Hopp til innhold

Nå blir det demenskor på Gol

Demenskoret på NRK tok Norge med storm. Og i etterkant har det blitt opprettet en rekke nye demenskor - nå tar Gol etter. 

Tilfeldigheter

 

Som så mange andre fulgte ansatte i Gjensidige Hallingdal med på demenskoret.Og en dag ble det et tema under den daglige morgenkaffen. Eli Synøve Myrvold er salgsleder for privatforsikring, og selv pårørende til noen med demensdiagnose. - Det programmet traff meg på så mange måter, det var fint å se hvor mye glede musikken gir. Vi var flere ansatte som snakket om at dette måtte være et fint tilbud å ha i Hallingdal, forteller Eli Synøve.

Tilfeldighetene ville det til at Øistein Holtmon kom innom kontoret til Eli Synøve dagen etterpå. Øistein er pensjonert pianist og musikkterapeut, og har betydd mye for musikklivet, spesielt på Gol og Nesbyen. - Øistein skulle egentlig bare ordne noe med forsikringen sin, sier Eli Synøve. Men sammen med markedsansvarlig, Tove Hoftun, ble det også en spontan og fin samtale om musikk og demenskoret. - Jeg pleier ikke å oppfordre kundene våre til å starte kor altså, ler Eli Synøve. - Men jeg kan nok ha nevnt at han kunne vært riktig person for oppgaven. 

Ringte mange ganger

Diakon i Gol og Herad sokn. Martha Frøyland Bleiktvedt, hadde også hatt demenskor i tankene. - Mange hadde nevnt for meg at dette burde vi hatt på Gol, og gjennom jobben min kjente jeg allerede personer som ønsket seg dette tilbudet. Noen hadde nevnt Øistein Holtmon for meg, men han var jo pensjonist så jeg var usikker på om han var interessert. Men etter en prat med Tove Hoftun ble jeg oppfordret til å kontakte han likevel.

Martha ringte Øistein mange ganger, men han tok aldri telefonen. Heldigvis gav ikke Martha opp, og fikk en bekjent av Øistein til å få tak i han. - Øistein ville jo gjerne være med, men han pleide ikke å svare på ukjente nummer, ler Martha. 

Ønsker du å søke støtte?

Vi støtter lag, organisasjoner og enkeltutøvere. Barn og unge, kultur og søknader som bidrar til et tryggere lokalsamfunn blir prioritert. Søknaden må sendes skriftlig.

Bestemme over egen tid

Det Øistein liker aller best med å være pensjonist er å bestemme over sin egen tid. Han har fått mange forespørsler etter at han pensjonerte seg, men han har takket pent nei til de fleste av de. - Men dette kunne jeg ikke takke nei, til sier Øistein. Dette er veldig spennende, jeg har lang erfaring som musikkterapeut men har aldri jobbet med mennesker med denne diagnosen. 

Øistein forteller at han raskt tok kontakt med Norges Musikkhøyskole for råd og tips, og har allerede begynt å lese en bok om temaet. I tillegg har han på eget initiativ investert i et nytt musikkanlegg som de kan bruke under korøvelsene på Bedehuset. - Det er rart hvor fort hjernen går tilbake i jobbmodus, selv etter mange år som pensjonist. Jeg gleder meg, sier han.

Opptatt av et inkluderende samfunn

Som diakon jobber Martha med kirkens omsorgstjeneste. Martha er opptatt av å skape et inkluderende samfunn hvor mennesker opplever å bli akseptert og sett for den de er. - Jeg møter mange mennesker trenger litt ekstra omsorg, og jeg ser frem til å ta med meg denne erfaringen inn i demenskoret. 

Både Martha og Øistein påpeker at dette er nybrottsarbeid. - Vi vet ikke hvor mange som melder seg på eller hvordan dette vil gå. - men vi skal gjøre det vi kan for at dette blir en flott opplevelse for de som melder seg på, sier Martha. I utgangspunktet var dette tenkt for innbyggere i Gol Kommune, men de er også åpne for at innbyggere fra andre kommuner kan melde sin interesse. Martha oppfordrer til å ta kontakt med henne på telefon: 47627663. 

Gjensidige Hallingdal heier på demenskoret og har gitt økonomisk støtte til prosjektet. Vi ønsker også lignende søknader fra andre kommuner i Hallingdal, Norge og Uvdal og Rollag varmt velkommen. En annen kommune i Hallingdal har allerede søkt og også fått innvilget støtte. 

Vi ønsker Martha og Øistein lykke til med prosjektet. 

Vi heier på levende lokalsamfunn

Visste du at i 2022 bidro vi med 2,7 millioner til gode tiltak i lokalsamfunnet?