Hopp til innhold

Sparetips og gode råd

Synes du det er vanskelig å spare, eller vet du ikke helt hva som er den beste sparemåten for deg? Her deler vi gode tips og råd. Og husk, det er bedre å spare litt enn å ikke spare i det hele tatt.

Konfirmasjonsgaven som vokser i takt med konfirmanten

Ida Schultz Ljungdell (15) ønsker seg penger på fondskontoen sin til konfirmasjonen. De pengene planlegger hun å bruke til leilighet, bil eller reising når hun blir eldre.

Rentes rente

Rentes rente er en formidabel kraft som kan gjøre underverker for sparepengene dine, uten at du trenger å løfte en finger. Noen kaller det avkastning på avkastningen.

Fondssparing i urolige tider

Den russiske invasjonen av Ukraina har ført til nedgang i aksjemarkedene på global basis, og de langsiktige konsekvensene er per i dag usikre. Dette bør du gjøre med fondssparingen din nå.

Illustrasjonsfoto Gjensidige app

Følg med på sparingen fra mobilen

I appen får du full oversikt over sparingen din, og kan sjekke avkastning - akkurat når det passer deg.

Tips 20-34

Tenker du at du bør spare, men gjør det ikke likevel? Tror du at små beløp ikke hjelper? Det er mye bedre å spare litt, enn å ikke spare i det hele tatt. Husk at små beløp blir store over tid. Dette kan du gjøre for å få en bedre økonomi.

Tips 35-45

Du har vært voksen en stund og har kanskje kjøpt deg både bil og bolig. Nå er det lurt å få oversikt over økonomien og begynne å spare.

Tips 46-60

Du har sannsynligvis betalt ned litt på lån til bolig og bil. Hvis du har barn, er de kanskje godt i gang med studier og har flyttet hjemmefra. Er det rom for å spare litt ekstra? Dette er grepene du bør ta nå.

Ofte stilte spørsmål om sparing

Hvordan starter jeg sparing?

Du starter med å lese om de to ulike måtene du kan spare i fond på og hos oss er det Fondskonto og IPS. Les mer om privat pensjonssparing.

Er du fortsatt usikker? Vi har flinke rådgivere som hjelper deg med alt du lurer på om pensjon, sparing og økonomi.

Hva er viktig å tenke på når jeg sparer i fond?

Vi anbefaler at du holder deg til den planen du la til grunn da du startet sparingen. Fondssparing er som oftest langsiktig og det kan lønne seg å ha litt is i magen. Hvis du likevel er urolig for sparepengene dine, kan du ta kontakt.

Bør jeg begynne å spare nå eller skal jeg vente til etter at jeg er ferdig med studiene?

Jo tidligere du begynner, jo lettere er det. Sånn er det jo med all type sparing. Fokuser først på bolig, så kan du gå over til å spare til pensjon etter hvert. Har du allerede fylt opp BSU eller kjøpt bolig? Da vil ‘fremtidige deg’ takke deg for at du sparer litt allerede nå.

Kan jeg ha fast trekk for sparing i Gjensidige?

Ja, du kan sette opp månedlige trekk, og sparingen er fleksibel så den kan du endre underveis. Beløpet blir trukket automatisk fra kontoen din.

Kan jeg endre sparebeløpet i avtalen min?

Ja, det kan du gjøre etter at du har logget inn på nettsidene våre.

Kan jeg stanse sparingen min i en periode?

Ja, det kan du. Send en e-post til pensjon.privat@gjensidige.no. Oppgi forsikringsnummer, et telefonnummer til deg på dagtid og når du ønsker å gjenoppta sparingen.

Hvis jeg bytter fond, hvilken kurs får jeg?

Om du bytter fond før klokken 14 får du morgendagens kurs. Bytter du fond etter klokken 14 får du kursen den påfølgende dagen. For eksempel får en endring av fondsvalg på mandag klokken 15, onsdagens kurs.