Hopp til innhold

Bakst til lokalsamfunnet

Lund Bakeri & Conditori

Om Lund Bakeri & Conditori

Håndtverksbakeri, lager surdeig og brød for hånd fra bunnen av. Småbrød og kaker, budapestkake på distribunal, catering med rundstykker og snitter. Pizza og salater. 

Nederst i Kringleveien, ved den koselige gågata, ligger Lund Bakeri & Conditori. Vi går spent inn i bakeriet og ser to blide damer bak disken som ønsker oss velkommen. På bordet til høyre sitter 6 eldre karer og koser seg med en kopp kaffe, og på et annet bord ser vi en liten familie som koser seg med nybakte boller på morgenkvisten. Dette er virkelig en koselig plass her på Kyrksæterøra, tenker vi.

Vi er heldige og får sitte en liten stund og ta inn den koselige atmosfæren, og blir tilbydd ferskbrygget Cappuccino og et smørbrød mens vi venter. Om litt kommer en smørblid kar med mel-støv på nesa si, og vi skjønner fort at det er Baker Lund som har satt seg ved bordet. 

Familiebedriften med hjerte for lokalsamfunnet

Det var ekteparet, Harald og Kolbjørg, som startet Lund Bakeri rundt 15. mai i 1965. Da var Harald bare 25 år gammel. Det har vært kontinuerlig bakeridrift i Hemne-området siden 1861, med flere bakeri i bygda. Den gang var det nærmest en i hver dagligvarebutikk og hvert hushjørne.

Harald Lund gikk i lære for å bli baker når han var 15 år. I 1959 reiste han til Tyskland og gikk lære i Frankfurt som utvekslingsstudent. Det var vanlig at ungdom ble sendt mellom Norge og Tyskland for å forsone seg etter andre verdenskrig. Noen av disse har fortsatt kontakt den dag i dag.

Sønnene, Øyvind og Knut Harald, tok over bakeriet i 2004. «Vi prøvde å utvikle det i vår retning, men klart far har vært en god mentor så klart. Han baker en del på steinovner for eksempel. Før i tiden hadde vi en plass på handelsstedet Magerøya og et på Vinjeøra, og der sto det en steinovn fra 1890-åra, en god gammeldags en. Denne pusset vi opp igjen på 90-tallet når bakeriet utpå der kom tilbake i drift. Pappa har en tilknytning til den plassen der, for bestefaren hans jobba der i 1890-åra, så vi har en stor baker-slekt, med pappas onkler og tanter og søskenbarn som har drevet bakeri rundt om i distriktet og i Trondheim.»

Noen kommer bortom for å høre om det er intervju på gang. «Ja, snakker du ikke noe om den gamle arbeidsstokken din da?» Vi ser spørrende ut; «Det er søstera mi det herre ser du!» På veggen henger det bilde av hele søskenflokken som barn i forklær, bakeluer og kjevler. «Dere er mange da?» «-Vi er 6 søsken ja. 5 tette og 1 attpåklatt. Eldste bror var 26 år når han fikk seg en lillesøster.» sier Øyvind.

Øyvind bestemte tidlig at det var baker han ville bli. Hvis han kunne jobbe i bakeriet på Kyrksæterøra og hjelpe faren, hvorfor skulle han jobbe noen andre plasser? «Men det er klart at, jeg har jo tre voksne sønner selv som ikke ble fristet til et yrkesliv som baker på fulltid, selv om de også har hjulpet til en del i familiebedriften.» legger han smilende til.

«Før startet vi gjerne klokken 2 om natten på hverdag, og klokken 3 ellers, men når det nærmer seg jul og sesong starter vi gjerne enda tidligere. Så det går fort en 14-15 timer i døgnet når det står på -og det gikk i mange år.

«Men på sikt smalt det inn litt sykdom, med storebror som fikk drypp og jeg selv fikk hjerteinfarkt på arbeid, og da hadde vi heldigvis nøkkelmannforsikring gjennom Gjensidige».

«Og det kommer godt med når du driver selvstendig. Forsikringen slo inn, og da fikk vi tid til å omstille oss, slik at vi kunne drive videre. Forsikringspengene er jo viktig i og for seg, men da kunne vi gjøre grep som å redusere arbeidstiden, kutte ned på leveranser og satset på kafeteriaen, med full disk av alt sortiment til kundene. For alle ønsker jo å kjøpe lokalbrød, og da kunne vi gi det til folket i bygda i denne perioden.»

Når noen er spesielt viktige

Nøkkelpersonforsikring sikrer deg kapital dersom en spesielt viktig medarbeider faller fra eller blir alvorlig syk. Kjøper du behandlingsforsikring, er nøkkelpersonene sikret behandling i løpet av kort tid. Dersom en nøkkelperson blir alvorlig syk eller faller fra, får du også mulighet til å dekke firmaets økonomiske tap.

«Så nå er proppen i ballongen borte, og vi har fått mer overskudd til familie og andre ting som ikke er jobb».

«Vi er jo i beredskap hele tiden, om det er krig, sykdom eller pandemi, så ruller bakeriet likevel. Det brant her for noen år siden, og da sto vi faktisk og jobbet samtidig som at brannmannskapet sprang rundt her. Under pandemien merket vi ikke så mye utenom smittebølgene. Folket kom innom, spesielt på sommeren. Da kom det jo folk fra hele landet som aldri hadde kommet hit, hadde det ikke vært for at grensene var stengt.»

Det er en viktig institusjon å vise fram for de som kommer på besøk her på Kyrksæterøra. Mange kjenner til blant annet Budapestkaka, som leveres fra Bergen i vest helt til Mo i Rana i nord, og vi er et foretak med mange tradisjoner. Det er ikke mange som driver på den måten vi gjør lenger, og det har vært krevende til tider, men med den omstillingen vi kunne gjøre sammen med Gjensidige så har det blitt veldig bra. Og vi hjelper hverandre.

Men litt tid har det blitt til andre ting enn baking. På veggen ved disken henger det bilder fra fotballkamper som er spilt og vunnet i 2. divisjon, og historiene kommer tett om turer rundt om i distriktet på både jakt og fiske, sommer som vinter.

Det å drive bakeri er som å spille en fotballkamp hver dag. Du må ta poeng. Hvert fall uavgjort eller 3 poeng for å få det til å gå. Du må holde på hele tiden. Og da er det gull verdt å kunne ha et lokalt kontor med støttespillere som man kan prate med og spille ball med hverandre.

I løpet av praten vår har bakeriet fylt seg opp med folk på hvert eneste bord, med latter og gode samtaler. Mange kommer bort til oss og hilser på Øyvind der han sitter, og det er tydelig at familien Lund og bakeriet deres ligger godt sentrert i hjertet til de i lokalsamfunnet her.

Så neste gang du er i nærheten av Kringleveien på Kyrksæterøra, anbefaler vi deg å ta turen innom denne herlige gjengen!