Hopp til innhold

Snakk om brann før det brenner

8 av 10 som omkommer i brann, omkommer hjemme i egen bolig. Det er viktig å snakke om brann før det brenner, slik at hele familien vet hva de skal gjøre dersom brann oppstår.

- Tør å ta praten, oppfordrer Ingar Danielsen. Danielsen er leder for forebyggende avdeling i Hallingdal Brann og Redningstjeneste. Er det noe han bokstavlig talt brenner for, er det viktigheten av å snakke om brann hjemme, - Mange tenker at "det skjer ikke oss," mens andre kan synes det er ubehagelig å snakke om.

 

Øvelse gjør mester

Det er anbefalt at man har brannøvelse hjemme minst en gang i året, men gjerne flere ganger. Dette er like viktig om man bor alene! - Dersom det kun er voksne i husstanden kan man snakke og visualisere hva man bør gjøre. Men for barnefamilier er oppfordringen fra Danielsen klar; snakk om brann og gjennomfør brannøvelse!

Brannpraten må tilpasses alderen på barna, sier han.- Barn bør ha fokus på evakuering og varsling. De minste barna bør lære seg å rope på voksne i husstanden dersom de oppdager brann. Husk også at barn ofte gjemmer seg når de blir redd, det er viktig å forklare at det er farlig å gjemme seg under en brann.

For et barn kan det også være fristende å løpe inn igjen om det har glemt kosedyret sitt eller lignende. - En skal aldri løpe inn igjen i en brennende bygning, sier Danielsen. Avtal også alltid en fast møteplass utenfor huset, avslutter han.

En brannprat og brannøvelse kan inneholde:

• Har dere nok røykvarslere, fungerer de?

• Hvilke rømningsmuligheter finnes (vindu, brannstige m.m), og kan de brukes av alle?

• Hvor er slokkeutstyret plassert, og hvordan brukes det?

• Er det behov for å varsle andre ved brann?

• Avtal en møteplass ute. 

Kilde: Brannvernforeningen

Brannstige- en enkel sikkerhet

Ørjan Ruud, salgssjef i Stiger Til Tak, har levert mange brannstiger til Hallinger de siste årene. Likevel opplever han at etterspørselen er større utenfor Hallingdal, og akkurat det bekymrer han.

Krav om brannstige inntreffer først dersom det er mer enn 5 meter ned til bakken. - Har du prøvd å stå fem meter over bakken og forestille deg å hoppe? Det er høyt! Jeg skal love deg at dersom du står i vinduet, kanskje med et barn i hver hånd, kommer det til å være en tøff beslutning, sier han. 

Ruud anbefaler at alle husstander vurdere behovet sitt for brannstige. En brannstige til et bolighus koster fra 3990,- sier han. - En forholdsvis rimelig forsikring for din sikkerhet. I tillegg er den enkel å montere, og de fleste klarer dette fint selv. 

Ruud tilføyer at det hjelper lite med sikkerhetsutstyr dersom du ikke kan bruke det. Har du investert i en brannstige må du øve på å bruke den. 

- Mange og spesielt barn har problemer med å åpne sikkerhetslåsen på vinduet, dette er det viktig å øve på! - Det hjelper ikke med brannstige om man ikke kan åpne vinduet, sier han avslutningsvis. 

Luftig: Ørjan Ruud. Bilde fra et større prosjekt i Oslo.

Virker utstyret ditt?

I tillegg til å ha brannøvelse er det viktig å sjekke at sikkerhetsutstyret virker. Du må vite hvor det er og hvordan det brukes, sier Unn Marit Skredegård. Hun er ansvarlig for sikkerhetsbutikken til Gjensidige Hallingdal.

De fleste røykvarslerbatterier skal byttes en gang i året. Det er også utløpsdato på slokkeskum og pulverapparat. Dersom du har seriekoblede røykvarslere bør du sjekke at disse faktisk "snakker sammen" 

Det er også viktig å sjekke at alle hører røykvarsleren. Små barn hører ikke høyfrekvente lyder like godt som voksne forklarer hun.

- Dette er små tiltak som faktisk kan bety forskjell mellom liv og død!

Rabatt på sikkerhetsutstyr

Som kunde i Gjensidige Hallingdal får du rabatt på en rekke ulikt sikkerhetsutstyr.

Du får blant annet halv pris på slukkeapparat, husbrannslange og røykvarslere.

I tillegg tilbakebetaler vi 50 % av utgiftene for brannstige mot fremvisning av kvittering (eks. eventuell montering)