Hopp til innhold

Lager søtsaker i verdensklasse

Vilde Nistad Strandos (30) har alltid hatt en forkjærlighet for kaker og søtsaker. Hun visste tidlig at konditorfaget var hennes store lidenskap! Likevel var en plass på kokkelandslaget mer en hun hadde turt å drømme om. 

Tidlig arbeidserfaring

Vilde takker sin mor for lidenskapen til konditorfaget. - Mamma er kokk, og jeg har hjulpet til på kjøkkenet hennes så lenge jeg kan huske, sier Vilde. 

Da Vilde var liten var moren vertskap på Vesle Skaugum, som er luftforsvaret sitt feriested på Golsfjellet. Vilde forteller at hele familien hjalp til på Velse Skaugum. Allerede i 8 årsalderen fikk hun være med på kjøkkenet, ønske gjestene velkommen og fortelle hva som var på menyen. - Jeg elsket å hjelpe til! Men allerede da likte jeg nok best å hjelpe til med det søte, sier Vilde med et smil. 

Jeg likte best å hjelpe til med det søte

Utdannelse i Danmark

Vilde forteller at hun lenge hadde visst at det var en yrkesrettet og kreativ utdannelse som ville passe for henne. Men det var først på ungdomsskolen at Vilde skjønte at konditoryrket virkelig kunne være noe for henne. 

Vilde søkte seg derfor inn på restaurant og matfag på Gol Videregående. Etter et år her flyttet hun til Danmark for å begynne på konditorlinjen i Ringsted. Vilde hadde nemlig hørt at dette var en av de beste skolene for konditorfaget. - Gol hadde ikke dette tilbudet, så jeg måtte jo uansett flytte. Og da gikk jeg "all in" og valgte en utdannelse i Danmark. 

Dermed fikk Vilde kjenne på at det er ganske godt å være norsk i Danmark. - Det var litt tøft å flytte så langt hjemmefra som 17-åring, men det var en fin studietid, og det var gøy å bli kjent med dansk kultur, sier hun. 

 

 

Bryllupskake laget av " Vilde So Klart"
Bryllupskake laget av " Vilde So Klart"
Bildet viser noe av det Vilde lagde under VM i München

Nausdal Dampbakeri

Etter 2 år på skolebenken i Danmark gikk ferden videre til lærlingplass ved Nausdal Dampbakeri i Førde. –  Jeg hadde hørt veldig mye bra om bakeriet og hadde et stort ønske om å være lærling der, forteller Vilde. 

Naustdal Dampbakeri har både tradisjon og et miljø for å konkurrere. Og det var her Vilde ble utfordret til å delta i NM for ung konditor. Vilde sikret seg gull i sitt første NM og det vekket virkelig konkurranseinstinktet. - Det er både gøy og lærerikt å konkurrere, forteller Vilde. Man møter også andre dedikerte og flinke mennesker i samme bransje som gir meg masse inspirasjon.

Etter NM gull fikk Vilde plass på konditorlandslaget hvor hun blant annet hevdet seg i VM i München.

Korona førte henne til hjembygda

Vilde hadde lenge hatt en drøm om å flytte hjem og starte for seg selv. Men først ønsket hun seg mer erfaring og takket ja til en stilling som konditor på Vaaghals i Oslo. 

Omtrent på samme tid starter moren til Vilde spisestedet, Mat So Klart, på hjemstedet Gol.

- Planen var å bo noen år i Oslo før jeg kanskje skulle flytte hjem og drive Mat So Klart sammen med mamma. Men så kom korona, jeg ble permittert og planene om å flytte hjem jo ble kraftig fremskyndet, smiler Vilde. 

Sommeren 2020 tok derfor Vilde med seg flyttelasset til Gol og gikk inn i den daglige driften på Mat So Klart.

I dag driver Vilde konditorvirksomheten sin under navnet " Vilde So Klart" Her får du kjøpt de flotteste kaker, konfekter og andre herligheter. Og på mange måter var det korona som bidro til at søtsaker i verdensklasse produseres akkurat på Gol. 

Mat So Klart

Mat So Klart er en lunsjbar, delikatessebutikk og konditori i Gol sentrum.  Den drives av Martha Nistad og datteren Vilde. 

Drømmer om OL-medalje

I 2022 fikk Vilde en forespørsel om å være en del av kokkelandslaget. - Det var veldig stas og en fin anerkjennelse å få den forespørselen, sier Vilde.

Etter en 5. plass i VM i Luxenburg i 2022, er det nå OL i Stuttgart i 2024, som er det store målet. Vilde er nå på samlinger med landslaget i Oslo hver tredje uke. Hun forteller om spennende men lange dager med mye øving. 

Det koster ikke bare tid men også penger å satse på landslagsnivå. Utgifter til reise og losji er dekket, men man får man ikke betalt for å være med. Det blir derfor mange med dager tapt arbeidsfortjeneste på egen arbeidsplass. Men for Vilde er det verdt det. - Det er lidenskapen for faget, samhold og personlig utviklingen som er den store motivasjonen for å være på landslaget, sier Vilde. Og sist men ikke minst; drømmen om en pallplassering i OL. 

Gjensidige Hallingdal er stolt hovedsponsor til Vilde sin OL satsning og gleder oss til å følge med fremover!

 

Vilde (i midten) og noen av kollegaene på konditorlandslaget.