Mann ute i mørket.

Trygg Trafikk med advarsel: Gatelys gir falsk trygghet

Statistikken viser at byfolk er særlig dårlige på refleksbruk. Visste du at den er minst like viktig blant butikkvinduer og gatelykter?

Kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.
Ann-Helen Hansen. Foto: Trygg Trafikk

Høstmånedene står for tur, som betyr større fare knyttet til å ferdes i trafikken – spesielt om du dropper refleks. Trygg Trafikk melder om at over halvparten av nordmenn bruker refleks for sjeldent. Dette kan føre til farlige situasjoner for både bilister og fotgjengere.

 – Reflekstellingene fra 2022 viser at 48 prosent bruker refleks når de er ute og går i mørket. Vi har sett at refleksbruken øker, men det går for sakte. Altfor mange glemmer å ta på seg refleksen når de skal ut og gå, særlig i byene. Her bruker kun 41 prosent refleks i mørket, forteller Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

Kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.
Ann-Helen Hansen. Foto: Trygg Trafikk

Flest ulykker i byene

Mange tror at det ikke er like viktig med refleks når de ferdes i byene og andre områder med gatelys. Men dette er en antakelse uten rot i virkeligheten.

– I byene er det gjerne mye gatelys og man opplever selv god sikt. Men for en bilfører er det svært krevende å se en fotgjenger uten refleks når det er mange lyskilder og motlys som krangler om oppmerksomheten, sier Hansen og slår fast at gatelys gir en falsk trygghet.

– Det er viktig å bruke øynene godt og helst en refleks rundt hvert bein, tilføyer hun.

To eller ti sekunder kan utgjøre en stor forskjell

Refleksbruk har en mye større påvirkning på synlighet enn mange tenker. Uten refleks er du ikke synlig før på 15 til 30 meters hold, mens med refleks vil en bilist kunne se deg på hele 140 meters hold ved bruk av nærlys.

Regner man om dette til sekunder, vil bilføreren ha ti sekunder – i stedet for to – på å reagere.

Hansen avslutter med å dele noen tips til deg som skal ut i høstmørket:

– Synlighet er avgjørende for å bli sett i trafikken, uansett tid på døgnet. Nå som det går mot mørkere og gråere tider er det smart å bruke klær med sterke farger på dagtid, for å enklere bli lagt merke til. Og på kvelden er det selvfølgelig refleks som gjelder. Gjør det til en god vane allerede i dag å bruke refleks.

Les også: Denne fargen er lettest å se i høstmørket

Sist oppdatert:

Mer om:

VæretFritid