Mann kneler ved ødelagt sykkel.

Bråstopp på sykkelturen?

Det er kjekt å kunne ordne opp selv når uhellet er ute. Men hva om det ikke går?

Sykkelreparatør Rasmus Leiro
Rasmus Leiro

– Mange syklister har opplevd å bli stående i veikanten med et flatt dekk. Andre vanlige problemer er at kjedet kiler seg fast og skader giret og at gir- eller bremsevaieren ryker, sier Rasmus Leiro.

Som erfaren sykkelreparatør og forfatter av flere bøker om mekking, vet han det meste om skader og uhell som kan oppstå på sykkelturen.

– En dreven sykkelentusiast vil kunne fikse girsystem, drivverk og vaiere når uhellet er ute. Hvis du derimot ikke er vant til å skru på sykkelen, er mulighetene naturlig nok begrenset. Men en punktering kan de aller fleste håndtere. Det å bytte slange er en ganske enkel operasjon. Du klarer det på ti minutter, lover Leiro.

Sykkelreparatør Rasmus Leiro
Rasmus Leiro

Enkelt å bytte sykkelslange

Utstyret du trenger for å bytte slange får plass i en liten veske under setet eller et sted på rammen. Du trenger en reserveslange og et par dekkspaker til å vrenge dekket av felgen med. I tillegg må du ha en liten pumpe. Den er sannsynligvis for stor for vesken, men kan sitte i et feste på rammen eller ligge i ryggsekken din.

– Du kan selvsagt ha med et sett med lappesaker i stedet. Som regel er det likevel både lettere og mindre tidkrevende å bytte slangen enn å lappe et hull, påpeker Leiro.

De fleste sykler har hurtigkoblinger på hjulene. Dermed er det lett å få dem av og på uten verktøy. Hvis hjulet er festet med en skrue, trenger du en unbrakonøkkel for å løsne den. På noen elsykler er hjulet festet med hjulmuttere som er mer solide enn en hurtigkobling. Da er det en fastnøkkel eller skiftenøkkel som gjelder, forteller Leiro.

– I utgangspunktet er det ikke vanskeligere å bytte slange på en elsykkel enn på en vanlig tohjuling. Vekten på doningen kan imidlertid utgjøre et problem. Og hvis motoren sitter i navet på et av hjulene i stedet for i kranken, bør du antakelig ikke gå løs på oppgaven, sier sykkeleksperten. Les hans steg for steg-guide for bytte av sykkelslange lenger ned i artikkelen.

Hurtigkobling på sykkelen
HURTIGKOBLING: Vipp ut den svarte hendelen og skru noen få omdreininger. Vips, så er hjulet løst.

Gir veihjelp til syklister

Produktsjef Kristin Lid i Gjensidige
Kristin Lid i Gjensidige

Kanskje kan du heller ringe etter assistanse? Gjensidige tilbyr nå veihjelp for sykkel til kunder som har selskapets beste innboforsikring, opplyser produktsjef Kristin Lid.

– Når det blir flere som sykler, forventer vi at det også blir flere uhell. Vi tror også at andelen elsyklister som får tekniske problemer kommer til å øke. En elsykkel er dessuten ganske tung, og den kan være vanskelig å håndtere hvis noe går galt. Da er det kjekt å vite at man kan få hjelp av profesjonelle, sier Lid.

Hun viser til at stadig flere nordmenn velger sykkel som fremkomstmiddel. I 2020 kjøpte vi til sammen over 400 000 sykler. Salget av elsykler økte med 50 prosent sammenlignet med året før, ifølge Norsk Sportsbransjeforening. Utviklingen kan delvis forklares med en korona-effekt, fremhever bransjen. Der tror de likevel på vekst også i årene som kommer.

I tillegg har Stortinget vedtatt et mål om at innen 2023 skal åtte prosent av alle reiser på landsbasis og 20 prosent av alle reiser i byene foregå på sykkel.

– Vi håper at enda flere vil velge sykkel fremfor bil når de vet at det er hjelp å få hvis noe skulle skje, sier Lid.

Her kan du lese mer om hvem som har veihjelp i forsikringen og vilkår for tjenesten.

Produktsjef Kristin Lid i Gjensidige
Kristin Lid i Gjensidige

Slik bytter du sykkelslange – steg for steg

Har du ikke byttet sykkelslange før? Følg Rasmus Leiros oppskrift – så klarer du det på maks ti minutter.

1) La sykkelen stå oppreist når du løsner hjulet og tar det av sykkelen. Setter du sykkelen opp ned, risikerer du å skade håndtak, sete og display.

2) Bruk dekkspakene til å vrenge dekket av på én side av felgen. Skru løs ventilen og ta ut den ødelagte slangen.

3) Sitter det et fremmedlegeme i dekket? Det må bort. En spiker eller lignende kan punktere den nye slangen. Hvis du hverken ser eller kjenner noe i dekket, kan du pumpe opp slangen for å finne hullet. Det blir lettere å finne et fremmedlegeme når du vet at det sitter så og så langt fra ventilen.

4) Legg den nye slangen i dekket, tre i ventilen i felgen og vipp dekket tilbake på plass. Vær forsiktig med dekkspakene. De kan skade den nye slangen. Bruk håndmakt så langt det lar seg gjøre

6) Pump luft i dekket, snurr hjulet rundt og sjekk at dekket sitter rett. Fest mutter og hette på ventilen og fortsett sykkelturen. Husk å kaste den ødelagte slangen i en søppelkasse.

Sist oppdatert:

Mer om:

FritidTrening