Hopp til innhold
Illustrasjonsfoto markedsrapport

Markeds­rapport juni/juli

Her finner du månedlige markedsrapporter med betraktninger fra fondsekspertene våre.

Verdensbildet

Det har vært en god måned og et godt halvår i kapitalmarkedene. Til tross for fortsatt gjenstridig inflasjon, politisk usikkerhet og rentekutt som stort sett har latt vente på seg, har veksten i verdensøkonomien vært sterkere enn ventet.

To store valg i Europa har preget den økonomiske utviklingen. I Frankrike var det stor spenning rundt den politiske situasjonen etter at president Emmanuel Macron overraskende varslet nyvalg. Den ytre høyresiden lå lenge an til å vinne valget, noe som skapte usikkerhet i markedene. Det var imidlertid venstresiden, ved partiet Ny Folkefront, som til slutt sikret seg flest mandater.

I Storbritannia gjorde Labour-partiet et brakvalg og overtar makten for første gang på 14 år. Labour-leder Keir Starmer erstatter Rishi Sunak som statsminister. Med det forestående presidentvalget i USA er det ventet at politisk usikkerhet vil prege verdensbildet og den globale økonomien også det kommende halvåret.

Aksjemarkedet

Det har vært et solid første halvår i de globale aksjemarkedene, og juni ble nok en god måned. Verdensindeksen MSCI World steg 2 % målt i USD, og utviklingen ble hovedsakelig drevet av sterke resultater for amerikanske selskaper og IT-sektoren. Hittil i år er MSCI World (USD) opp 11,75 %.

Den norske kronen svekket seg mot de store globale valutaene i juni, og det ga et ekstra avkastningsbidrag for norske investorer som har vært investert i globale aksjer.

Fremvoksende markeder leverte også sterkt i juni, mens Europa og Norden viste en negativ trend denne måneden. Likevel legger Oslo Børs bak seg et solid første halvår, etter en noe svak start på året. Oslo Børs’ hovedindeks (OSEBX) er opp 8,9 % hittil i år, mens fondsindeksen OSEFX er opp 10,4 %.

Rentemarkedet

I begynnelsen av juni besluttet den europeiske sentralbanken (ESB) å kutte styringsrenten for første gang siden 2019. Renten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng, og det ble et fall i de lange rentene i store deler av eurosonen. Unntaket var Frankrike, der den politiske usikkerheten drev de lange rentene opp, slik at rentedifferansen mellom Frankrike og Tyskland økte til 0,76 prosentpoeng. Dette er den største differansen på syv år.

Gjenstridig inflasjon og sterke økonomiske nøkkeltall gjorde at både USA og Norge avventer med rentekutt. Markedene forventer 1–2 rentekutt før utgangen av året, både i USA og i eurosonen.

Norges Bank har hevet sine anslag for BNP, lønnsvekst og inflasjon fremover. Det er nå ventet at renten vil holdes uendret på 4,5 % ut året og at et rentekutt først vil komme i mars 2025.

Viktig informasjon om rapportene våre

Denne rapporten er laget av Gjensidige Pensjonsforsikring AS som generelt informasjonsmateriale. Det er viktig at ingen oppfatter materialet som en personlig anbefaling av bestemte verdipapirer, finansielle instrumenter eller strategier. Innholdet er heller ikke egnet som investeringsrådgivning for den enkelte investor. Vi har basert materialet på opplysninger som er offentlig tilgjengelige.

Alle vurderinger og estimater er gitt i god tro. Vi anser alle kildene våre som pålitelige, men kan ikke garantere at alle opplysningene er korrekte eller fullstendige. Gjensidige Pensjonsforsikring AS påtar seg ikke ansvar for eventuelle feil i informasjonen. Derfor kan vi heller ikke ta ansvar for eventuelle tap i forbindelse med disposisjoner som er foretatt på bakgrunn av det vi presenterer her.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risiko og kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Valutakursendringer vil kunne påvirke verdien av fondet dersom andelenes kurser stilles i fremmed valuta.