Bil. Kart. Pekende finger.

Sommerferie utenlands? Leiebil har aldri vært dyrere

Har du planer om å leie bil sydover? Da bør du forberede deg på å bli lurt og ha kredittkortet klart.

Vi ble advart mot høye priser i leiebilmarkedet under fjoråret, og prisene skyter fortsatt i været. Uroligheter i verden og etterslep etter pandemien har ført til tøffe tider for turistnæringen i mange land. 

– Det har gjort at det meste har blitt mye dyrere enn tidligere. Både flybilletter sydover, feriebolig og ikke minst leiebil, som skaper kostnadssjokk for mange. De med planer om en etterlengtet tur til sol og varme må nok belage seg på å betale mer, mye mer enn tidligere, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Lavt servicenivå og økt kjøpepress

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Søk på hjemmesidene til et knippe utenlandske leiebilselskaper viser at en helt enkel leiebil i Spania, Hellas eller Italia fort koster over 10 000 kroner for to uker. Med diverse ekstra forsikringer kan du plusse på enda flere tusenlapper, ifølge Voll.

– Jeg tror noen vil oppleve at leiebilen til slutt kan bli dyrere enn flybilletten. På Finn.no og andre søkemotorer kan du finne priser godt under dette, men da er det med rimeligste forsikring uten tilleggsdekninger, påpeker han.

Selv ved kjøp av «tilleggsprodukter» fra eksterne aktører påtvinges du forsikringer du aldri har hørt om.

– Jo lengre syd en kommer, jo kraftigere synker servicenivået kombinert med et kraftig økende kjøpepress, sier kommunikasjonssjefen og fortsetter: 

– En helt enkel leiebil du finner på søkemotorer til noen få tusen kroner kan mer enn doble seg i pris før en står med nøklene i lommen.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Bestem deg først

Normalt holder det med lovpålagt ansvarsforsikring og en forsikring som dekker skade på eget og andres kjøretøy, opplyser Voll.

– Truer de med høy egenandel, har de fleste forsikringsselskapene en dekning for skader ved uhell med leiebil i reiseforsikringen.

I enkelte tilfeller skal du har god helse for å motstå presset fra selgerne, mener kommunikasjonssjefen og kommer med en oppfordring:

– Bestem deg for hvilke forsikringer du vil ha før du går i skranken. Forbered deg på trusler og mye press, men takk pent, nei – og atter nei.

Følg disse forholdsreglene og unngå å bli lurt:

  • Bestill leiebil før du reiser og bestem deg for hvilke dekninger du vil ha.
  • Vær klar over at kjøp av rimelige dekninger hos «eksterne» leverandører går helt greit, men at kjøpepresset vil være like stort når du skal hente leiebil.
  • Er dere mer enn én sjåfør, må ekstraforsikring tegnes.
  • Husk førerkort, kredittkort og pass.
  • Vær oppmerksom på at flere utleiefirmaer har begynt å begrense maks kjørelengde kraftig i utleieperioden.  
  • Selv om en kan få dekket egenandelen opp til et maks beløp på reiseforsikringen, er ikke reiseforsikring en bilforsikring.
  • Flere selskaper sydover i Europa utøver stort press på å kjøpe tilleggsprodukter, uansett hva du har tegnet i forkant.
  • Bruk uavhengige nettsider for å danne deg et bilde av utleiefirmaet, for eksempel Trustpilot.no.
  • Ta bilde og video av bilen utvendig og innvendig. Sveip over hele bilen med mobilen og ta med omgivelsene rundt, slik at det kommer frem hvor og når videoen ble tatt.

Sjekk vår Reiseside. Her har vi samlet flere artikler om reise og ferie.

Sist oppdatert: