Vasking av skitten terrasse

Ta vårpussen på terrassen

Etter en lang vinter trenger terrassen en omgang med kost og såpevann. Slik får du et perfekt resultat.

Chera Westman i Ifi
Chera Westman

Etter vinteren trenger uteplassen litt omsorg og pleie for å bli klar til sommersesongen. Litt jobb er det jo, men en ordentlig vårrengjøring utendørs har mange fordeler, fremhever Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no).

– En årlig sjekk av tilstanden gjør at du raskt oppdager eventuelle skader og behov for vedlikehold. Ting som kan utbedres med enkle midler nå kan spare deg for mye jobb og store utgifter senere, sier Westman. 

– Dessuten er det ekstra deilig å nyte kaffekoppen når samvittigheten er god og vinterens etterlatenskaper er fjernet, legger hun til.

Chera Westman i Ifi
Chera Westman

Bra for lommeboken og miljøet

Dag Frogner Hansen i Jotun
Dag Frogner Hansen

– Regelen gjelder for alt treverk: Vasker du bort smuss, alger og svertesopp når våren kommer, er sjansene store for at du kan utsette malejobben enda et år, slår Ifi.no-eksperten fast. 

Hun får støtte av Dag Frogner Hansen i Jotun. Regelmessig rengjøring og pleie bevarer fargen og glansen på overflatene – selv om de ble malt eller beiset for lenge siden.

– Det er dessuten enklere å oppdage slitasje og behov for vedlikehold på rene overflater. Det er umulig å vurdere om kledningen og terrassen trenger ny maling eller beis hvis bordene er fulle av møkk, slår Hansen fast.

Det å ta vare på verdier og ikke kaste mer enn nødvendig er en trend, ifølge Jotuns mann.

– All møkk, skitt og fuktighet bidrar til at tre, plast, mur og stål raskere blir nedslitt og ødelagt. Du kan forlenge levetiden med mange år ved å rengjøre og overflatebehandle alle typer underlag med alt fra maling og beis til impregneringsmidler, oljer for utemøbler i tre og voksprodukter på plast og rottingmøbler, sier han.

Dag Frogner Hansen i Jotun
Dag Frogner Hansen

Løser opp smuss og skitt

Snøsmelting og regn gjør treverket fuktig langt inn i porene og løser opp skitt og smuss, trafikkstøv og pollen. Derfor er det alltid enklest å vaske terrassen tidlig om våren.

– Det er trygt å vaske fasade og terrasse straks temperaturen holder seg over null grader gjennom hele døgnet. Men det er en fordel å vente til det blir tosifret på plussiden. Da er vaskemidlene mer effektive, og i tillegg tørker treverket raskere etterpå, sier Chera Westman.

– Hvis du etter terrassevasken konkluderer med at bordene må beises, er det smart å vente med den jobben til det har vært varmt i været en stund. Det tar nemlig tid før all fukt etter vinteren har fordampet fra terrassebordene, legger Dag Frogner Hansen til. 

Før øvrig bør du vaske husveggen bak terrassen eller balkongen først. Ved motsatt rekkefølge vil skittent såpevann renne ned på terrassegulvet, og da må du sannsynligvis gjøre jobben en gang til. Det samme gjelder hvis du har en terrassemarkise som trenger en omgang med såpe og vann.

Dette trenger du

  • En feiekost til å fjerne løv, barnåler og løst smuss.
  • En hageslange eller en høytrykksspyler. Sistnevnte blir ofte levert med en egen terrassevasker. Benytter du det vanlige munnstykket, bør du skru ned trykket, bruke bred stråle og holde god avstand til treverket.
  • En vaskekost med forlengerskaft.
  • Utstyr og klær som beskytter huden og øynene. I tillegg bør du unngå å puste inn eventuell sprøytetåke.
  • Rengjøringsmidler beregnet for overflatene du skal vaske. 
FØR OG ETTER: En omgang med såpe og vann gir nytt liv til en gammel terrasse. Foto: Jotun
FØR OG ETTER: En omgang med såpe og vann gir nytt liv til en gammel terrasse. Foto: Jotun

Viktig å fjerne sopp og alger

Det finnes egne midler for fjerning av smuss, groing og jordslag, og de er dessuten beregnet for vask av ulike underlag.

Disse er å anbefale fremfor hjemmelagde blandinger bestående av oppvasksåpe, grønnsåpe, salmiakk og så videre, opplyser Westman.

– Og hvis du vil spare tid, kan du bruke et alt i ett-produkt, supplerer Hansen. Han slår et slag for Jotuns 3-i-1-kraftvask med soppfjerner.

– Den kan brukes til både husvask og vedlikehold av de aller fleste overflater og materialer. Kort sagt trenger du bare ett produkt for utendørs rengjøring, fremholder Jotuns ekspert.

Det er uansett viktig å anvende vaskeprodukter som inneholder sopp- og algefjerner før beising eller maling. Hvis du overmaler svertesopp, vil den skille ut enzymer som lager små hull i malingsfilmen slik at regnvann kan trekke inn. Det vil føre til avflassing.

– For øvrig er skumvasking av hus det nye. Det er en effektiv metode som gjør at såpen tørker litt saktere og gir et renere sluttresultat. Jotuns 3-i-1-produkt eller lignende midler er effektivt på både fasaden og terrassen, sier Hansen. 

Skyll godt

Hvor ren blir terrassen? Det avhenger av kjemikaliene og deres virketid samt hvor flink du er til å bearbeide underlaget.

– Begynn med å fjerne løv og annet løst bøss. Spray deretter med rengjøringsmiddel og la det virke litt før du skrubber terrassen, instruerer Westman.

Til slutt skal terrassen skylles godt med rent vann.

– Skyll lenge, mer enn hva du tror er nødvendig. Bruker du høytrykksspyler, er det viktig at trykket ikke er for høyt. Det er ikke farten på vannet, men mengden vann som gjør underlaget rent, presiserer eksperten fra Ifi.no.

Bor du i blokk, er det lurt å være litt forsiktig med vann på terrassen. Hvis det renner strie strømmer av skittent vann ned til naboene, er det ikke sikkert at de hilser neste gang dere møtes. 

– Har du laget balkonggulv av materialer som kan demonteres, for eksempel plater av polyuretan eller treverk som klikkes sammen, kan disse kanskje demonteres og vaskes på bakkeplan, foreslår Westman.

– Sjekk uansett med rent vann først, og be naboen gi beskjed om eventuelt skittent såpevann på balkongen sin, er Hansens råd.

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLeilighet