Hopp til innhold

Høytid for pipebrann

Gradestokken kryper nedover og strømprisene kryper oppover. Flere nordmenn fyrer med ved, og antallet pipebranner øker. Hvordan kan man unngå pipebrann, og hva gjør man om det først skulle skje? 

Ingar Danielsen, leder av forebyggende avdeling i Hallingdal Brann- og Redningstjeneste, uttrykker tydelig sitt juleønske - at ingen innbyggere i Hallingdal skal oppleve pipebrann i høytiden. Likevel tilsier statistikken at det kan skje. Desember og januar er måneder hvor risikoen for pipebrann er høyest.

Danielsen forklarer at den økte risikoen for pipebrann i desember og januar ofte skyldes de lave utetemperaturene og økt tid innendørs, som igjen fører til økt fyring, i tillegg til de høye strømprisene. - Selv om vedovner kan skape en koselig atmosfære, gi behagelig varme og bidra til lavere strømregninger, må vi aldri glemme at det er en viss risiko knyttet til bruk av åpen ild, påpeker Danielsen. 

Feil fyring

Ifølge Danielsen, er den mest vanlige årsaken til pipebrann feil fyring. Han nevner spesielt at fuktig ved og dårlig trekk er en dårlig kombinasjon. Dette kan resultere i dannelse av et belegg på innsiden av pipeløpet, og i noen tilfeller kan flammer fra ovnen faktisk antenne dette belegget. - Bruk derfor tørr ved og sikre god trekk når du starter opp ilden. Også er det viktig å redusere trekket først når ovnen har nådd optimal driftstemperatur, oppfordrer han.

Mange har også en tendens til å overfylle ovnen.- Ildsteder ikke er designet for å være fullstappet med ved, og dette kan føre til overtenning av brensel, noe som også øker risikoen for pipebrann, sier han. Det er også viktig at veden faktisk brenner, den bør ikke bare ligge og gløde.

Ovnen din er ikke en søppelkasse

Juletrær har ingenting i ovnen å gjøre. Det kan både ødelegge ovnen din og føre til pipebrann

- Ingar Danielsen

I fjor jul rykket Hallingdal Brann og Redningstjeneste ut til en pipebrann hvor julepapir var en medvirkende årsak. - Dette eksempel er ikke enestående, sier Danielsen. Mange mangler dessverre kunnskap om at hverken reklame eller julepapir skal fyres med i ovnen.  Han forklarer at mye julepapir og reklame inneholder plast som også er med på danne det brannfarlige belegget i pipeløpet. - Juletrær har heller ingenting i ovnen å gjøre, sier Danielsen. - Det kan skape en voldsom brann, med alt for mye energi som kan både ødelegge ovnen din og føre til pipebrann.

Han understreker at tørr ved og opptenningsbriketter nærmest er det eneste som hører hjemme i ovnen din. Resten skal i søppeldunken eller kjøres til avfallsmottaket. Det gjelder også byggematerialer. - Det kan være fristende å bruke byggematerialer som ved, men disse kan inneholde kjemikaler som gir giftige gasser ved antenning, forklarer han. Danielsen forteller at i lys av høye vedpriser ser de at flere har begynt å selge bygningskapp til fyring. - Dette er dessverre heller ingen god løsning, sier han.

Rumlelyd i pipa

Gode råd ved pipebrann

* Varsle

* Steng trekken

* Steng vinduer og ventiler

* Ha slukkeapparat klart og følg godt med

* Gå ikke opp på taket og prøv å slukk brannen selv, det er forbundet med fare og det er brannvesen som skal ta seg av

Tar man gode forhåndsregler reduseres sannsynligheten for pipebrann. Men hører du rumlelyd eller kjenner at det nærmest rister litt rundt pipa skal du ta affære, det er tydelige tegn på pipebrann, forklarer Danielsen. Likevel er det sånn at de første tegnene gjerne er svart røyk eller flammer fra pipa. Derfor oppdages faktisk pipebrann oftest av forbipasserende eller naboen. 

Ta gode forhåndsregler, sørg for riktig fyring og gå en tryggere julehøytid i møte!