Vasking av skitten terrasse

Ta vårpussen på terrassen

Etter en lang vinter trenger terrassen en omgang med kost og såpevann. Slik får du et perfekt resultat.

Chera Westman i Ifi
Chera Westman

Etter vinteren trenger uteplassen litt omsorg og pleie for å bli klar til sommersesongen. Litt jobb er det jo, men en ordentlig vårrengjøring utendørs har mange fordeler, fremhever Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no).

– En årlig sjekk av tilstanden gjør at du raskt oppdager eventuelle skader og behov for vedlikehold. asker du bort smuss, alger og svertesopp når våren kommer, kan det spare deg for mye jobb og store utgifter senere, sier Westman. 

– Dessuten er det ekstra deilig å nyte kaffekoppen når samvittigheten er god og vinterens etterlatenskaper er fjernet, legger hun til.

Chera Westman i Ifi
Chera Westman

Bra for lommeboken og miljøet

Dag Frogner Hansen i Jotun
Dag Frogner Hansen

Dag Frogner Hansen i Jotun utdyper: – Det er umulig å vurdere om terrassen trenger ny beis hvis bordene er fulle av møkk.

Det å ta vare på verdier og ikke kaste mer enn nødvendig er en trend, ifølge Hansen.

– All møkk, skitt og fuktighet bidrar til at tre, plast, mur og stål raskere blir nedslitt og ødelagt. Du kan forlenge levetiden med mange år ved å rengjøre og overflatebehandle alle typer underlag, sier han.

Dag Frogner Hansen i Jotun
Dag Frogner Hansen

Løser opp smuss og skitt

Snøsmelting og regn gjør treverket fuktig langt inn i porene og løser opp skitt og smuss, trafikkstøv og pollen. Derfor er det alltid enklest å vaske terrassen tidlig om våren. Du bør likevel vente til temperaturen er over ti grader før du vasker terrassen. Da er vaskemidlene mer effektive, og i tillegg tørker treverket raskere etterpå.

– Hvis du etter terrassevasken konkluderer med at bordene må beises, er det smart å vente med den jobben til det har vært varmt i været en stund. Det tar nemlig tid før all fukt etter vinteren har fordampet fra terrassebordene, sier Hansen til. 

Du bør vaske husveggen bak terrassen eller balkongen først. Ved motsatt rekkefølge vil skittent såpevann renne ned på terrassegulvet, og da må du sannsynligvis gjøre jobben en gang til. Det samme gjelder hvis du har en terrassemarkise som trenger en omgang med såpe og vann.

Dette trenger du

FØR OG ETTER: En omgang med såpe og vann gir nytt liv til en gammel terrasse. Foto: Robert Walmann
FØR OG ETTER: En omgang med såpe og vann gir nytt liv til en gammel terrasse. Foto: Robert Walmann
  • En feiekost til å fjerne løv, barnåler og løst smuss.
  • En hageslange eller en høytrykksspyler. Sistnevnte blir ofte levert med en egen terrassevasker. Benytter du det vanlige munnstykket, bør du skru ned trykket, bruke bred stråle og holde god avstand til treverket.
  • En vaskekost med forlengerskaft (ekspertene anbefaler Jotun Superkost).
  • Utstyr og klær som beskytter huden og øynene. Unngå å puste inn eventuell sprøytetåke.
  • Rengjøringsmidler beregnet for overflatene du skal vaske. 
FØR OG ETTER: En omgang med såpe og vann gir nytt liv til en gammel terrasse. Foto: Robert Walmann
FØR OG ETTER: En omgang med såpe og vann gir nytt liv til en gammel terrasse. Foto: Robert Walmann

Viktig å fjerne sopp og alger

Vi anbefaler ikke hjemmelagde blandinger bestående av oppvasksåpe, grønnsåpe, salmiakk og så videre. I verste fall risikerer du å skade treverket. Midler som er laget for formålet er skånsomme mot treverket og effektive mot smuss, sopp og alger, fremhever Chera Westman.

– Og hvis du vil spare tid, kan du bruke et alt i ett-produkt, supplerer Hansen. Han slår et slag for Jotuns 3-i-1-kraftvask med soppfjerner.

– Den kan brukes til både vask og vedlikehold av de aller fleste overflater og materialer. Kort sagt trenger du bare ett produkt for utendørs rengjøring. Men husk å lese bruksanvisningen, sier Jotuns ekspert.

Skyll godt

Hvor ren blir terrassen? Det avhenger av kjemikaliene og deres virketid samt hvor flink du er til å bearbeide underlaget. Det er kombinasjonen av kjemien i såpen og lett børsting som gjør suusen.

– Begynn med å fjerne løv og annet løst bøss. Spray deretter med rengjøringsmiddel og la det virke litt før du skrubber terrassen. Men ikke for hardt, da kan du flise opp det våte treverket, instruerer Westman.

Til slutt skal terrassen skylles godt med rent vann.

– Skyll lenge, mer enn hva du tror er nødvendig. Bruker du høytrykksspyler, er det viktig at trykket ikke er for høyt. Det er ikke farten på vannet, men mengden vann som gjør underlaget rent, presiserer eksperten fra Ifi.no.

Terrassevask i blokk

Bor du i blokk, er det lurt å være litt forsiktig med vann på terrassen. Hvis det renner strie strømmer av skittent vann ned til naboene, er det ikke sikkert at de hilser neste gang dere møtes. 

– Sjekk først med rent vann, og spør naboene om vannet renner ned på terrassen deres, sier Hansen.

– Har du laget balkonggulv av materialer som kan demonteres, for eksempel plater av polyuretan eller treverk som klikkes sammen, kan disse kanskje demonteres og vaskes på bakkeplan, foreslår Westman.

Toppfoto: RobertWalmann/Ifi.no

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLeilighet