Kjerag fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden

Norges ti mest populære fjellturer

Det er fint å drømme om flotte fjellturer, men enda bedre å gjennomføre dem. Her er Norges ti mest populære fjellturer.

Du trenger ikke reise utenlands for å oppleve stor natur i sommer, Norge har mer enn nok å by på. Alt fra dype daler og høye fjell til grønne skoger og majestetiske fosser.

– Hvorfor ikke benytte sommeren til å oppleve Norge i høyden, lyder oppfordringen fra DNT, som har vist vei til naturopplevelser i 150 år.

Generalsekretær i DNT Nils Øveraas sier det finnes flust av gode turopplevelser i hele landet.

– Uansett hvor du velger å gå, er vakker natur garantert. Husk bare at så lenge du får en god opplevelse, er det ikke så nøye om du kommer helt til topps. Og at de eneste sporene du skal legge igjen etter deg, er fotspor, sier Øveraas, og viser til DNTs liste over de ti mest populære fjellturene i Norge:

1. Preikestolen

Må du reservere plass?


I Oslomarka må plass på hyttene reserveres. Andre steder trenger du bare å sjekke at hytta er åpen.

Skal du overnatte på betjent hytte i to eller flere dager, er det likevel lurt å bestille plass. Ring eller send e-post til hytta.

Se UT.no for mer informasjon.

Den verdenskjente attraksjonen ved Lysefjorden innenfor Stavanger er en av Norges store turistmagneter. 280 000 mennesker tok turen ut på det svimlende fjellplatået i 2017, og antallet øker for hvert år. Det er meget god sti fra til fjellhylla fra Preikestolen fjellstue.

Må du reservere plass?


I Oslomarka må plass på hyttene reserveres. Andre steder trenger du bare å sjekke at hytta er åpen.

Skal du overnatte på betjent hytte i to eller flere dager, er det likevel lurt å bestille plass. Ring eller send e-post til hytta.

Se UT.no for mer informasjon.

2. Gaustatoppen

Årlig bestiger mer enn 90 000 mennesker fjellet med Østlandets videste utsikt. Turen er lett tilgjengelig fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro tar turen opp og ned fjelltoppen knappe tre timer – vaffelpausen på toppen kommer i tillegg. Høydeforskjellen er på omtrent 700 meter, men stien opp er god og tydelig.

3. Trolltunga

Dette har blitt en svært populær attraksjon i senere år, og det er ikke uvanlig at det er kø for å komme ut på “tunga”. I 2017 besøkte hele 85 000 den unike steinformasjonen, som står horisontalt ut fra fjellet. Ringedalsvannet ligger 700 luftige meter under. Fra Skjeggedal tar fotturen ca. åtte timer tur/retur.

4. Kjerag

Majesteten i Lysefjorden. Med sine 1 000 loddrette meter fremstår selveste Preikestolen liten i forhold. Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av. Terrenget er tungt og krevende, men når du er fremme venter lønn for strevet.

5. Besseggen

Det er en grunn til at dette er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og bratte stier gir en god følelse av mestring. Turen er ikke spesielt vanskelig eller farlig, med med det grønne Gjendevannet 400 meter nede på den ene siden og det dypblå Bessvatn på den andre, kan det kile godt i magen.

6. Galdhøpiggen

Norges høyeste fjell gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell – det er også et symbol på forholdet mellom nordmenn og fjellet. Hvem vet ikke hva «2469» står for? Fjellet er høyt, men ikke utilgjengelig. Turen passer også for turvante barn. Turen fra Glitterheim til Glittertind anbefales også.

7. Rallarvegen

Rallarvegen er den suverent mest populære sykkelturen i fjellet. Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her kan du oppleve flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg.

8. Romsdalseggen

Romsdalseggen gir en spektakulær utsikt ut over Romsdalsfjellene, med Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene som de mest markante. Flott fjordutsikt er det også, med Rauma elv som slynger seg langt nede i dalen mot Åndalsnes. Turen tar 6–8 timer og er middels krevende. Etter den første stigningen kan man velge om man går normalruten over eggen eller en litt lettere variant der man unngår de luftigste partiene.

9. Over vidden fra Fløyen til Ulriken i Bergen

Flere tusen går årlig over Ulrikens topp. Turen over vidden er dermed en av de mest kjente turene på byfjellene rundt Bergen – selvsagt ikke uten grunn. Gjennom hele året gir turen over vidden en flott opplevelse av ekte høyfjell, og ruten er lett tilgjengelig fra både Fløyen og Ulriken.

10. Aurlandsdalen

Kombinasjonen av spennende, vill natur og interessant kulturhistorie er overveldede. Her møtes østland og vestland i et vakkert fjellområde. Skarvheimen er brukt som gjennomfartsvei for de som har gått fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør med sjumilsstøvlene på. Du møter store kontraster i goldt steinlandskap, frodige, dype daler, mektige fjell og buldrende fossestryk. Turen kan gås langs flere ulike løyper.

For flere turtips, besøk UT.no

Sist oppdatert: