Hopp til innhold
Illustrasjonsfoto markedsrapport

Markeds­rapport februar/mars

Her finner du månedlige markedsrapporter med betraktninger fra fondsekspertene våre.

Verdensbildet

Februar ble preget av noe høyere inflasjon enn forventet, både i USA og i Eurosonen, som førte til at renteforventningene steg. Det gjorde at avkastningen i obligasjonsfond falt noe i februar. Aksjemarkedet virket upåvirket av økningen i rentemarkedet og flere aksjemarkeder steg til nye høyder i februar.

I USA var det var knyttet stor spenning rundt nominasjonsvalgene, som ble avholdt i begynnelsen av mars. Skulle Trump vinne presidentvalget i november vil det kunne få store konsekvenser for Europas sikkerhetspolitikk. Trump kom nylig med uttalelser om at han ikke vil forsvare Nato allierte dersom de ikke betaler regningen, og sikter til at Nato landene har sviktet USA ved å ikke bruke nok penger på forsvar. Enn så lenge leder Biden så vidt på meningsmålingene.

Aksjemarkedet

Februar ble en sterk måned i de globale aksjemarkedene. Verdensindeksen MSCI World (i USD) steg 4,2 prosent denne måneden.

Den amerikanske aksjeindeksen S&P500 satte nok en ny toppnotering og steg 5,2 prosent (i USD) i februar. Børsrekord ble det også i Japan for første gang på 34 år.

Den japanske indeksen Nikkei 225 steg 7,9 prosent i februar og er opp hele 17,7 prosent hittil i 2024. Forrige toppnotering var før aksje- og eiendomsboblen sprakk i 1989, og økonomien har siden vært preget av stagnasjon.

Det norske aksjemarkedet var blant det eneste med negativ utvikling i februar. Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX) falt -1 prosent, mens fondsindeksen (OSEFX) endte så vidt positiv med 0,2 prosent. Hittil i år er de to indeksene ned henholdsvis -3,1 prosent og -1,3 prosent.

Rentemarkedet

Amerikansk økonomi var fortsatt overraskende sterk i februar. Kjerneinflasjonen falt fra 3,9 prosent i januar til 3,8 prosent i februar, men den var ventet å falle til 3,7 prosent. I tillegg viste tallene for februar også en sterk vekst i sysselsettingen og et overraskende fall i arbeidsledigheten. Med de siste inflasjonstallene falt også forventningene om rentekutt fra den amerikanske sentralbanken før sommeren.

I Norge ser det ut til at prisveksten avtar raskere enn ventet. Kjerneinflasjonen avtok fra 5,3 prosent i januar til 4,9 prosent i februar. Nedgangen er mer enn markedet har ventet og mer enn Norges Bank la til grunn i forrige pengepolitiske rapport. Nedgangen i norsk inflasjon styrker forventningene om at Norges Bank vil komme med sitt første rentekutt i september.

Viktig informasjon om rapportene våre

Denne rapporten er laget av Gjensidige Pensjonsforsikring AS som generelt informasjonsmateriale. Det er viktig at ingen oppfatter materialet som en personlig anbefaling av bestemte verdipapirer, finansielle instrumenter eller strategier. Innholdet er heller ikke egnet som investeringsrådgivning for den enkelte investor. Vi har basert materialet på opplysninger som er offentlig tilgjengelige. Alle vurderinger og estimater er gitt i god tro. Vi anser alle kildene våre som pålitelige, men kan ikke garantere at alle opplysningene er korrekte eller fullstendige. Gjensidige Pensjonsforsikring AS påtar seg ikke ansvar for eventuelle feil i informasjonen. Derfor kan vi heller ikke ta ansvar for eventuelle tap i forbindelse med disposisjoner som er foretatt på bakgrunn av det vi presenterer her.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risiko og kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Valutakursendringer vil kunne påvirke verdien av fondet dersom andelenes kurser stilles i fremmed valuta.