppet vannet helt. Dette bør du gjøre mellom klokken 8 og 16 på en hverdag, slik at du kan få hjelp raskt hvis noe skulle gå galt under testen, sier Simon.

Boliger og andre bygninger har også en utvendig stoppekran som man kan bruke dersom den innvendige svikter. 

– Denne er det imidlertid dessverre de færreste som aner hvor er, sier Simon.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige
Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige

Viktig å handle raskt

Hvis du du oppdager en akutt vannlekkasje, skal du så raskt som mulig stenge av vanntilførselen og tørke opp vannet for å begrense skadeomfanget.

– I vår digitale verden er skademelding på nett å foretrekke, men for akutte vannskader som kan kreve strakstiltak så kan det være greit å ringe vaktsentralen til forsikringsselskapet ditt. Da kan du få hjelp og bekreftelse på om du eventuelt bør kontakte en rørlegger, og at denne kostnaden dekkes av forsikringen, sier Simon.

Når du reiser bort

Svært mange og store vannskader oppstår når beboerne er bortreist, opplyser eksperten.

– Derfor skal du alltid stenge hovedstoppekranen når du reiser bort noen dager. Dette er et absolutt krav for fritidshus. I tillegg er det viktig å holde boligen varm nok, slik at vannet ikke kan fryse i rørene, sier Simon.

Effektiv lekkasjestopper

En automatisk lekkasjestopper er et effektivt våpen mot vannskader. Den har en sensor som stenger vanntilførselen øyeblikkelig hvis den registrerer vann på gulvet.

– Alle bygninger som er oppført etter kravene som kom 1. juli 2010 skal ha en automatisk lekkasjestopper. Dette gjelder når det er montert vaske- og oppvaskmaskiner, vannvarmer, isbitkjøleskap eller liknende i rom uten vanntett gulv og sluk. Praksis gjelder dette oftest i kjøkken, sier Simon.

Kravet om lekkasjestopper har ikke tilbakevirkende kraft, men er et sikkerhetstiltak som er minst like aktuelt for eldre boliger som for nye.

– Hvis hele røropplegget er sikret, gir det dessuten en del rabatt på hus- og fritidshusforsikringen, sier Simon.

Simons seks tips for å forhindre vannskader fra rør og maskiner:

1. Ikke la vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller tørketrommelen stå på når du sover eller ikke er hjemme – dette er viktig også for å forebygge brannskader

2. Skift vannslangene til maskinene dine omtrent hvert tiende år, og kontroller koblinger og skjøter jevnlig for å se om det drypper vann

3. Steng hovedstoppekranen om du skal være bortreist i flere dager

4. Sørg for at du følger våtromsnormen når du pusser opp badet

5. Rens slukene og vannlåsene minst én gang i året

6. Monter lekkasjestopper i aktuelle rom

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLeilighetBygg
SMB