Hopp til innhold

Er bunaden din klar for 17.mai?

Det nærmer seg 17.mai og det tid for å finne frem bunaden igjen! Vi tok en hyggelig bunadsprat med Vegard Ødegård. Han har forberedt seg til denne dagen lenger enn de fleste. 

Hektisk før 17.mai

I fjor overtok Vegard Ødegård driften av Ødegård Bunadshandel etter sin far, som ønsket å bli pensjonist. Dette er hans første høysesong som daglig leder. Likevel er det på ingen måte ukjent farvann han har begitt seg ut på. Butikken har eksistert i snart 40 år og allerede som 13-åring begynte Vegard å jobbe i butikken. - Jeg har nok tatt flere bunadsmål enn de fleste på min alder, sier han. 

Tiden før 17.mai er alltid den mest hektiske for butikken. Likevel tar han seg tid til en prat med oss før åpningstid. - Vi kunne hatt lokaler i 20.etasje i en skyskraper 330 dager i året, men før 17.mai har vi masse "drop-inn-kunder."

Vi spør om hvem som er den typiske "i siste liten" kunden? - Det kan være alle, sier Vegard.  Noen finner ikke igjen skjorten sin, skoene er blitt for små eller en sølje er forsvunnet. - Vi har også mange innom som kjøper sølvpuss og flere leverer også sølvet hit for pussing. 

 

 

 

Godt forberedt til 17.mai! Daglig leder i Ødegård Bunadshandel, Vegard Ødegård.

Historiefortelling gir gode kundeopplevelser

Enten du dropper innom, eller har bestilt time, blir du tatt godt i mot. For hos Ødegård Bunadshandel er målet at det alltid skal være en opplevelse å komme innom. - Vi ønsker at alle skal gå ut av butikken med et smil, sier han. 

Vegard forteller gjerne kundene noen gamle, gode bunadshistorier. Vi vil gjerne høre en! Han viser oss en gammel skjorte uten armer, og forteller at bomull var et svært kostbart materiale før i tiden. - For å spare penger unnlot noen å sy armer på herreskjorten. Dette var også opprinnelsen til fyriermene. På denne måten var det ikke mulig å se at skjorten manglet armer, som var et symbol på dårlig råd, sier han. 

 

Alle kunder skal gå ut av butikken med et smil

Ta vare på bunaden din

Oppbevaring av bunaden

*Bruk bunadspose. Posen skal puste og være lystett. 

*Oppbevar bunad og skjorte sammen. Det finnes bunadsposer som har lomme til skjorten på baksiden.

*Skjorta trenger ikke henge. Den kan brettes sammen i en plastpose.

*Sølv bør pakkes i plast og legges i en lystett boks.

*Bruk plastfilm på sølv som er montert på bunaden. Eneste unntak er knapper i herrebunaden hvor det går raskere å pusse dem.

*Vask skjorten før den pakkes bort. Følg vaskeanvisningen. Unngå sentrifugering, bruk vaskepose og la den drypptørke. 

*Bruk møllkuler i bunadsposen.

Uansett om skjorten er med eller uten armer skal både den og bunaden klargjøres for den store dagen. Og akkurat det kan være et hodebry for mange. I tillegg skal bunaden oppbevares riktig når den ikke er i bruk.

- Mange er flinke til å ta vare på bunaden sin, men en del har nok en liten vei å gå, sier Vegard.

- Et klassisk eksempel er guttegjengen som skal i bryllup. Bunader og skjorter henger klart på rad og rekke, men ingen ender opp med sin egen skjorte, ler han.  Vegard anbefaler alltid at bunad og skjorte oppbevares sammen. 

Festbunad fra Hallingdal
Korttrøye, den mest brukte Hallingbunaden til menn. Foto: Terje Bjørnsen
Festbunad fra Øvre i Hallingdal. Visste du at bladene bør demonteres, ca. hvert tredje år for en ordentlig sølvpuss?

Pussing av sølv og fotballkamp

Før den store dagen skal også sølvet pusses. Og selv om det er mulig å levere det inn, er det mange som pusser sølvet sitt selv.

- Vi anbefaler ofte flytende sølvpuss. Det fjerner oksidering og gjenoppretter farge og glans. Men husk at det bør tørkes etter pussing, så det er dumt å begynne på dette rett før 17.mai frokosten, sier han.

Det er ikke alt man kan bruke flytene sølvpuss på, som for eksempel knapper og annet sølv som er montert på bunaden. Da anbefales tørre pussekluter. Mange velger å bruke pussebrett, men det som faktisk fungerer enda bedre er å klippe til en helt vanlig plastmappe.  -Dette er et jo et dårlig salgstriks for vår del, men det viktigste er jo at resultatet skal bli så bra som mulig for kunden, sier Vegard.

Han oppfordrer også menn til å pusse bunadsknappene sine selv. - Det tar faktisk ikke mer enn en fotballomgang, så er du ferdig, ler han. 

Bruk bunaden din med stolthet

- Jeg er helt sikker på at 8 av 10 har på seg bunaden feil, sier Vegard. - Det er ofte halskluten til herrene som går igjen, det er mange uoffisielle varianter at hvordan den skal knytes, flirer han. 

- Det viktigste er likevel at man bruker bunaden med stolthet og koser seg. 

I tillegg til stolthet, bør man også bruke bunaden med en viss varsomhet. Dette er, tross alt, gjerne det mest kostbare plagget man eier. Derfor er det også viktig å ha riktig forsikring på bunaden sin. Dette nevner Vegard alltid for sine kunder. - Jeg har selv erfaring fra bank og forsikringsbransjen og vet hvor viktig forsikring kan være, sier han. 

Bunadsforsikring

Passer for deg som har en bunad med sølv som til sammen er verdt mer enn 30 000 kroner, og ønsker å få erstatning hvis det blir stjålet, skadet eller mistet hvor som helst i verden.

Les mer om bunadsforsikring her

Ny sløyfe til 17.mai

Klokken nærmer seg ti og butikken skal åpne. Det går ikke lange tiden før dagens første "i siste liten" kunde kommer innom. Kundens sløyfe er slitt og hun ønsker seg ny til 17.mai-feiringen. Vi sier ha det, slik at Vegard får tid til å gi den gode kundeopplevelsen han ønsker. I det vi går ut døren sier han - Var det en opplevelse å komme hit?

- Takk for praten Vegard, det var absolutt en god opplevelse!

Vi ønsker dere alle en riktig god 17.mai-feiring.